Ghid turistic Sant Lluís

Cartierul pescăresc Binibeca Vell în Sant Lluís Cartierul pescăresc Binibeca Vell în Sant Lluís

Numita dupa Ludovic al XIV-lea al Frantei (sau Loius XIV), Sant Lluis este singura municipalitate a insulei Menorca fondata de catre francezi in scurta perioada de timp in care au controlat insula, intre 1756 si 1763 si dezvoltata de catre englezi si spanioli in forma in care o descoperim astazi. Sant Lluis este cea mai sudic punct al insulei Minorca si pastreaza unicitatea perioadei sale incipiente, care se poate vedea in regiunile si satele inconjuratoare, considerate facand parte din zona rezidentiala a localitatii.

Primaria este gazduita de o mica constructie inzestrata de catre fondatorul orasului cu un obelisc. Un loc interesant este partea de sus a dealului care trece prin oras, pavata cu piatra, colorata pe mijloc. In afara de aspectul general tipic Menorca, cladirea nu are foarte multe de oferit. Pe de alta parte, va veti indragosti imediat la vederea bisericii Iglesia de Sant Lluis. Culoarea sa alba stralucitoare poate fi vazuta din departare, servind ca si reper vizual pentru cei care calatoresc in jurul Sant Lluis. Chiar daca biserica a fost comandata de catre francezi in 1761, finalizarea acesteia nu a fost reusita in timpul regimului lor, francezii fiind obligati sa paraseasca insula doi ani mai tarziu. Englezii le-au continuat munca iar desavarsirea bisericii culmineaza cu adaugarea turnului, la distanta de multi ani dupa ce a fost inceputa, in 1793. Singurul lucru care mai aminteste de regele francez este o inscriptie in limba latina.

Exista mai multe mori de vant pe teritoriul insulei Menorca, toate fiind construite pe o fundatie in forma rectangulara, cu turnuri circulare. Doar trei dintre ele pot fi vazute in Sant Lluis si dintre ele, una singura a fost pastrata in conditii bune. Moli de Dalt a fost construita in 1760 si gazduieste acum un muzeu in care se pot vedea si admira masinariile folosite in prelucrarea cerealelor. Moara este deschisa publicului larg in fiecare zi cu exceptia duminicilor.

Iubitorii de arheologie vor putea sa vada situl talaiot de la Binisaffulet Nou, locuit inca in anul 1500 i.Hr. si descoperit in 1988. Mai pot vedea situl de la Cova des Trull, localizat in Cala Rafalet si transformat intr-un camp de exploatare al titeiului inca din cele mai vechi timpuri sau Biniparratx, un sistem alcatuit din 11 pesteri sculptate in piatra pentru a servi ca necropole. Satul Biniparratx adaposeste inca un talaiot (megalit specific insulei Menorca) destul de masiv si alte cateva constructii vechi.

Festivitatile traditionale de aici sunt cele dedicate lui Sant Lluis, protectorul spiritual al municipalitatii. Sunt tinute pe data de 25 august si, in saptamanile din jurul acestei zile, intregul oras sarbatoreste si organizeaza o serie de activitati culturale si sportive. In timpul acestei fiesta, puteti sa va bucurati de produsele traditionale de brutarie, precum formatjades, robiols, tort Bamba sau diferite prajituri preparate dupa retete locale. Principalele evenimente din timpul sarbatorii sunt cursele si prezentarile de cai, la fel ca si in celelalte parti ale insulei. Sarbatoarea anuala se incheia cu o parada, focuri de artificii si dansuri pe strada.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...