Ghid turistic Abruzzo

Parcul Național Gran Sasso Parcul Național Gran Sasso

Abruzzo este o regiune din Italia, situată în partea de centru a țării, întinsă de la Munții Apenini până la Marea Adriatică, pe un teren proponderent muntos. În munți, resorturile turistice și facilitățile bine echipate de schi se ridică maiestuos deasupra vârfurilor și pereților abrupți, precum Pescasseroli, Rivisondoli și Roccaraso. Decorul natural format de piscurile mai mult sau mai puțin înalte ale Gran Sasso din Munții Laga și Majella coboară lin, formând un peisaj colinar, până când atinge Marea Adriatică. Drumul care duce din Gran Sasso în jos, spre apa mării, traversează teritorii pline de istorie, tradiții și obiective artistice, neîncetând să surprindă turiștii.

Văile înguste, potecile naturale ale regiunii, se intersectează în mijlocul munților și al podișurilor, precum fascinanta vale Aterno, înțesată de mici localități rurale. Există mai multe rezervații naturale, precum Parcul Național Abruzzo, Parcul Gran Sasso și al Munților Laga sau Majella, care asigura protecția speciilor tipice de floră și faună prezente în regiune – vulturul auriu, lupul sau ursul brun Marsican. Coasta Adriaticii este definită de o plajă lungă și nisipoasă în partea de nord și de mai multe plaje cu pietriș în partea sudică. De asemenea, micuțele așezări din interior, precum și mănăstirile și castelele din regiune, sunt la fel de fermecătoare și atrag atenția turiștilor, stopuri importante pe traseul nenumăratelor rute prin cea mai verde zonă a Italiei.

Provinciile regiunii Abruzzo sunt următoarele:

  • L’Aquila (capitală regională);
  • Pescara;
  • Teramo;
  • Chieti

Din punct de vedere artistic, cea mai importantă localitate din regiunea Abruzzo este L’Aquila, situată pe versanții Gran Sasso, caracterizată de o moștenire artistică inestimabilă – de la magnifica Bazilica San Bernardino la castelul din secolul al XVI-lea; de la Bazilica Santa Maria di Collemaggio la Fontana delle 99 Cannelle sau fântâna celor 99 de izvoare, fiecare dintre ele decorate cu o mască din piatră. Acest oraș faimos pentru „Perdonanza Celestiana”, oferă un număr nelimitat de rute pentru a descoperi istoria, arta și credințele locului. Din păcate, în urma puternicului cutremur din 2006, orașul și zona înconjurătoare au suferit daune serioase, afectate fiind multe dintre valoroasele sale comori artistice. Orașul Pescara, un important resort turistic care păstrează memoria poetului Gabriele d’Annunzio, se găsește pe malurile Mării Adriatice, cu ale sale lungi plaje de nisip.

În rândul celor mai căutate resorturi turistice din regiunea Abruzzo se numără și Tortoreto, Giulianova, Silvi Marina, Roseto și spre sud – Ortona, Vasto sau San Salvo. Chieti, cocoțat pe un deal din zona coastei, dispune de o minunată catedrală din secolul al XI-lea. Muzeul Național de Arheologie de aici este, de asemenea, un obiectiv turistic interesant și bogat în descoperiri ale preistoriei sau vestigii de pe vremea civilizațiilor grecești și romane. Un alt oraș important din regiunea Abruzzo este Teramo, cu o catedrală medievală și rămășițele structurilor care au fost odată teatrul și amfiteatrul lumii romane. Nenumăratele sate mai vechi din regiune sunt mărturia vie a unei vieți rurale active, care păstrează încă tradițiile străvechi, mulțumită folclorului și artizanilor locali. Una dintre cele mai pitorești localități este Scanno, localizat în proximitatea lacului din valea Sangro. Localitatea este una tipic medievală, cu străzi înguste, căi de access impunătoare în stil baroc și clădiri vechi. Sulmona, locul de naștere al marelui poet Ovidius, este bogat în istorie și tradiții și adăpostește vestigii istorice valoroase, precum și faimosul schit al papei Celestin al V-lea.

Datorită reliefului variat, oferta turistică a regiunii italiene Abruzzo se raportează la mai multe tipuri de vacanțe, toate încântătoare și surprinzătoare. Piscurile înalte ale munților Apenini și renumitele destinații turistice Roccaraso, Rivisondoli, Pescasseroli și Campo Imperatore, își așteaptă entuziaștii schiului, snowboardului și ai snow-raftingului, cu facilități moderne și un număr mare de pârtii, unde rutele de cross-country întâlnesc decorul extraordinar al Parcului Național Abruzzo, Latium și Molise. Regiunea Abruzzo oferă, de asemenea, posibilitatea de a practica numeroase sporturi în natură, plimbările îndelungate și excursiile pe jos sau pe mountain bikes, plus rute de drumeții în zone protejate și în special în rezervațiile naturale de o deosebită valoare, precum cheile Sagittario, cascadele Zompo lo Schioppo sau lacurile Serranello și Penne, unde puteți repera câteva specii de păsări rare. Începând cu Gran Sasso și până la Sirente, relieful este adecvat alpinismului montan.

Pentru cei ce iubesc călăria, există posibilități de excursii și pe distanțe mai lungi, de până la câteva sute de kilometri, în mijlocul minunatelor peisaje naturale oferite de Parcul Gran Sasso și Muntii Laga. De-a lungul coastei, puteți practica toate sporturile acvatice, precum pescuitul, windsurfingul sau navigarea în ambarcațiuni mai mari sau mai mici și canoe, mulțumită, în primul rând, plajelor bine echipate și facilităților moderne. Regiunea oferă și câteva rute de ciclism bine definite, în mijlocul pădurilor de pini și al porțiunilor pline de vegetație din vecinătatea plajelor. După toată mișcarea și oboseala din timpul zilei, vă puteți petrece nopțile schimbând câteva cluburi, pubs sau restaurante, în zona resorturilor de pe malul marii.

Un număr mare de itinerarii religioase vă conduc spre locurile de cult din mediile neatinse de poluare, incluzând aici schitul lui Celestin al V-lea, o mănăstire construită în peretele unei stânci sau biserica în stil roman și gotic Santa Maria di Propezzano din valea Vomano. Gurmanzii care apreciază mâncarea eco și viața rurală, pot călători înspre nord, pe malul Adriaticii, până în valea Peligna, prin livezile de măslini și podgorii. O dată ajunși în interiorul regiunii, pot vizita fermele de acolo și participa la degustări de vinuri și încerca uleiul de măsline sau produsele gastronomice delicioase, pregătite în stil tradițional. Nu în cele din urmă, nu ratați ocazia de a vedea câteva din festivalurile de folclor și religioase, de la faimosul Perdonanza din l’Aquila până la sărbătoarea Serpari di San Domenico din Cocullo, de la scenele reproducând nașterea lui Iisus care se pot vedea în Rivisondoli, până la multele târguri organizate în localitățile mai mici ale regiunii.

Abruzzo dispune de o tradiție culinară bogată, în linia generală a Italiei, cu rețete proprii fiecărei provincii în parte. „Maccheroni alla chitarra” – pastele făcute în casă și tăiate folosind o mașină cu lamele subțiri de oțel; scrippelle – paste făinoase subțiri care se servesc cu supă, tipice regiunii Teramo. Zona de coastă este renumită pentru rețetele sale bazate pe pește și fructe de mare. Ca și feluri principale, puteți încerca rețeta clasică de Chieti, numită „scapece”, peștele prăjit cu murături. Oriunde veți merge veți avea parte de produse alimentare din miel, ied, oaie, dar și de produse din porc, plus ventricina, salam tipic regiunii Abruzzo, fabricat doar la nivel local. O masă clasică în Abruzzo este acompaniată de o selecție din cele mai bune vinuri ale regiunii: Montepulciano d’Abruzzo, Sangiovese și Trebbiano d’Abruzzo. Între felurile servite la desert, remarcăm folosirea frecventă a migdalelor, găsim nuga, migdalele confiate în zahar – o specialitate a zonei Sulmona -, cicerchiata – mici biluțe de aluat prăjite și învelite în miere – , și mostaccioli.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...