Ghid turistic Villefranche sur Mer

Villefranche sur Mer văzut de deasupra Villefranche sur Mer văzut de deasupra

Cel mai apropiat resort turistic de NisaVillefranche Sur Mer marcheaza inceputurile uneia dintre cele mai frumoase si mai putin aglomerate sectiuni ale Rivierei. Se intampla asa chiar daca companiile de croaziera, atrase de calitatea portului de aici, asigura un flux continuu de autocare ce-si transporta pasagerii de-a lungul dealurilor. Cu toate acestea, daca vizita voastra aici nu coincide cu programul incarcat al excursiilor organizate de vapoarele din port, orasul vechi de pe malul apei, cu flota sa activa de pescuit si vechea strada Obscure, pe care stau aliniate casele medievale, este o destinatie linistita si fermecatoare.

Micul port pescaresc este dominat de silueta capelei St. Pierre, decorata in 1957 de Jean Cocteau in nuante pe care el insusi le-a descris „fantome ale culorilor”. In ghidul turistic al capelei, compus de Cocteau, artistul invita vizitatorii sa intre fara idei preconcepute legate de estetica. Culorile fantomatice schiteaza linii simple dar puternice, infatisand scene din viata sfantului Petru si a unui pescar local. Deasupra altarului sfantul merge pe apa sprijinit de un inger, cu Hristos privind zambitor. Ochii pescarului arata ca doi pesti; ochii ceramici de pe fiecare parte a usii sunt flacarile apocalipsei iar candelabrele pescuitului de noapte se ridica deasupra ochilor. Pe 29 iunie, pescarii locali sarbatoresc ziua Sfintilor Petru si Pavel cu o ceremonie religioasa, fiind singura ocazie in care se foloseste capela.

La vest de portul pescaresc, cladirea masiva a Citadelle de St-Elme adaposteste Hotel de Ville (primaria), un cinematograf in aer liber, un centru de conferinte si o serie de muzee dedicate artei. Unul este dedicat lucrarilor sculptorului din Villefranche, Volti, a carui femeie de bronz se gaseste la fantana din afara portilor citadelei. Un altul, dedicat cuplului Henri Goetz si Christine Boumeester, contine doua lucrari ale lui Picasso si una apartinand unui alt pictor spaniol, Miro. O a treia colectie cuprinde figuri din ceramica.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...