Situat de-a lungul malurilor fluviului Pad, cel mai important curs de apa din peninsula Italica, Torino joaca rolul de capitala a regiunii Piemonte. Este un oras antic, destul de bine pastrat. Strazile largi, pietele fermecatoare si bisericile stravechi adauga un plus turismului urban. Desi aproape necunoscut in trecut, orasul a inflorit si a devenit extrem de popular, in mare parte datorita industriei si artelor. Torino serveste ca marturie a monarhiilor antice, dispuse intr-un prezent modern. Fabrica Fiat este situata la marginea orasului si a contribuit din plin la avantul economic al acestuia. Magazinele rafinate sunt menite sa satisfaca gusturile celor bogati, in timp ce suburbiile inconjuratoare sunt gazdele celor mai scumpe si mai grandioase cladiri din zona. Torino ofera o gama variata de atractii, cea mai importanta dintre ele fiind, fara indoiala, Cattedrale di San Giovanni, adapostul Giulgiului din Torino. Bucata de panza sacra pare sa fi acoperit corpul lui Iisus in timpul crucificarii. Alte locuri demne de mentionat sunt Muzeul Egiptean si Galeria de Arta Sabauda.
Documentatia saraca atesta totusi o asezare umana in zona orasului Torino pana in perioada romana. Cei mai vechi locuitori ai regiunii au fost celtii si ligurii, ce au fost cuceriti de catre romani. Se spune ca insusi Hannibal a trecut pe aici, distrugand asezarea. Mai tarziu, Iuliu Cezar este cel care acorda locuitorilor orasului cetatenie romana, redenumind localitatea Julia. Dupa cateva invazii barbare, lombarzii au restaurat pacea in regiune. Orasul antic Torino a schimbat multi conducatori de-a lungul timpului, pana la moartea marchizului Olderico, ce a condus la preluarea orasului de familia Savoia. Puterea a fost divizata intre episcop si Casa de Savoia si a ramas asa o lunga perioada de timp. Francezii au luat conducerea in secolul al XVI-lea, dominatia lor continuand pana in 1815, cand Savoia au acaparat din nou puterea. Primul razboi de independenta, care a afectat si orasul Torino, la fel ca intreaga Italie, a avut loc in 1848.
Torino a fost frecvent gratulat cu apelativul „orasul magic”. Strazile laturalnice si targurile de vechituri dau unor zone rezidentiale un aer de mister. Arhitectura istorica se combina cu energia moderna exercitata de colegiile studentesti si oamenii de afaceri, pentru a realiza o cultura unica orasului. Torino este faimos pentru targurile sale, Gran Balon fiind evenimentul la care orice turist al trebui sa asiste. Este un targ tinut in fiecare duminica si cuprinde antichitati rare si produse second-hand.
Capitala dulciurilor, cunoscut in special pentru ciresele Revigliasco si ciocolata nemaipomenita, Torino este faimos si pentru utilizarea condimentelor locale, a pestelui si a uleiului de masline. Se spune ca orasul a fost primul producator de ciocolata al Europei, chiar si inaintea fabricilor elvetiene. Cele mai importante branduri de ciocolata de aici sunt Giroldi/Givliano si Peyrano. Orasul a devenit popular in ultima perioada si pentru selectia excelenta de vinuri rosii. Climatul insorit si solul bogat in minerale au dat nastere unor soiuri superioare de struguri din care se produce mult aclamatul vin. Cele mai importante sortimente sunt Barolo, Nebbiolo, Barbera si Dolcetto, toate fiind castigatoare a numeroase premii pe plan international.
Cea mai vizitata atractie a orasului Torino ramane insa Catedrala San Giovanni si giulgiul adapostit aici. Dupa catedrala, un obiectiv turistic deosebit de popular este Muzeul Egiptean, ce pretinde ca cuprinde cel mai mare numar de artefacte egiptene. Intre exponatele prezente aici se afla cateva copii ale Cartii Mortilor, precum si un sarcofag ce a apartinut lui Ghemenef-Har-Bak, un vizir al dinastiei XXVI a Egiptului, ce a trait in jurul anilor 600 i.Hr. Palatul Carignano a gazduit primul parlament al Italiei – este o cladire in stil baroc ce include acum Museo Nazionale del Risorgimento Italiano, pentru a comemora istoria italiana din secolele XVIII-XX. Unde altundeva am putea sa vedem un Muzeul al Automobilului, daca nu in Torino? Prezenta uzinelor Fiat au permis deschiderea unei astfel de institutii, Museo Nazionale dell’Automobile, ce prezinta istoria automobilului, de la crearea sa pana la vremurile moderne.
Surse imagini
- Cover: teojab - Pixabay | Licență Pixabay