Ghid turistic Siracuza

Insula Ortigia, centrul istoric al Siracuzei Insula Ortigia, centrul istoric al Siracuzei

Sub conducere greceasca, Siracuza a fost cel mai important oras din lumea occidentala. Astazi este una din principalele atractii ale Siciliei, multumita numarului mare de descoperiri erheologice, un teatru grecesc in care inca se mai desfasoara activitati artistice si un centru istoric fermecator, ocupand o insula in care, atat cladirile grecesti, cat si romane, medievale sau in stil baroc convietuiesc intr-un labirint de stradute pietruite. Intre cele doua, parcul arheologic si centrul vechi, se gaseste Siracuza moderna, un oras aglomerat, cu bulevarde pe care stau aliniate blocurile de apartamente.

Este destul de surprinzator ca Siracuza a atras initial colonistii greci din Corint, ce s-au asezat aici in 733 i.Hr. O insula anexa usor de aparat, cu un teren fertil pe insula principala si doua porturi naturale, era locul perfect pentru a intemeia un oras, iar in timpul a o suta de ani, Siracuza antica era atat de puternica incat trimitea colonisti in partea de sud si de vest a insulei si devenea rapid sediu al celor mai faimosi si mai eficienti conducatori ai Siciliei.

Siracuza a ajuns la apogeul excelentei sub conducerea lui Gelon, tiranul din Gela, ce a inceput constructia Templului Atenei. A fost o perioada de neegalata prosperitate si putere in Sicilia, chiar daca a devenit suparator pentru Atena, forta care, in 415 i.Hr. a trimis o flota de 134 trireme doar pentru a o distruge. Cei ce au supravietuit au fost inchisi in ocnele de piatra. In secolul al IV-lea i.Hr., sub conducerea lui Dionisios cel Batran, orasul a devenit o mare baza militara, tiranul construind fortul Euryalys si ridicand ziduri defensive puternice. Siracuza a ramas, mai mult sau mai putin, puterea militara principala a Europei, timp de 200 de ani, pana cand a fost atacata de romani, in 215 i.Hr. Urmatorii doi ani de asediu au reprezentat un chin pentru atacatori, cu toata tehnica lor de lupta inteligenta, insa cu ajutorul dispozitivelor mecanice inventate de Arhimede reusesc sa invinga. Arhimede insusi a fost ucis de un soldat infanterist in timpul asediului. 

Incepand cu acest moment puterea Siracuzei a palit. A devenit un centru religios al perioadei timpurii crestine, insa puterea sa legendara s-a stins. In epoca medievala a fost distrusa de sarazini si mare parte din cladirile normande de mai tarziu s-au prabusit la cutremurul din 1693. Siracuza supravietuieste pana in secolul XX, cand orasul a suferit o dubla lovitura in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Prima data este bombardat de aliati, iar dupa capturarea orasului de catre acestia, a incasat un nou bombardament, de aceasta data din partea Luftwaffe, in 1943. Din fericire, ruinele ce ocupa o suprafata extinsa de teren au ramas, in mare parte, neatinse si chiar daca decaderea istorica si dezvoltarea moderna au redus numarul de atractii din orasul modern, Siracuza ramane unul dintre cele mai fascinante orase de pe insula.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...