Fortăreața Hohensalzburg

Castelul Hohensalzburg Castelul Hohensalzburg

Detalii Salzburg

Fortareata Hohensalzburg, cu istoria ei de aproape 1000 de ani, este simbolul orasului Salzburg si domina imaginea panoramica a orasului, din inaltimea colinei pe care este construita. Cladirea, ale carei baze a fost pusa de arhiepiscopul Gebhard in 1077 si semnificativ imbunatatita de un alt arhiepiscop, Leonard von Keutschach, intre anii 1495-1519, este cea mai mare si mai bine pastrata fortareata din Europa Centrala si foarte posibil de pe tot vechiul continent.

Obiectivele de interes special din interiorul fortaretei Hohensalzburg sunt camerele princiare medievale si muzeul pe care aceasta il include intre peretii ei. Accesul spre fortareata se face, inca din 1892, cu ajutorul funicularelor sau pe jos. Statia de plecare de la baza colinei se afla pe strada Festungsgasse.

Constructia de peste 900 de ani dateaza de la controversa dintre papa si imparat, in incercarea lor de a numi un episcop al zonei. Ca un slujitor fidel al papei, arhiepiscopul Gebhard von Salzburg, avea sub conducere Hohensalzburg, Hohenwerfen si Friesach, toate construite pe teritoriul sau in 1077. Konrad I realizeaza o extindere temporara intre anii 1160 – 1164. In timpul turbulentelor din secolele XV si XVI, in asa numitele razboaie Unguresc si Taranesc, in care provincia Salzburg a fost activ implicata, arhiepiscopii s-au refugiat in spatele crenelurilor fortificatiei. Pentru a-i spori puterea, conducatorii au adaugat noi constructii, un arsenal si un granar mai mare, largind-o. Arhiepiscopul Leonhard von Keutschach (1495 – 1519) o extinde la marimea in care o putem vedea si astazi, exteriorul pastrandu-se practic nealterat. Interiorul, in schimb, este decorat de-a lungul timpului cu sculpturi gotice complexe de lemn, picturi ornamantale in Sala de Aur si Camera de Aur. Cele 58 de insemne si blazoane cu sfecla rosie raman sa comemoreze amintirea lui Leonhard von Keutschach. Simbolul fortaretei Hohensalzburg, leul, tine in ghearele sale sfecla rosie. Una dintre ultimele extensii adaugate fortaretei este bastionul Kuenberg.

In timpul istoriei sale de peste 900 de ani, fortareata Hohensalzburg a ramas intotdeauna necucerita de catre trupele inamice. Servind ca resedinta pentru multi printi arhiepiscopi pe durata a multor secole, fortareata este folosita si ca inchisoare sau cazarma militara. Printul Arhiepiscop Wolf Dietrich a fost tinut aici captiv timp de cinci ani, de catre nepotul si succesorul sau, Markus Sittikus, pana la moartea lui, survenita in 1617.

Astazi, cetatea este deschisa publicului larg si este sediul Academiei Nationale de Vara, eveniment la care participa artisti din toata lumea. Pe langa camerele medievale si curtea romantica, bastioanele servesc si ele, la randul lor, ca decor pentru evenimentele sustinute aici, precum Concertele Fortaretei.

Detalii obiectiv turistic

 • Adresa

  Mönchsberg 34, Salzburg, Austria

 • Transport

  cu funicularul de pe Festungsgasse

 • Telefon
  +43.662.8424.3011
 • Website
 • Orar

  ianuarie – aprilie, octombrie – decembrie / 09:30 – 17.00; mai, iunie, septembrie / 09:00 – 18:00; iulie, august / 09:00 – 19:00.

 • Tarif

  10 € / adult;
  5,70 € / copil.

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...