Armenii se numesc „hay” pe limba armeană și își identifică patria prin „Hayastan” sau „Hayasdan”. Originile numelui datează de pe vremea hitiților, în ale căror documente se face referință la Hayasa. În biblie, zona desemnată ca fiind Armenia este numită Ararat, pe care asirienii o numesc Urartu. Armenii se definesc, de asemeni, ca poporul lui Ararat/Urartu și al lui Nairi iar habitatul lor este „nairian ashkharh” sau „yergir nairia”. Se mai numesc Torkomian, Torgomian, Haigi serount sau Haiki serount, descendenții lui Haig/Haik.
Armenia a fost identificată cu platoul montan Armean din vremurile pre-romane. Platoul era mărginit la est de Iran, la vest de Asia Mică, la nord de câmpiile transcaucaziene și la sud de câmpiile mesopotamiene. Platoul consistă într-un set complex de lanțuri montane, vârfuri vulcanice, văi, lacuri și râuri. Este, de asemenea, rezervorul de apă al Orientului Mijlociu, datorită faptului că cele două mari fluvii, Tigru și Eufrat, își au originile aici. Altitudinea medie din Platoul Armean este de 1.700 metri deasupra nivelului mării.
Armenia din zilele noastre este o mică republică muntoasă, care și-a câștigat independența în 1991, după șapte decenii de dominație sovietică. Constituie 10% din dimensiunea totală a platoului istoric armean. Situată în jurul lacului Sevan, are o suprafață de aproximativ 30.000 kmp. Vecinii Armeniei sunt Azerbaidjan, Georgia, Iran și Turcia. Climatul este continental alpin, cu veri călduroase și ierni friguroase. În ciuda dimensiunii sale reduse, a fost una dintre cele mai dens populate republici din Uniunea Sovietică. Jumătate din populație locuiește pe câmpia Ararat, care constituie doar 10% din suprafața totală a țării și unde găsim și capitala, Erevan. Capitala susține o treime din populația statului, de aproximativ 3 milioane de locuitori. Marea majoritate a armenilor locuiește în zone urbane.
Arhitectura armeană contemporană urmează liniile generale ale arhitecturii tradiționale vechi: simplitate, bază pe materialele de construcții de proveniență locală și folosirea tufului vulcanic pentru fațade. În timpul epocii sovietice însă, pentru construcția de clădiri de apartamente s-au folosit panouri din materiale prefabricate, multe dintre aceste blocuri prăbușindu-se în timpul violentului cutremur din 1988.
Armenia este un tezaur de istorie, cu peste 10.000 de situri arheologice înregistrate, plină de biserici mărunte cocoțate în vârfurile spectaculoase de munte. Peisajele tranzitează rapid, de la păduri dense la lacuri sclipitoare și deșerturi toride. Dar, cele mai bune lucruri sunt despre armeni, totdeauna primitori și dornici să se mândrească cu țara lor.
Fiecare destinație turistică este unică și interesantă dar, cea mai importantă dintre atracțiile din Armenia rămâne Muntele Sfânt Ararat, conform bibliei locul celei de-a doua nașteri a umanității. Se spune că arca lui Noe a ajuns pe munte în timpul potopului. Însă, atât Armenia cât și Ararat, sunt considerate sfinte. În completarea acestui fapt, Ararat are o frumusețe aproape miraculoasă, încât toți cei care-l privesc din Erevan sau oricare alt punct, rămân impresionați. Mare parte a zonei geografice a muntelui Ararat este acum sub ocupație turcă, în urma genocidului organizat împotriva locuitorilor acestor părți.
În afară de ruine și de importanța istorică a Armeniei, terenul pe care îl acoperă este o zonă montană de o frumusețe pitorească, care se întinde pe kilometri întregi. Vizitatorii pot explora Parcul Național Dilijan, situat în partea de nord a țării, cu climă rece și pădurile veșnic verzi de-a lungul râului Getik. Turiștii pot călători, de asemenea, spre lacul alpin Sevan, locul de vărsare a peste 30 de izvoare și râuri de munte. În plus, călătorii se pot bucura de frumusețea rezervației Khosrov și pădurea aferentă – folosită ca domeniu de vânătoare de către nobilime secole întregi -, acum o rezervație naturală păstrată cu grijă, pentru a prezenta frumusețea peisajului rural armean.
Una peste alta, combinația de elemente gasită aici face din Armenia un refugiu ascuns pentru călătorii cu experiență. Economia țării se construiește într-un ritm lent și este considerată o națiune democratică în devenire, aliniată la valorile lumii occidentale.
Surse imagini
- Cover ghid Armenia: Gor Davtyan - Unsplash | Licență Unsplash