Ghid turistic Virginia

Parcul Statal Grayson Highlands Parcul Statal Grayson Highlands

Pentru cine a fost vreodată acolo, Virginia este un stat spectaculos. De la crestele semețe ale Blue Ridge Mountains din partea de est, la frumoasele delte din vest, Vechiul Dominion sau Old Dominion, așa cum este poreclit statul american, este un ținut de pajiști și păduri verzi, la fel de unic precum este de variat, pentru a face deliciul tuturor. Și dacă părintele acestor pământuri este faimosul Commonwealth, știm că aici a luat sfârșit marele Civil War, atunci când generalul Lee a înconjurat armatele Virginiei de Nord la Appomattox.

Vizitatorii zonei au posibilitatea să pășească înapoi în timp, până la momentul în care o mână de aventurieri au fondat Jamestown, prima așezare englezească din „Lumea Nouă”. Pot trece apoi în revistă câmpurile de bătălie și urma pașii generalului Robert E. Lee sau ai lui Stonewall Jackson din Manassas spre Fredericksburg, din Petersburg în Appomattox. Însă ținutul nu este doar al amatorilor de istorie. Iubitorii naturii pot urca pe una din cele mai lungi căi de drumeție din lume – Appalachian Trail – pentru a explora vastele zone împădurite George Washington și Jefferson. Priveliștile sunt, pur și simplu, uluitoare – o călătorie cu mașina de-a lungul Blue Ridge Parkway vă ține, ore întregi, „prizonierii” unei lumi de vis. Puteți apoi coborî mai aproape de centrul pământului vizitând peșterile de calcar din Valea Shenandoah.

Nu putem omite marile mlaștini ale rezervației naturale Great Dismal Swamps, dar nici nenumăratele opțiuni de divertisment, oferite de-a lungul tuturor celor patru sezoane ale anului – înot, pescuit, ciclism, golf, schi -, explorarea celor 50 de parcuri naționale și statale, sutele de lacuri cu apă dulce și aproape 5.000 de kilometri de fluvii, râuri și torente de munte. Malurile estice ale peninsulei Delmarva oferă câteva din cele mai interesante experiențe de pescuit și plimbări cu barca din Statele Unite.

Astăzi, după o istorie turbulentă și îndelungată, pământurile Virginiei par mult mai liniștite, iar statul a evoluat semnificativ, jucând un rol important în moștenirea istorică, culturală și economică a națiunii americane. Există cinci regiuni distincte, aliniate dinspre centru spre zona litorală, de la peste 1.500 de metri altitudine în est, la ariile plate de pe litoral. Muntele Rogers, situat în partea de sud-est, la granița dintre comitatele Smyth și Grayson, este cel mai înalt punct al statului, cu o înălțime de 1.746 metri.

Nordul Virginiei cuprinde secțiunea de la sud-vest de Maryland, din Arlington în Leesburg, trasând o linie de-a lungul granițelor sudice ale comitatelor Greene, Orange, Spotsylvania și Caroline. Istoria nordului se întinde pe mai mult de 300 de ani. În timp ce mai reprezentative par să fie plantațiile, casele coloniale, străduțele pavate și șarmul rural, regiunea de nord este și cea mai urbanizată și mai dens populată. În această zonă, comunitățile suburbane se întrepătrund cu zgârie-norii ultramoderni, autostrăzi, centre comerciale și malluri de mari dimensiuni. Aici se pot vizita Eternal Flame din cadrul Cimitirului Național Arlington, celebrul Iwo Jima Memorial sau Pentagonul, cea mai mare clădire a lumii.

Câmpia de Coastă sau Coastal Plain include aria metropolitană Hampton Roads, cele două comitate de pe suprafața peninsulei Delmarva, cunoscute laolaltă sub numele de Eastern Shore (Malul Estic) și comitatele rurale ce alcătuiesc regiunea Chesapeake Bay. Câmpiile se prelungesc spre interior pentru mai mult de 150 de kilometri, spre linia virtuală derulată din Arlington înspre granița cu North Carolina, trecând prin Richmond, Emporia și comitatul Brunswick. Altitudinea nu ajunge la mai mult de 100 de metri niciunde în această regiune împărțită de cursurile Potomac, Rappahannock, York și James, formând trei peninsule distincte, mare parte acoperite de mlaștini.

Pe malul râului James, Richmond
Panoramă Richmond și râul James

Tot apa are o influență capitală și în regiunea Hampton Roads. Aici, râurile James și York se varsă în ocean, formând delte fertile, spațiul ideal pentru pescarii de crab, scoici și pește atât de apă dulce, cât și sărată. Înghesuită strategic la gura Chesapeake Bay, Hampton Roads este înțesată de rămășițe ale structurilor militare. Plajele de nisip ale Virginia Beach au participat la dezvoltarea turistică din perioada recentă.

Central Virginia consistă, în mare măsură, din platoul Piedmont, la est de Câmpia de Coastă. Este o regiune colinară, de aproximativ 65 de kilometri lățime în nord și 240 kilometri în sud, o arie în care vechiul și noul și-au dat întâlnire, unde localitățile rurale cochete sunt în armonie perfectă cu orașele moderne ale Virginiei. Aici, la poalele Blue Ridge, unde încep marile văi ale râurilor mareice, cu sacrificiul unor personalități precum Thomas Jefferson, James Madison, Patrick Henry sau James Monroe, a luat naștere o națiune.

Regiunea Shenandoah Valley este renumită pentru piscurile sale maiestuoase, peisajele uimitoare și a văilor pitorești – o secțiune a Great Valley mărginită aici de munții Allegheny și Blue Ridge, care începe din New Jersey și se încheie în Tennessee. Este una din cele mai fertile zone ale statului, pe vremuri grânar al Confederației. Astăzi, abundă în minuni naturale și oportunități de mișcare în aer liber, de la echitație la tenis sau schi. Cel mai mare oraș al regiunii, Roanoke, este o comunitate de aproximativ 100.000 de suflete, cu o cultură artistică și istorică interesantă.

Un stat de referință în istoria Americii, așa cum o știm noi astăzi, la jumătatea distanței dintre marele New York City și peninsula Florida, Virginia este pentru îndrăgostiți.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...