Ghid turistic Santander

Palacio de Magdalena din Santander Palacio de Magdalena din Santander

Cel mai mare oras din Cantabria, cu o populatie ce se apropie de 200.000 de locuitori, Santander, este un resort elegant, rafinat, cu excelente legaturi de transport cu celelalte orase importante ale Spaniei. In timp ce pozitia sa geografica superba, in jurul Bahia de Santander, centrul orasului si-a pierdut multe dintre cladirile sale cele mai frumoase, in urma unui foc, in 1941. Totusi, stradutele inguste ale orasului vechi, ce se desfasoara paralel cu linia lotoralului, abunda inca in restaurante si baruri animate, iar plajele sunt suficient de late si curate pentru a rivaliza cu Biarritz sau San Sebastian.

Santander poate ca dispune de o identitate culturala mai burgheza decat multi dintre vecinii sai nordici – si departe de plaje, nu sunt foarte multe lucruri de vazut sau de facut – insa nu este o destinatie rea pentru un sejur de una sau doua zile. In timpul verii, orasul gazduieste o universitate internationala, la care se adauga un festival muzical si cultural in timpul lunii august.

Santander este un oras vast, labartat ce se concentreaza in jurul a doua arii principale: orasul vechi, o retea compacta de strazi ce se intinde de-a lungul golfului cu acelasi nume si districtul turistic ce margineste plaja El Sardinero, cu fata spre mare. Cele doua sunt situate la cativa kilometri una de cealalta, insa soseaua de coasta este de doua ori mai lunga, din pricina ocolului in jurul promontoriului impadurit La Magdalena. Chiar daca orasul vechi a trebuit sa fie reconstruit din temelii dupa incendiul din 1941, mare parte din el nu arata deosebit de modern, doar sters si plictisitor. Pe masura ce va plimbati in jur, singura zona ce detine un farmec deosebit se gaseste la o strada distanta de apa marii, de-a lungul stradutelor paralele ce leaga Plaza Porticada din vest cu Plaza de Pombo si Plaza Montero.

In interiorul catedralei nu e mare lucru de vazut, in afara de cripta gotico-romanica. Mai sus, spre nord-vest, pe calle Rubio, Museo Municipal de Bellas Artes gazduieste un amalgam eclectic de opere vechi si noi, de la portretele lui Goya la fotografii contemporane, incluzand portretele enigmatice ale lui Philip Lorca di Corcia. La zece minute de mers pe jos inspre est, in spatele Puerto Chico, unde acosteaza ambarcatiunile de agrement, modernul Museo Maritimo incearca sa descopere legaturile Cantabriei cu marea. 

Peninsula de la Magdalena si plajele

Cocotat pe un promontoriu la marginea estica a orasului, Palacio de la Magdalena ofera cateva peisaje fabuloase a intregii linii de coasta. Construit la sfarsitul secolului XIX de Alfonso al XIII-lea, a carui resedinta sta in spatele faimei orasului, palatul reprezinta acum escapada perfecta pentru familiile ce doresc sa se distanteze de plajele aglomerate. O mica gradina zoologica gazduieste acum cativa pinguini si lei de mare, insa adevarata atractie sunt de fapt gradinile. 

Prima dintre plajele Santander, Playa de la Magdalena, se gaseste in partea de sud a promontoriului. O frumoasa plaja aurie, adapostita intre stanci si marginita de o scoala de windsurfing, este populara in randul turistilor. In jurul promontoriului, in partea sa de nord, doua plaje mai mici si mai linistite, Camello si La Concha, prefateaza piesa de rezistenta, El Sardinero, ce se intinde pe o distanta de doi kilometri si se divizeaza in timpul mareei inalte in doua sectiuni separate, Primera la sud si Segunda la nord. Daca plajele orasului vi se par prea aglomerate, luati unul din feriboturile ce navigheaza in regim de taxi pentru a traversa golful, pentru a ajunge pe dunele din Somo – o destinatie de surfing majora, unde veti avea parte de o altfel de experienta si o tabara de vara, la Pedrena.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...