Ghid turistic Setúbal

Panoramă Setúbal cu vedere la estuarul Sado Panoramă Setúbal cu vedere la estuarul Sado

La aproape 50 de kilometri sud de LisabonaSetubal este al treilea cel mai important port al Portugaliei si un centru industrial major. A fost descris de Hans Christian Andersen drept un „paradis terestru” si chiar daca acea perioada este de mult apusa, centrul sau pietonal si portul sunt destul de placute pentru a va tine ocupati intr-o excursie de-o zi. Daca va indreptati spre sud, merita sa va opriti putin pentru a admira remarcabila Igreja de Jesus si sa faceti cateva fotografii de la inaltimea Castelo Sao Filipe.

Cel mai important monument al Setubalului este, fara indoiala, Igreja de Jesus, realizata de Diogo de Boitaca si cel mai probabil prima dintre cladirile in stil Manuelin. In esenta o structura gotica, cu o usa uriasa si bombastica, designul interior a fost transformat uluitor de Boitaca, ce a introdus pilonii rasuciti pentru a sustine bolta. Suprafetele granitice ale pilonilor contrasteaza cu delicatetea placilor albastra si albe din jurul altarului, ce au fost adaugate in secolul al XVII-lea. Cladirea Convento de Jesus adiacenta, ce gazduieste astazi Museu de Setubal, prezinta comori adunate din biserica si din oras, chiar daca multe dintre ele par sa ramana pentru totdeauna in depozite.

Castelo Sao Felipe, semnalizat la capatul vestic al Avenida Luisa Todi, se gaseste la o distanta de 30 de minute de mers pe jos din centrul orasului. Construit la ordinul regelui spaniol Filip al II-lea in 1590, este o structura impozanta, adapostind o capela si protejata de un rand de ziduri inalte. Legenda spune ca o serie de tuneluri secrete conecteaza castelul de linia de coasta, insa orice dovada despre acestea a fost distrusa in timpul cutremurului din 1755. O parte din castel a fost transformata azi intr-un fel de han („pousada”), insa meterezele si barul sunt deschise chiar si pentru cei ce nu se cazeaza aici, inaltimea cladirii oferind privelisti remarcabile a zonei inconjuratoare, pana la estuarul raului Sado si peninsula Troia.

Restul orasului are foarte putine lucruri care v-ar putea atrage, chiar daca zonele comerciale pietonale aliniate de-a lungul strazilor din centru, in jurul Rua A. Casteloes, sunt destul de imbietoare. Pe Largo Corpo Santo, aruncati o privire in Casa do Corpo Santo, construita in 1714 ca parte a palatului familiei Cabedo si utilizata mai tarziu ca sediu al fratiei pescarilor. Etajul superior are un frumos tavan pictat, capela baroca si zidurile fiind impodobite cu faimoasele azulejo, infatisand scene din viata lui Sao Pedro, protectorul pescarilor. In Museu Arqueologico, de pe Avenida Luisa Todi, sunt expuse cateva vestigii romane descoperite in oras, laolalta cu cateva ambarcatiuni pescaresti prafuite si artizanaturi locale. 

Oficiul regional de turism de langa intretine fundatiile unei fabrici romane de prelucrare a pestelui de sub podeaua de sticla. O plimbare de 10-15 minute in est, de-a lungul Rua Arronches Junqueiro, va aduce la Museu Michel Giacometti, in Largo Defensores da Republica, un muzeu al uneltelor agricole si comerciale, adunate de un etnolog corsican pasionat de cultura portugheza.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...