Ghid turistic Aisne

Poarta Regală din Laon, Aisne Poarta Regală din Laon, Aisne

Zona ocupată astăzi de departamentul Aisne din Picardia a fost grav afectată de Primul Război Mondial, cu secțiuni largi de pădure și câteva localități importante distruse în timpul luptelor sângeroase. Aisne a reușit însă să-și păstreze câteva atracții majore, atât naturale, cât și istorice, adăugând pe lista obiectivelor turistice numeroase cimitire de război. Situat în partea de est a Picardiei, în nord-estul Franței, Aisne poate fi divizat în trei regiuni majore: nordul din jurul Saint Quentin și provincia Thiérache; centrul departamentului din jurul orașului Laon; sudul Aisne între Soissons și Château Thierry.

Oportunitățile de drumeții, pe jos sau pe bicicletă, în jurul zonei rurale și pădurile departamentului sunt practic nelimitate, incluzând câteva trasee marcate ce vă permit să vă bucurați la maxim de peisajul pitoresc. Întrebați detalii despre astfel de circuite la cel mai apropiat oficiu turistic atunci când ajungeți. Un număr destul de mare de monumente istorice importante au reușit să supraviețuiască războiului sau au fost restaurate după terminarea acestuia, iar în multe părți din Aisne veți descoperi cu plăcere catedrale, abații sau castele, dar și mici biserici ce au format, în timp,  vetrele localităților liniștite de mai apoi.

Bineînțeles, impactul provocat de Primul Război Mondial în regiune joacă astăzi un rol important în industria turistică, în special de-a lungul zonei cunoscute sub numele de Chemin de Dames, cuprinzând câteva câmpuri de bătălie și cimitire ce evocă memoria acelor timpuri tulburi, violente.

Nordul Aisne

Principalele atracții ale nordului sunt centrul istoric al orașului Saint Quentin, zona rurală din jurul Hirson și pădurea Saint-Michel din regiunea Thiérache. Clădirea impozantă a abației Saint Michel și anexele acesteia se pot vedea în localitatea cu același nume, în timp ce o altă construcție foarte veche, ce datează de acum peste 1.000 de ani, se poate admira la Château de Guise. O mențiune merge spre grădinile superbe de la Puisieux et Clanlieu, la mică distanță de vechiul castel.

La sud de Hirson descoperim acoperișurile acoperite de țiglă cărămizie din Parfondeval, aflat pe lista „celor mai frumoase sate din Franța”, însă vă puteți delecta într-un mod plăcut și în jurul localității fortificate și bisericii din Leschelle, respectiv Plomion.

Centrul Aisne

Între cele mai importante atracții ale centrului se numără catedrala și centrul medieval din Laon, capitala departamentală. Ruinele abației Vauclair și biserica Notre Dame din Urcel pot face și ele parte din itinerariul vostru, la fel cum este și cazul Château de Coucy, un castel din secolul al XIII-lea ridicat pe o colină la vest de Laon. Centrul regiunii este dominat de prezența pădurilor Vauclair și Saint Gobain, cu numeroase rute de drumeții ce vă ajută să le explorați.

Chemin des Dames

Mare parte a bătăliilor din timpul Primului Război Mondial în Aisne s-a concentrat în jurul Chemin des Dames, la mică distanță în sudul Laon. Este locul în care au avut loc trei conflagrații majore, într-un război sângeros de tranșee, considerat dintre cele mai importante lupte ale Primului Război Mondial. Punctul de observație și centrul turistic de la Caverne du Dragon explică foarte bine aceste evenimente marcante, cu istoria și viețile soldaților ca parte centrală a acțiunii.

Sudul Aisne

Prima destinație pentru vizitatorii din partea de sud a departamentului Aisne este în mod normal abația și catedrala din Soissons. Ceva mai la sud, Château Thierry prezintă scena ruinelor unui castel medieval, o parte din meterezele inițiale și alte câteva monumente istorice, inclusiv o intrare impozantă în oraș. Un edificiu religios și mai interesant poate fi observat în biserica abației din Braine (la est de Soissons), o construcție gotică interesantă datând de la sfârșitul secolului al XII-lea, însă vă sugerăm să faceți o vizită și abației din Longpont.

Iubitorii castelelor din Franța le este recomandat Château de Condé, o clădire renascentistă din sud-estul Château Thierry, pentru a admira decorațiunile interioare somptuoase. O călătorie pe râul Aisne prin mijlocul zonei rurale a departamentului, începută la Silly la Poterie, traversând La Ferté Milon, poate fi o introducere plăcută în peisajul regiunii.

Castelul neterminat din La Ferté Milon rămâne, în ciuda statutului său, o siluetă impunătoare privit din partea frontală, chiar dacă în spatele fațadei totul parcă se năruie. Nu foarte departe de aici, puteți face o plimbare în jurul micii localități Puiseux en Retz, urmând traseele marcat prin Pădurea Retz, ce însumează un total de peste 500 de kilometri. Amatorii de verde și frumos vor fi plăcut surprinși de grădinile superbe ale din Largny sur Automne, însă vă recomandăm o excursie și la grădinile Viels Maisons spre sud de aici.

Cimitirele de război din Aisne

Vizitarea cimitirelor de război din nord-estul Franței vă amintește de evenimentele teribilie ce au avut loc aici în timpul Primului Război Mondial, cu câteva exemple pe teritoriul departamentului Aisne. Acestea sunt dedicate, în mare măsură, soldaților britanici, francezi, germani și italieni ce și-au pierdut viața pe câmpul de bătălie.

  • Cimitire de război britanice: Seraucourt le Grand, Montcornet, Sissonne, Soupir, Vailly sur Aisne, Vendresse, Ville aux Bois lès Pontavert;
  • Cimitire de război franceze: Berry au Bac, Braine, Cerny en Laonnois, Craonelle, Crouy, Œuilly, Pontavert, Soupir, Vailly sur Aisne, Vauxaillon, Vauxbuin;
  • Cimitire de război germane: Cerny en Laonnois, Laon, Montaigu, Mons en Laonnais, Sissonne, Soupir, Veslud;
  • Cimitir de război italian: Soupir.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...