Isola Tiberina, singura insulă de pe Tibru

Dată: 13 Iul 2014
Autor: 
Categorii atracție: Insule

Tibrul are doar o insulă. Are o formă ce se aseamănă vag cu o ambarcațiune curbată țâșnind în apele largi dintr-o buclă formată în inima orașului, iar în vremurile antice era evitată ca un loc blestemat. Timp de secole, despre insula de pe Tibru s-a spus că s-a dezvolat în jurul trupului ultimului rege al Romei, Tarquinius Superbus, a cărui moarte a dus la formarea Republicii Romane în 509.

Sosirea lui Esculap

Lucrurile însă au stat diferit în anul 293 î.Hr. În acel an, Roma a fost lovită de o epidemie teribilă, iar senatul a votat pentru construcția unui templu dedicat lui Esculap, zeul vindecării. Au trimis o delegație în Grecia pentru a obține statuia zeului, iar în timp ce mesagerii navigau înapoi pe Tibru purtând cargoul sacru, un șarpe enorm a căzut brusc de la bord, înotând prin apă până pe presupus bântuita insulă de pe Tibru. Voi sau eu am putea să credem că evenimentul ar crește coeficientul de blestem al insulei, însă pentru antici a reprezentat un semn din partea zeilor. În cazul lui Esculap, de exemplu, șerpii erau animale sacre.

Templul lui Esculap a fost construit pe insulă, iar izvorul de apă dulce descoperit a fost considerat sfânt, acordându-i-se puteri miraculoase de vindecare. Fostul teritoriu blamat din mijlocul Tibrului a devenit un loc de venerație și de pelerinaj pentru cei bolnavi. Isola Tiberina și-a păstrat acest rol până în perioada contemporană. Din vremurile antice, traversând Evul Mediu și până în epoca modernă, a rămas un loc de vindecare. Pentru a vedea cu ochii voștri, puteți traversa vechiul Ponte Fabricio, construit în anul 62 î.Hr. și singurul pod de peste Tibru din era romană ce a supraviețuit intact trecerii timpului, chiar dacă anumite secțiuni dintr-un alt pod, Ponte Cestio, ce leagă insula de Trastevere, sunt și ele antice.

Bierica Santo Bartolomeo all'Isola

Pe toată durata Evului Mediu, bolnavii au continuat să sosească pentru a se îmbăia în apele acestui izvor sfânt - ce s-a păstrat într-o fântănă de marmură, în înteriorul bazilicii Santo Bartolomeo all'Isola, edificiu ridicat în 998 pe locul în care se găsea vechiul templu. Inundațiile repetate și alte daune au cauzat deteriorarea bisericii ce a necesitat reconstrucția în 1557, deși clopotnița în stil romanic a fost păstrată, la fel cum se întâmplă și cu mai multe coloane și statui.

Trupul apostolului Bartolomeu se odihnește astăzi în altar. Totuși, în 2002, bazilica a fost consacrată de Papa Ioan Paul al II-lea noilor martiri (Nuovi Martiri) ai secolului XX. Biserica este deschisă de luni până sâmbătă de dimineața până după-amiaza, cu o pauză în jurul orei prânzului, iar slujba se ține duminica la 11:30, cu sesiuni de rugăciune în fiecare zi a săptămânii la 20:30.

Spitalul modern

Biserica împarte Isola Tiberina cu spitalul Fatebenefratelli, instituție fondată în 1548, încă în funcțiune. Însă amplasarea unui spital pe o insulă dedicată lui Esculap, zeul greco-roman al vindecării, nu este singurul lucru ce a continuat să aibă un efect permanent de-a lungul timpului. Și în ziua de astăzi, doctorii din întreaga lume continuă să își practice meseria sub semnul lui Esculap. Jurământul hipocratic poate că nu mai începe cu propoziția inițială - „Jur pe Apollo Medicul și pe Esculap” -, însă doctorii moderni au preluat simbolul lor sacru din totemul zeului.