Piazza Navona

Fontana di Quattro Fiumi și obeliscul egiptean, Piazza Navona Fontana di Quattro Fiumi și obeliscul egiptean, Piazza Navona

Detalii Roma

Una din cele mai faimoase piețe ale Romei se găsește în partea de vest a Centro Storico. Un spațiu oval, în totalitate pietonal, Piazza Navona este înconjurată de cafenele și restaurante, înțesate de obicei cu turiști, artiști stradali și nelipsiții porumbei. Cea mai bună perioada de a o vizita este seara, când piața are o savoare aparte, plină de turiști ce se plimbă pur și simplu, în jurul fântânilor sau relaxându-se la o răcoritoare la una din mesele de pe terasele din jur, în timp ce artiștii distrează mulțimile.

Piazza Navona are rădăcini adânci în istoria Romei, purtând numele luptelor pe care le găzduia în antichitate – faimoasele Agonalii, din grecescul „agone” sau „jocuri atletice”. Forma sa ovală se datorează arenelor pe care le construise aici Domițian în secolul I, principalul loc de desfășurare a evenimentelor sportive și a curselor de care. Până la mijlocul secolului al XV-lea, ruinele supradimensionale ale arenelor se puteau încă vedea, însă o dată cu remodelarea supervizată de Papa Inocențiu al X-lea, au apărut palatele grandioase ce o înconjoară, inclusiv Palazzo Pamphili din partea de sud-vest a pieței. Astăzi, palatul este gazda ambasadei braziliene și din păcate nu se poate vizita.

Același papă, din faimoasă familie Pamphili (sau Pamphilj), a comandat construcția bisericii Sant’Agnese in Agone, în imediata apropiere a palatului. Începută de Carlo Rainaldi într-un ritm domol și definitivată de Carlo Borromini după concedierea primului, biserica este consacrată Sfintei Agnesa, o fetiță de doar 13 ani martirizată din cauza credințelor sale religioase, un eveniment tragic din lumea creștinismului din secolul al III-lea. Moaștele sale sunt găzduite într-o raclă în capela din spatele bisericii din Piazza Navona, construită, se pare, în locul în care a avut loc martiriul.

Pe partea opusă a Piazza Navona se găsește faimoasa „Fântână a celor Patru Râuri” – „Fontana dei Quattro Fiumi”, una dintre cele trei fântâni ce punctează piața. Quattro Fiumi, capodopera lui Bernini din 1651, reprezintă cele patru mari cursuri de apă cunoscute la momentul realizării sale: Nilul din Africa, Dunărea din Europa, Gangele din India și Río de la Plata din America de Sud. Dintre acestea, se pare că doar calul ce reprezintă Dunărea a fost realizat de Bernini însuși, rivalul direct al lui Borromini. Se spune că figurinele sunt sculptate pentru a simboliza dezgustul la vederea fațadei bisericii lui Borromini. În realitate, fântâna a fost inaugurată înainte să înceapă munca la fațadă. Fântâna este încoronată de un obelisc egiptean, adus aici de Papa Inocențiu al X-lea din Circo di Massenzio.

Bernini a participat și la fântâna din secțiunea de sud a Piazza Navona, așa-numita „Fontana del Moro”, o reprezentație a figurii centrale a maurilor, în mijlocul câtorva delfini frumos schițați și alte câteva animale marine. Fântâna din capătul opus al pieței Navona este la fel de fantezistă – „Fontana del Nettuno” – ce-l înfățișează pe zeul Neptun luptându-se cu un monstru, înconjurat de câteva creaturi luptându-se cu năvoadele de pescuit, nimfete goale, balanțe, cai și alte ființe cu aspect supra-realist.

Piazza Navona apare în best-sellerul „Angels and Demons” al lui Dan Brown din anii 2000, în care Fontana dei Quattro Fiumi este prezentată ca unul din altarele științei. Ceva mai târziu, piața a fost decorul ecranizăii cu același nume, regizat de Ron Howard, al cărui personaj principal este Tom Hanks.

Detalii obiectiv turistic

Surse imagini

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...