Ghid turistic Tournus

Cursul Saône în Tournus Cursul Saône în Tournus

Binecuvantat de vechile sale cladiri aurite, Tournus este o mica localitate situata pe malurile raului Saone. La 27 de kilometri sud de Chalon, 30 de kilometri nord de Macon si inghesuit intre autostrada N6 si rau, strazile inguste si ingramadite ale orasului mediteranean dau senzatia de introvertire, cu usoare tente defensive, dezmintind cumva prosperitatea sa datorata traficului infloritor de pe malurile cheilor. Malurile de astazi sunt linistite, iar prosperitatea contemporana este bazata pe agricultura, industrie usoara si, din ce in ce mai mult, pe turism.

Sosind pe N6 veti intra printr-o poarta marginita de turnuri medievale, tronate de silueta vechii bisericii St Philibert, una din cele mai vechi si mai influente cladiri romanice ale Burgundiei. Constructia initiala dateaza din anul 900 d.Hr., iar fundatia comunitatii monastice a fost pusa de calugarii pusi de fuga de raidurile normande din zona Noirmoutier, pe coasta atlantica. Cladirea actuala dateaza din prima jumatate a secolului al XI-lea.

Fatada bisericii, turnurile sale maiestuoase si decoratiunile simple, are liniile masive si curate ale unei fortarete. O scara ingusta, situata pe partea opusa intrarii principale din capatul vestic, conduce spre o capela inalta, ce troneaza deasupra incintei principale a bisericii, un vestigiu al stilului traditional carolingian, ce a intarit structura defensiva. Bolta principala este in aceeasi linie cu cele doua sculpturi extraordinare ce reprezinta, probabil, staretul raspunzator de restaurare sau pe sculptorul in sine. Conform inscriptiilor, Germalus pare sa fi fost sculptorul nostru, iar in acest caz, acesta ar fi unul dintre primele autoportrete medievale. Naosul si transeptul de dedesubt sunt surprinzator de usoare si de gratioase pentru o asemenea biserica veche. Treptele din preajma transeptului nordic conduc in jos, spre cripta, unde a fost sapata o fantana care sa aduca apa din Saone in caz de asediu.

Spre partea de sud a orasului, Hotel Dieu este unul din multele spitale de caritate ale regiunii si unul din cele mai bine pastrate. Surorile ordinului St Martha, intemeiat in secolul al XV-lea pentru a deservi spitalul din Beaune, au lucrat ca infirmiere in spital, inca de la intemeiere, in 1674, si pana la inchidere, in 1978, ingrijind pacientii aranjati in rand, in paturi de stejar, in saloanele inalte, pentru a permite aerului sa circule. Merita o vizita macar pentru dispensar, dotat cu o multime de vase de faianta si cateva recipiente din sticla suflata manual.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...