Ghid turistic Agrigento

Templul Concordiei în Valea Templelor din Agrigento Templul Concordiei în Valea Templelor din Agrigento

Agrigento este un oras important al insulei Sicilia. Este situat in sectiunea sud-vestica a regiunii la o mica distanta de malul Marii Mediterane. Are o istorie ce dateaza din secolul al VI-lea i.Hr., cand era unul dintre cele mai importante orase din bazinul mediteran.

Una din caracteristicile zonei pe care atat vizitatorii cat si localnicii o apreciaza in mod deosebit este complexul de temple dorice, foarte importante pentru Agrigento. Numita Valea Templelor sau Valle dei Templi, zona este una din destinatiile obligatorii ale Siciliei, acum parte a patrimoniului UNESCO. Templul Concordiei este un prim exemplu de templu grecesc arhaic, pentru a va introduce in atmosfera regiunii. Orasul are o istorie foarte interesanta si un numar mare de situri arheologice ce dateaa din perioadele romane si elene.

Unul dintre cele mai interesante si mai sarmante locuri pe care le veti descoperi intr-o vacanta in Sicilia, Agrigento va ofera multe lucruri de vazut si de facut. In afata de renumitele temple ce impanzesc regiunea, veti putea vedea Catedrala Gotica in stil Romanesque din centrul istoric, ce dateaza din secolul al XIV-lea. Biserica San Nicola, un alt edificiu religios de referinta, dateaza din secolul XIII. Ambele cladiri au un aer medieval. Amestecul de perioade istorice din Agrigento este unul dintre motivele pentru care orasul este atat de popular in randul turistilor.

Templele dorice excelent pastrate din zona sunt cele mai complete structuri antice grecesti din afara Greciei. Primi crestini chiar au folosit aria din jurul Templului Concordia cu rol de catacombe, sculptand morminte in piatra dura. Cateva dintre temple nu se afla totusi in cele mai bune conditii. Timpul, cutremurele si numeroasele conflicte armate si-au pus amprenta asupra catorva dintre ele, dar chiar si ruinele sunt locuri la de de fascinante pentru iubitorii de istorie. Cel mai mare dintre temple este cel dedicat lui Zeus, construit pentru a comemora batalia de la Himera din anul 480 i.Hr. Multi cred ca acesta a fost cel mai mare templu Doric construit vreodata. In timp ce Templul lui Zeus arata ceva semne de utilizare in vechime, constructia lui nu a fost niciodata finalizata. Istoricii cred ca a fost abandonat in anul 40.6 i.Hr. in timpul invaziei cartegineze. Cateva dintre magnificele edificii au fost de fapt folosite pentru fundatia debarcaderului Porto Empedocle.

Templele si ruinele sunt doar doua din motivele pentru care ar trebui sa vizitati Agrigento. Orasul este capabil sa ofere si alte situri culturale interesante si dispune de cateva zone moderne. Chiar si asa, amestectul de modern, medieval si antic fac din Agrigento unul dintre cele mai interesante locuri pe care le puteti vizita vreodata. Puteti sa descoperiti ruinele unei vile romane nu departe de oras si puteti obtine toate informatiile necesare despre diferitele elemente din istoria orasului in interiorul muzeului de arheologie.

Cand turistii aleg, in general, o vacanta in Agrigento, ei doresc sa se poata bucura de tot ce orasul are de oferit. Vizita la temple este intotdeauna o alegere potrivita si ar trebui sa se gaseasca pe orice itinerariu de vacanta. Totusi, templele, atat de populare cum sunt, nu reprezinta singura oportunitate turistica din zona. Vizitatorii vor descoperi evenimentele organizate de-a lungul anului in Agrigento, din care, cel mai popular pare sa fie Infloritul Migdalilor. Festivalul organizat in Valea Templelor prezinta o parada, spectacole, costume traditionale si multe alte elemente unice.

Un alt festival important se desfasoara in luna februarie – Carnavalul Sciacca, ce prezinta o parada din fiecare zi, de sambata pana marti. Regele carnavalului ofera vin, dulciuri si mezeuluri adunarii de oameni dintr-un „vagon” Peppe Nappa. Mutandu-ne in iulie, descoperim un alt festival, dedicat lui San Calogero, Sfantul Negru. Acest eveniment ce dureaza 8 zile incepe in prima zi de duminica si se incheie in a doua zi de duminica a lunii iulie. Aminteste de prezenta ocupatorilor arabi ai insulei si prezinta o procesiune a sfintilor. La inceputul lunii decembrie, locuitorii sarbatoresc saptamana Pirandello, un important scriitor italian, popular in special in randul studentilor.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...