Ghid turistic Salzburg

Panoramă a Salzburgului, cu munții pe fundal Panoramă a Salzburgului, cu munții pe fundal

Amplasat pe marginea nordica a Muntilor Alpi, Salzburg, locul de nastere al compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart este o bijuterie istorica bine pastrata. Centrul istoric al orasului, situat pe malurile raului Salzach, este in patrimoniul universal UNESCO si reprezinta sufletul tuturor activitatilor din zona. Atmosfera debordeaza de clasa, cu un labirint de strazi pietonale pline de de arhitectura baroca.

Muzica marelui compozitor Mozart este inradacinata in cultura orasului si se poate simti in orice perioada a anului l-ati vizita. In fiecare an se organizeaza doua festivaluri principale, de Paste si in timpul verii. Un alt compozitor, Richard Strauss, a fost initiatorul si organizatorul festivalului din sezonul estival.

Residenz, o cladire din secolul al XVI-lea, care a fost in mod oficial resedinta a arhiepiscopilor pana cand orasul a devenit parte a Austriei, poate inca fi vizitata. Palatul este acum gazda Muzeului Salzburg, o institutie dedicata in mod particular artei si picturii baroce. Vizavi de Residenz se gaseste catedrala principala a orasului, locul in care Mozart a fost botezat si unde acelasi compozitor a obisnuit sa cante la orga. Nu ratati masiva tabla de sah prezenta intr-unul din colturile pietei; in general, exista un joc in desfasurare. Multe magazine mai mici din zona vand produse artizanale. Inca mai puteti gasi umbrele sau incaltaminte facute de mana. Bineinteles, trebuie sa incercati faimoasa ciocolata Mozart.

Dominand orasul si accesibila doar cu telecabina sau dupa o ascensiune obositoare pe jos, fortareata Hohensalzburg este cea mai mare si mai bine pastrata fortificatie din Europa. De altfel, numele de Salzburg este strans legat de fortareata sa, traducerea din limba germana fiind „Castel Sarat”, datorita fortificatiilor si a resurselor de sare care au participat la bunastarea populatiei de aici de-a lungul secolelor. Daca aveti suficient timp la dispozitie, in afara de vizita propriu-zisa a fortaretei istorice, puteti sa asistati la unul din numeroasele evenimente care se organizeaza aici, precum concertele de muzica clasica sau chiar lua masa intr-o atmosfera romantica, cu lumanari. Toate se tin in camerele medievale ale edificiului istoric. Merita efortul sa va urcati pana in varf, pentru a va bucura de panorama splendida a Salzburgului si a localitatilor invecinate, din mediul rural. Zapada este vizibila pe munte pe aproape toata durata anului. Aproape de fortareata, gasiti Muzeul de Arta, un model al artei austriece a secolului XX si gazda unor expozitii internationale periodice.

Plasat convenabil in Getreidegasse, strada comerciala principala a orasului, la cateva case de locul de nastere al lui Mozart, gasiti faimosul hotel Blaue Gans Art, o realizare arhitectonica a secolului al XVI-lea, plasat pe locul unui fost han. Hotelul are un design exterior conform arhitecturii cladirilor din jur, insa interioarele sunt moderne. Asa cum sugereaza numele, aici se organizeaza expozitii de arta locala si internationala ce se schimba anual sau periodic.

Merita sa cautati un Salzburg Card, o legitimatie care va poate furniza acces nu doar la multe dintre obiectivele turistice principale, dar il puteti folosi si pentru a participa la anumite evenimente culturale sau excursii, precum si in mijloacele de transport in comun.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...