De pe platoul sau inalt, structura compacta si impunatoare a orasului Viseu controleaza regiunea rurala inconjuratoare, cu aerului unui suzeran feudal. Este un loc infundat in antichitate. Aici a fost un oras roman, iar periferiile dinspre nord ofera inca ruinele taberei in care Viriatus, marele lider lusitan, si-a stabilit sediul central pentru a da ultima batalie cu romanii – marcat printr-un monument dedicat razboinicului iberic. Sufletul orasului medieval din jurul catedralei s-a schimbat destul de putin in timp, chiar daca este accesibil printr-o serie de bulevarde moderne, sosind din cartierele prospere.
Exista mai multe lucruri de facut in Viseu decat in intreaga zona a muntilor Beiras, iar populatia studenteasca participa activ la acest aspect. Totusi, veti descoperi ca doua zile vor fi suficiente pentru a cuprinde totul. Este un loc potrivit pentru a cauta artizanaturi si suveniruri traditionale, in timp ce vinurile locale Dao sunt cautate pentru calitatea lor incontestabila. Principalul eveniment anual este Feira de Sao Mateus, ce are loc de la jumatatea lunii august pana pe 21 septembrie (de ziua Sao Mateus). Este o expozitie cu profil agricol, la care se adauga insa coride, artificii, distractie si dans.
Doar cateva sectiuni ale orasului vechi au mai supravietuit, accesibile prin doua porti medievale. Cartierul vechi este definit de liniile colinei din jurul catedralei. Partea inferioara a orasului se concentreaza in jurul pietei spatioase din fata primariei, cunoscuta sub numele de Rossio, de unde puteti urca de-a lungul Rua Soar de Cima spre structura de granit a Porta do Soar, portalul fortificat ce duce spre reteaua de alei din spatele catedralei. La est, din Rua Formosa se face Rua Direita, cealalta alternativa de acces, o strada medievala serpuitoare, cu magazine mixte, de suveniruri, pantofi, florarii sau bacanii. Aici si in strazile laturalnice, resedintele din piatra construite in secolul al XVI-lea, afiseaza cu mandrie stilul caracteristic Manuelin, in timp ce capatul nordic al Rua Direita, chiar in spatele teatrului, pe strada principala, se gaseste cealalta poarta supravietuitoare, Porta dos Cavaleiros. In periferiile din spate descoperim Parque do Fontelo, parcul municipal dispus de-a lungul padurilor si gradinilor fostului palat episcopal.
In jurul catedralei din Viseu
Piata larga a catedralei, Praca da Se, este marginita de cateva cladiri nobile din piatra, dintre care se remarca Igreja da Misericordia, cu fatada sa baroca, vopsita cu alb. Situata pe fundalul cerului albastru, arata ca un platou de filmare fara substanta – v-ati astepta sa mergeti in culise pentru a descoperi proptelele de lemn care sa il sustina. Totusi, pentru ca nu exista nimic bidimensional in jurul catedralei Se, o fundatie romanica cu doua turnuri, peste care generatii dupa generatii au adaugat o multitudine de alte stiluri, remodeland-o repetat. Frontalul de granit, realizat in secolul al XVII-lea, este destul de pal si face ca biserica sa arate mai mica decat este in realitate. Interiorul se deschide in fata ochilor vostri intr-o hala uriasa, pe care sta sprijinita o bolta incalcita, rasucita si innodata, pentru a reprezenta niste funii.
Anexele renascentiste ale catedralei, sihastriile, izolate de exterior, sunt din cele mai frumoase ale tarii. Nivelul inferior este decorat cu azulejos si, desi este v-ar tenta sa urcati la nivelul superior pentru a putea privi in jos spre oras si piata, va trebui sa achitati o taxa de aproximativ 2,5 euro, biletul de acces la colectia de sculpturi si arta religioasa a catedralei.
Museu de Grao Vasco
Cea mai apreciata comoara a orasului Viseu este Museu Grao Vasco, in Paco dos Tres Escaloes – pe vremuri palatul episcopal, ce se invecineaza cu catedrala; intrarea se face din Praca da Se. Muzeul este dedicat lucrarilor lui Vasco Fernandes, cunoscut sub numele de Grao Vasco, ce a devenit personajul principal al scolii de pictura ce a inflorit aici in prima jumatate a secolului al XVI-lea. Cea mai timpurie realizare a sa este reprezentata pe cele 14 panouri ce infatiseaza viata lui Hristos (1501 – 1506), comandate de artistul flamand Francisco Henriques pentru altarul catedralei din Viseu.
Piesa de rezistenta a muzeului este „Sfantul Petru pe tron”, pictata intre 1530 si 1535 pentru capela catedralei. Influentele flamande sunt evidente, in special in fundalul complex detaliat, in timp ce pictura este montata liber, pentru ca toata lumea sa poata vedea cum au fost ansamblate rama si panza originala. Sunt afisate si cateva dintre lucrarile realizate in comun cu artistul contemporan Gaspar Vaz, chiar daca ochiul este atras mai mult de reprezentarile sfintilor Petru si Pavel, realizate de Vaz. Muzeul prezinta mult mai multe de atat, de la arta portugheza din secolul al XIX-lea, la stofe, tesaturi sau portelanuri orientale, insa atractia principala consta in operele de arta din secolul al XVI-lea. Puteti face o pauza relaxanta in cafeneaua din curtea interioara.
Surse imagini
- Cover: Pedro - Flickr | CC BY 2.0 Generic