Un grup izolat de insule din mijlocul Oceanului Pacific, Samoa Americană este astăzi locuită de peste 65.000 de oameni. Situate la sud-vest de Hawaii și la nord-est de Noua Zeelandă, formează un punct de legătură strategic între Australia și partea continentală a Statelor Unite ale Americii, țară de care aparțin. Evidențele ligvistice și culturale descoperite în Samoa Americană dovedesc faptul că primii locuitori ai insulelor au venit dinspre vest, cel mai probabil din Indonezia, Vanuatu, Fiji sau Tonga, acum peste 2.500 de ani. Se crede că arhipelagul a avut legături strânse cu Fiji sau Tonga cu mult timp înainte de descoperirea acestuia de exploratorul olandez Jacob Roggeveen, în 1722.
Contactul cu lumea civilizată a început cu misiunea creștină a londonezului John Williams. Adoptarea religiei creștine de conducătorii insulelor a fost un succes, iar, în mai puțin de 40 de ani, samoanii erau cei ce trimiteau misionari în Melanezia. Societatea tradițională de pe insule este bazată pe un sistem ereditar de conducere, cunoscut ca „calea samoană” – „fa’a”. În ciuda invaziei de principii vestice, instituțiile culturale locale sunt cele mai puternice, bazate pe puterea de decizie a „matai”, capul familiei. Instituțiile religioase au, de asemenea, un cuvânt greu de spus în comunitate, cu un preot ce are drepturi similare unui matai, doar că la nivel de localitate. Stilul de viață Fa’a se reflectă și în proprietate, într-o societate fără drepturi imobiliare din partea statului, cu 90% din pământuri controlate de matai.
Începând cu 17 aprilie 1900, Samoa Americană a aparținut Statelor Unite ale Americii, prin actul numit Deed of Cession. Portul Pago Pago, cel mai important al regiunii, a fost gazda unei baze militare navale americane. Începând cu sfârșitul anilol 1930, importanța strategică a statului Samoa Americană avea să fie determinantă pentru lupta împotriva japonezilor. În 1940, a devenit zona de antrenament și așteptare pentru trupele US Marines. Guvernul american a construit străzile, aeroportul, facilitățile portuare și medicale, oferind șansa locuitorilor la un nivel de viață asemănător celui continental american. Tot atunci, samoani s-au putut înrola în armata americană, alcătuind o unitate de autoapărare a insulelor. În 1945, trupele US Marines părăsesc teritoriul, pentru a le acorda șansa samoanilor la o viață pașnică.
Începând cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Samoa Americană a început să pună bazele unui sistem politic cu guvernare proprie, divizat în trei branșe, la fel ca și sistemul Statelor Unite. Branșa executivă este condusă de un guvernator și un Locotenent Guvernator, branșa legislativă este dirijată de legile locale, ce consistă într-o Cameră a Deputaților, aleși prin vot liber, plus Senat, reprezentat de matai locali. Branșa judiciară este parte a sistemului judiciar american, cu un reprezentant consultativ, fără drept de vot, în cadrul Congresului American.
Surse imagini