Ghid turistic Cantonul Berna

Peisaj bucolic în Isetwald, zona Interlaken Peisaj bucolic în Isetwald, zona Interlaken

Gigantul canton Berna este unul din cele mai mari ale Elveției, înfășurat pe un relief diversificat, de la piscurile înghețate ale Alpilor până la colinele șerpuitoare destinate agriculturii. Nordul cantonului se concetrează în jurul orașului Berna, capitala federală superbă a țării. Cu o istorie glorioasă, ce stă la baza formării statului elvețian, Berna a dominat, de cele mai multe ori, viața politică și economică a regiunii centrale și de vest, cunscută sub numele de Mittelland. Acest arc imaginar, format de linia de unește Lacul Geneva și Zürich, a fost întotdeauna zona cea mai fertilă a țării, cel mai dens populată și cea mai bogată.

Mișcarea reformată poate că a început în Zürich, înflorind ulterior în Geneva, însă armata berneză a fost cea care a asigurat liniștea pe suprafața de pământ dintre cele două. Timp de secole întregi, după Războaiele Burgunde, nobilimea din teritoriul ocupat acum de Cantonul Berna a controlat Mittelland, fiind deposedată de Lacul Geneva și zona agricolă din nord doar după revoluția franceză, în 1798. Zonele au mers ulterior în cantoanele învecinate – Vaud, respectiv Aargau. Prin urmare, având în vedere puterea economică și poziția geografică privilegiată, Berna a reprezentat cea mai bună alegere pentru numirea unei capitale în constituția de la 1848, iar astăzi exercită aceeași influența în marea majoritate a Elveției.

Locuitorii din fiecare canton al Elveției revendică pământul de baștină deasupra celorlalte, însă Cantonul Berna a fost un izvor nesecat de mândrie patriotică, trasând o identitate culturală puternică. Sunt faimoși pentru felul lor de-a fi, calmi și hotărâți, iar dialectul german vorbit aici poate fi comparat cu ceea ce înseamnă engleza vorbită în Țara Galilor. Cei veniți din Lucerna sau Fribourg sunt aproape străini aici, în propria lor țară, pe care, deși o împart cu bernezii, nu împărtășesc aceleași trăsături culturale sau religioase. 

Există o concurență acerbă între aceste cantoane elvețiene, ciudat, dacă stăm să ne gândim la civilizația extraordinară dezvoltată de micul stat central european. În mod tradițional, bernezii, înceți la sfat însă nu la minte, i-au considerat pe locuitorii cantonului Zürich drept grăbiți și înfumurați, „serviciul” fiind returnat de aceștia, cu referire la faptul că bernezii stau prea mult să împartă firul în patru, pierzând astfel esența vieții.

În jurul Bernei, farmecul regional este susținut de comunitățile agricole din Berner Mittelland și Emmental spre est, Berner Oberland și Alpii Bernezi  la sud. Două localități merită menționate lângă Berna – Solothurn spre nord și Fribourg, la sud-vest.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...