Ghid turistic Saône et Loire

Abația din Cluny, Saône et Loire Abația din Cluny, Saône et Loire

Pentru a experimenta o față mai liniștită a Burgundiei, simțită cel mai pregnant în calmul abațiilor Cluny sau Paray le Monial, vizitați departamentul Saône et Loire. Situat în colțul sud-vestic al regiunii, cu capitala la Maçon, departamentul se poate împărți, în mod natural, în trei zone distincte: estul din jurul Chalon sur Saône și Louhans; sudul, cu Maçon, Cluny și Paray le Monial; și nordul, în jurul localității Autun. Pentru o orientare mai facilă, am împărțit micul nostru ghid turistic Saône et Loire pe zone, după cum urmează:

Estul Saône et Loire

Lista celor mai importante atracții din partea de est a departamentului ar începe cu localitatea tradințională burgundă Louhans. Dacă ajungeți aici, vă sugerăm o vizită și la Chalon sur Saône, situat între Dijon și Maçon, pentru a vedea un centru istoric bine conservat și catedrala aferentă. Unul din cele mai importante castele din cadrul departamentului, Château de Pierre-de-Bresse, este o construcție impunătoare în stil renascentist, cu domenii și grădini vaste, întinse spre nord-vestul Saône et Loire. Spre sud-vest de aici, orașul Tournus vă așteaptă la nord-est de Cluny, pentru a-i admira centrul și abația, precum și alte câteva clădiri istorice interesante.

Aproape de aici este castelul Cormatin, ce ne prezintă câteva camere ornate generos și o curte atrăgătoare, amenajată în stilul caracteristic al grădinilor franceze clasice. Între Tournos și Cormatin vă sugerăm să faceți o pauză pentru a vedea satul Brancion, restaurat în ultimii ani pentru a fi transformat în destinația plăcută de astăzi. Alte două localități demne de menționat din zonă sunt satele Chapaize și Uchizy.

Nordul Saône et Loire

Pentru a vă adânci în istoria veche a locului, asigurați-vă că vedeți Bibracte, cocoțat pe vârful Mont Beuvray, în partea de nord-vest a Saint Léger sous Beuvray. Este o locație importantă pentru rolul pe care l-a jucat în trecut, de centru al unei importante comunități celtice – câteva expoziții reprezentative vin în ajutor. Locul este pe lista celor 33 de „Grands Sites de France”. Înaintăm în perioada antică romană în Autun, în colțul de nord-vest al Saône et Loire, la est de Beaune, unde putem vedea câteva ruine romane importante. Puteți învăța și despre istoria recentă a regiunii în cadrul ecomuzeului din Le Creusot, concentrat pe moștenirea industrială bogată a regiunii.

Unul din cele mai frumoase cadre naturale de care vă puteți bucura în Burgundia este Parcul Natural Regional Morvan, reprezentat în partea de nord-vest a departamentului – cea mai mare parte a parcului se află însă în departamentul vecin, Nièvre. Este o regiune liniștită și retrasă, punctată de câteva localități, văi și păduri pitorești. Localitatea fortificată Charolles se găsește într-un frumos decor riveran, centru al faimoasei regiuni franceze Charolais. Numele este cunoscut de către unii dintre noi pentru rasa de bovine Charolais, încă crescută în zonă.

Sudul Saône et Loire

Una din caracteristicile remarcabile ale sudului Burgundiei se găsește în cadrul localității Cluny – mănăstirea cu același nume, una dintre cele mai vizitate complexe religioase ale Franței, iar în perioada medievală una din cele mai importante așezări monastice din lume. Vă puteți delecta și cu o plimbare de-a lungul râului în Mâcon, în partea de sud-est a localității Cluny. Între Cluny și Mâcon puteți vedea frumosul sat Berzé le Chatel, ce cuprinde câteva clădiri istorice remarcabile, precum fortăreața medievală ce domină vizual localitatea.

Aproape de aici, satul Solutré Pouilly este înconjurat de faimoasele podgorii ale regiunii, în mijlocul cărora tronează maiestuoasă stânca din Solutré, un afloriment accidentat locuit încă din timpurile preistorice, aflat și el pe lista „Grands Sites de France”. Una din atracțiile cele mai populare din Saône et Loire este Arboretum de Pézanin din Dompierre les Ormes, un parc dendrologic ce include un lac și multe specii de arbori și plante, precum și Galeria Europeană a Pădurilor, cu accent pe educația privind importanța pădurilor și cadrelor naturale înverzite.

La vest de Maçon se află unul din cele mai frumoase exemple de arhitectură din secolul al XVII-lea, reprezentată aici de Château de Drée, însoțit de alte grădini fabuloase în stil francez. Mergând mai departe, spre sud-vestul Saône et Loire, îngrijiți-vă să vedeți bazilica din secolul al XII-lea Paray le Monial. Acest loc de pelerinaj atrage mai mult de 1 milion de vizitatori în fiecare an și vă ajută să înțelegeți dimensiunile și importanța pe care o avea abația din Cluny în perioada în care a fost construită. Biserica din Anzy le Duc din apropiere este un exemplu încântător de arhitectură romanică, cuprinzând câteva fresce medievale interesante.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...