Cel mai atractiv oras din Extremadura este Trujillo, clasica scena a conchistadorilor spanioli, alcatuita din conace masive, turnuri acoperite de cuiburile berzelor si zidurile castelelor. Mare parte din el arata la fel cum o facea acum 4-500 de ani si aminteste de toate cuceririle din America; Francisco Pizarro, cotropitorul din Peru, a fost nascut aici, laolalta cu multi dintre membri echipei sale, ce l-au ajutat sa ii invinga pe incasi.
Trujillo este, totusi, un loc mic, insa ceva mai mare decat se prezenta in perioada cuceririlor coloniale. In centrul unei retele dense de strazi se afla Plaza Mayor, o piata vasta, tronata de siluetele a trei palate si biserici si marginita de cateva cafenele si restaurante, in jurul carora se invart majoritatea turistilor. In centru exista o statuie de bronz a lui Pizarro care, in mod paradoxal, a fost oferita primariei orasului de un sculptor america, Carlos Ramsey, in 1929. In coltul de sud-vest se gaseste Palacio de la Conquista (inchis publicului pentru restaurare la momentul redactarii acestui ghid turistic), cea mai masiva dintre resedintele din Trujillo, cu acoperisul decorat cu statui reprezentand cele 12 luni ale anului. Doar una dintre multele cladiri construite de clanul Pizarro, a fost initial locuita de fratele vitreg si ginerele lui Pizarro, Hernando, ce a revenit din calatoriile sale pentru a se stabili aici impreuna cu sotia sa pe jumatate incasa (fiica lui Francisco).
Pe diagonala de Palacio de la Conquista, acoperita de cateva cuiburi de barza, se afla biserica San Martin. Mormintele pastrate in interiorul ei includ cripta familiei lui Francisco de Orellana, primul explorator al Amazonului. Imediat langa este Palacio de los Duques de San Carlos, gazda unui grup de maicute ce au trebuit sa paraseasca manastirea ruinata de pe deal, folosind palatul ca si locuinta. Hornurile de pe acoperis exprima intr-un mod agresiv culturile civilizatiilor cucerite de catolici in Lumea Noua – au o forma de piramide aztece si inca. Dintre cele mai impozante cladiri ale orasului (sau „solares”), poate cea mai interesanta este Palacio de Orellana Pizarro, la vest de piata principala. Intrarea se face printr-o usa renascentista superba, ce dezvaluie o curte frumoasa, o terasa eleganta decorata cu blazonul lui Pizarro – doi ursi si un pin.
La nord de Plaza Mayor
Din Plaza, calle Ballesteros conduce in sus spre portiunea incojurata cu ziduri a orasului, trecand pe langa cupola Torre del Alfiler (unde se poate vedea blazonul si alte cuiburi de berza) si traversand poarta din secolul al XV-lea, cunoscuta sub numele de Arco de Santiago. Sprijinita de ziduri este Iglesia de Santiago, ce dateaza din secolul al XIII-lea, edificiu folosit cateodata ca loc de intalnire al consiliului in Evul Mediu, in timp ce, pe partea opusa, este Palacio de los Chaves, locul in care a fost cazata familia regala, Ferdinand de Aragon si sotia sa, Isabela I a Castiliei.
La mica distanta, in sus, pe deal, este Santa Maria Mayor, cea mai interesanta si mai importanta dintre bisericile orasului. Cladire este predominant gotica, insa include un frumos cor renascentist, remarcat pentru maiestria arcadelor sale, aproape plate. Tot aici puteti vedea si o frumoasa catapeteasma, realizata de Fernando Gallego, precum si mormintele familiei Pizarro, precum si al lui Diego Garcia de Paredes, un personaj cunoscut drept Sanson Extremeno (Samson din Extremadura). Intre faptele sale teribile, acest om gigantic, inarmat cu o sabie enorma, se spune ca a reusit sa apere un pod impotriva unei armate intregi de francezi. Legenda spune ca a carat, la un moment dat, intreaga fantana din baptisteriu pentru a-i duce apa sfanta mamei sale.
Va este permis sa va urcati in turn, pentru a obtine cateva panorame superbe ale orasului, ale campiei uscate dinspre Caceres si ale Sierra de Gredos. Mai departe, spre varful dealului, in fosta resedinta a eroului local, Casa Museo Pizarro e o casa memoriala relativ mica, cu putine de oferit in perioada in care a trait Francisco, in afara de ceva mobila si cateva tablouri aduse din Peru. Exponate mai detaliate ale conchistelor se pot vedea in incinta Museo de la Coria, gazduit de o veche manastire franciscana in imediata apropiere.
Castelul din Trujillo
Castelul de astazi se afla in camp deschis. Ultimii 100 de metri ai ascensiunii spre el nu va permit sa vedeti nimic, cu exceptia catorva bucati de ziduri vechi, pe care se catara ocazional oile si cainii. Fortareata in sine, maura la origini, insa consolidata de ocupatiile ulterioare, a fost restaurat. Principala sa atractie ramane panorama orasului si a zonei inconjuratoare, de sus, de pe parapeti. Dca priviti de-a lungul terenului sterp ce inconjoara Trujillo, gradul de deteriorare la care a ajuns cartierul vechi este evident, asa cum sunt si superbele fortificatii ale castelului.
Surse imagini