Istorie Salzburg

Monument Mozart în Salzburg Monument Mozart în Salzburg

Lunga istorie a orasului Salzburg dateaza inca din Epoca de Piatra, dar devine cu mult mai interesanta incepand cu Evul Mediu si mai ales cu perioada baroca.

Primele semne de asezari omenesti in regiune dateaza din neolitic. Cu toate acestea, primul oras veritabil care aduna cateva comunitati celtice este intemeiat de romani in anul 15 i.Hr. si denumit de catre acestia Iuvavum. Dupa ce Imperiul Roman apune, Iuvavum este abandonat si cade in ruina. Urmatoarele vestigii, in ordine cronologica, povestesc despre o manastire din secolul al V-lea, dar nicio asezare notabila nu apare pana cand Sf. Rupert primeste de la Ducele de Bavaria ca si cadou ruinele acestei manastiri. Rupert devine episcopul orasului si infiinteaza abatia si biserica Sf. Petru (Stift Sankt Peter). Sfantul Petru ramane, inca de atunci, protectorul orasului Salzburg.

Curiozitate: în limba română Salzburg înseamnă „castel de sare” (din limba germană, Burg = castel, Salz = sare).

Numele de Salzburg este documentat pentru prima data in istorie in anul 755 d.Hr. In 1077 incep lucrarile la Fortareata Hohensalzburg. In 1166, o disputa intre arhiepiscopul de Salzburg si imparatul german Barbarossa, culmineaza cu un incendiu care distruge mare parte din oras. In timpul secolului al XIV-lea, aproximativ o treime din populatie moare de ciuma. In acelasi timp, provincia Salzburg isi castiga independenta fata de Bavaria si incepe sa existe ca entitate a Imperiului Roman de Apus.

In 1492 se fondeaza beraria Stiegl, care exista si astazi, ca una din principalele atractii ale orasului. In acelasi an, toti evreii sunt alungati din oras. Cativa ani mai tarziu, izbucnesc revolte in randul taranimii, sub influenta miscarii reformistilor. Salzburg este ocupat in timpul Bauerkriege si fortareata rezista atacurilor timp de trei luni, pana cand protestatarii reusesc sa fie linistiti. In timpul secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea, Salzburg traverseaza cea mai buna perioada a sa. Printii arhiepiscopi Wolf Dietrich von Raitenau, Markus Sittikus si Paris Lodron se folosesc de veniturile provenite din extractiile de sare pentru a transforma orasul intr-unul din cele mai frumoase centre baroce ale lumii, cu palate, biserici si gradini magnifice.

In 1756 se naste Wolfgang Amadeus Mozart (ca o curiozitate, numele real este (Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart), cea mai reprezentativa personalitate a orasului Salzburg si, dupa unii, a intregii lumi muzicale din Austria.

Dupa 1803, arhiepiscopii isi pierd puterea seculara in timpul razboaielor napoleoniene si este anexat mai multor provincii, pana cand se stabileste ca entitate a Imperiului Austriac. In urma distrugerilor franceze si bavareze, Salzburg nu reuseste sa isi revina pe deplin decat in secolul XIX. Orasul renunta lent la unele fortificatii si incep sa apara noi districte, influentate de arta si arhitectura tipica Imperiului Austro-Ungar. Dupa Primul Razboi Mondial, Imperiul se destrama. Festivalul din Salzburg se infiinteaza la doi ani dupa incheierea acestuia si orasul devine un centru cultural si un loc la moda intre lumea bogata si selecta a capitalelei Viena si a Germaniei. Cu toate acestea, Prima Republica este instabila si Germania nazista reuseste sa integreze Austria in 1938. In acelasi an, incepe persecutarea evreilor si au loc masive distrugeri, in special de carti care contrazic doctrinele naziste. Sinagoga evreiasca este la randu-i distrusa in noiembrie 1938.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, 15 atacuri aeriene distrug aproximativ 50% din totalul de constructii ale Salzburgului. Dovezi ale razboiului apar si in zilele noastre, cand sunt descoperite noi bombe inca neexplodate. Dupa razboi, orasul este ocupat de fortele sovietice. Se fac eforturi de redresare iar programul Marshall ajuta la o recuperare rapida. In anii ’60 Universitatea Salzburg este restabilita ca o institutie academica cu toate drepturile. Dezvoltarea orasului continua lent dar constant, beneficiind de legaturile stranse cu Germania. In 1995 Austria adera la Uniunea Europeana.

In 1997 Salzburg intra in patrimoniul universal UNESCO, fiindu-i recunoscuta structura baroca unica. Astazi, Salzburgul este perla Austriei: bogat in cultura, arta culinara si frumuseti naturale dar, de asemenea, prosper si diversificat, cu un viitor stralucitor.

Surse imagini

Ultimele articole istorice

Statuia Mariei Tereza în mijlocul Maria-Theresien-Platz din Viena

Istorie Austria

Acest articol se dorește a fi un rezumat al istoriei Austriei. Sunt luate în calcul evenimentele cele mai importante ...
Sediul CEDO

Istorie Bas Rhin

Bas Rhin este unul dintre cele 83 departamente, diviziuni administrative ale Franței, create în 1790, în timpul Revol...
Palatul Rinului / Palais du Rhin / Kaiserpalast

Istorie Alsacia

Zona ce cuprinde Alsacia a fost cucerită de legiunile romane ale lui Iulius Cezar în secolul I î.Hr. și a era deja pr...
Sediul Parlamentului European din Strasbourg

Istorie Strasbourg

Situat pe malul vestic al Rinului, Strasbourgul a fost fondat de către romani în 12 î.Hr. În secolul al VIII-lea d.Hr...