Ghid turistic Somme

Castelul Regnière-Ecluse din Somme Castelul Regnière-Ecluse din Somme

Somme este adesea asociat câmpurilor de bătălie din Primul Război Mondial, însă are mult mai multe de oferit – catedrale și castele, plaje și decoruri naturale minunate. Situat în regiunea administrativă Picardia, în partea de sud-est a Franței, pentru a vă ușura orientarea, Somme poate fi împărțit în trei regiuni majore, cu Abbeville spre vest, regiunea din jurul Amiens spre est și zona de coasta cu resorturile anexe.

Litoralul Somme

Secțiunea de coastă din cadrul departamentului Somme are două caracteristici importante. Prima se referă la numărul mare de plaje și resorturi aliniate de-a lungul coastei, precum Le Crotoy, Fort Mahon Plage, Ault, Cayeux sur Mer, Mers les Bains sau Quend Plage les Pins. Multe dintre aceste stațiuni dispun de plaje de nisip alungite, întinse pe întreaga distanță de 70 de kilometri de coastă. Cealaltă trăsătură marcantă este mediul natural superb de la gura râului Somme, ce include Parcul Marquenterre, cunoscut în special în rândul ornitologilor, pentru numărul mare de păsări pe care-l adăpostește, și Golful Somme, un mediu natural protejat ce include o serie importantă de specii și un peisaj pitoresc pe măsură, explorat frecvent plecând din localitatea Saint Valery sur Somme.

Tot pe coastă n-ar trebui să ratați o vizită în Rue, pentru a admira capela din secolul al XV, Saint Esprit, cu fațada și interiorul în stil gotic și o clopotniță impresionantă din piatră, realizată în perioada medievală.

Vestul Somme

Această regiune se concentrează în jurul Abbeville, binecunoscut pentru biserica sa colegială impunătoare. La mică distanța est de Abbeville ar trebui să vizitați micuța localitate Saint Riquier pentru a vedea un alt edificiu religios remarcabil, biserica abației și fațada sa din secolul al XV-lea. Dacă aveți ceva timp la dispoziție, mergeți spre nord de aici să vedeți abația Valloires și grădinile din Argoules. Grădinile în sine sunt spectaculoase, însă și Argoules, cu un castel frumos și o biserică veche, se dovedește o destinație pitorească.

La sud de Abbeville vă sugerăm să faceți o excursie spre Château de Rambures, un castel medieval solid, făcut din cărămidă, înconjurat de una din cele mai frumoase grădini de trandafiri din regiunea Picardia. Și mai departe spre sud aveți parte de o altă grădină interesantă, în Senarpont, ce include câteva tematici, precum secțiunea japoneză, un lac cu nuferi și un labirint din arbuști de bambus.

Estul Somme și asocierea cu Primul Război Mondial

Cea mai importantă atracție a departamentului Somme rămâne însă Amiens, cel mai bine cunoscut pentru catedrala sa, însă și cu un centru istoric superb, cu o zonă de vis de-a lungul canalelor cartierului Saint Leu. La est de Amiens, cele mai populare obiective turistice sunt reprezentate de vestigiile Primului Război Mondial. Există un circuit ce parcurge principalele locuri, traversând câmpurile de bătălie, memorialele și cimitirele, ce poartă numele generic de „Circuit de Souvenir”. Ca parte a circuitului, începeți-vă vizita cu muzeul adăpostit de castelul din Peronne, ce include o multitudine de exponate din timpul războiului. Un alt important sit este muzeul din Albert, unde vi se prezintă viața soldaților în tranșee.

Această regiune de pe cursul superior al râului Somme, cu multe lacuri și iazuri bogate în pește, este extrem de populară în rândul pescarilor. Satul Suzanne de la est de Somme dispune de un castel de cărămidă roșie din secolul al XVIII-lea și o biserică demnă de o scurtă vizită, în timp ce, în imediata apropiere, remarcăm pitorescul localității Corlu și lacul său. La vest de Amiens, copiii sunt delectați de Samara Park, în La Chaussée Tirancourt, în timp ce nordul oferă extraordinarul oraș subteran Naours, cu mai mult de 2 kilometri de pasaje și încăperi subpământene.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...