Clermont Ferrand se gaseste in capatul nordic al Masivului Central. Chiar daca pozitia sa este absolut superba, aproape inconjurata de padurile si pajistile nascute din solul vulcanic fertil ai Monts Domes, a fost timp de secole un centru industrial clasic, orasul de resedinta a pneurilor Michelin, ce pare, intr-un fel, nepotrivit pentru titlul de capitala a regiunii rustice Auvergne. Originile sale, atat ca statiune balneo, cat si ca centru al comunicatiilor si al comertului din zona, merg pana in perioada romana. Chiar in afara orasului, pe platoul Gergovia, galii condusi de Vergingetorix au obtinut prima victorie impotriva imparatului roman Iuliu Cezar. In Evul Mediu, orasele rivale Clermont si Montferrand erau conduse de un episcop, respectiv contele de Auvergne. Ludovic al XIII-lea le-a unit in 1630, insa cele doua au devenit unul si acelasi doar incepand cu expansiunea industriala.
Michelin a luat nastere multumita investitiilor scotianului Charles Mackintosh, un magnat al industriei textile. Nepoata acestuia s-a casatorit cu Edouard Daubree, un producator de zahar din Clermont, aducand cu sine ideile ce au stat in spatele produselor din cauciuc, pe care le-a invatat de la unchiul sau. In 1889, compania a devenit Michelin & Co incepandu-si activitatea la momentul potrivit, la inceputurile industriei automobilului si startul industriei aeronautice din pragul Primului Razboi Mondial. Familia a dominat orasul si a angajat 30.000 de locuitori pana la inceputul anilor 1980, cand industria a inregistrat un usor declin. In anii de dupa, forta de munca s-a redus la jumatate, cauzand un somaj teribil in Clermont Ferrand.
La fel ca multe alte centre urbane traditionale lovite de criza si sub auspiciile schimbarii tendintelor comertului mondial, Clermont a trebuit sa lupte pentru a se reorienta, indreptantu-si atentia spre servicii si inaugurarea unei universitati de 34.000 de studenti. Cu toate acestea, multi locuitori s-a relocat pentru a cauta noi locuri de munca, reducand populatia cu o zecime. Chiar si aspectul general al localitatii s-a schimbat, un rezultat al demolarii fabricilor vechi. In ciuda tuturor acestor lucruri, centrul vechi ofera o senzatie placuta, de tinerete si melancolie, cu barurile de pe pavaj pline in special seara, iar buticurile si galeriile de arta inflorind la aproape fiecare colt de strada.
Cea mai spectaculoasa abordare a orasului Clermont Ferrand este pe drumul dinspre Aubusson, de-a lungul caii ferate din Le Mont Dore, ambele traversand lantul Monts Domes la nord de Puy de Dome. In acest fel coborati prin suburbiile impadurite din vest, cu panorame uluitoare asupra orasului, peste care troneaza silueta intunecata a turnurilor catedralei, situata in varful trunchiului vulcanic ce formeaza partea veche a orasului.
Catedrala Notre Dame si imprejurimile
Reputatia Clermont Ferrand de „ville noire” (orasul negru) o veti intelege imediat ce intrati in cartierul medieval, grupat haotic in jurul catedralei. Culoarea nu este data de poluarea industriala, ci prafului rezultat din roca vulcanica neagra, folosita la constructia multor cladiri. Cathedrale Notre Dame este situata chiar in centrul orasului vechi, in cel mai inalt punct al acestuia. Inceputa la mijlocul secolului al XIII-lea, nu a fost finalizata pana in secolul XIX, sub coordonarea lui Viollet le Duc, arhitectul laturii de vest si a spiralelor gotice. Interiorul este invaluit in lumina frumos reflectata de vitraliile transeptului, multe datand inca din secolul al XIV-lea. Daca vremea este insorita, merita sa urcati in Tour de la Bayette, prin intermediul usii de langa transeptul nordic, de unde veti obtine o panorama superba a orasului, alaturi de silueta impresionanta a Puy de Dome.
La nord-est de catedrala, coborand pe vechea dar eleganta rue du Port, se afla cealalta biserica frumoasa din Clermont Ferrand, bazilica in stil romanic Notre Dame du Port, cu un secol mai batrana decat catedrala si in contrast cu aceasta, construita dintr-o piatra mai moale si mai expusa aerului poluat din Clermont. Se pare ca aici Papa Urban al II-lea a predicat in favoarea Primei Cruciade in 1095, unei multimi ce a receptionat discursul sau cu faimoasa fraza occitana „Dios lo volt” – Dumnezeu o doreste – o fraza care avea sa fie adoptata de cruciati pentru a-si justifica masacrele.
Pentru cumparaturi, mancare si bautura, strazile dintre catedrala si place de Jaude sunt cele mai potrivite, cu piata principala din place St Pierre, in imediata apropiere a rue des Gras. Place de Jaude ramane un punct de reper important, cu toate magazinele, cafenelele imprastiate pentru a capta lumina soarelui de dimineata, mai atractive cu fantana si copacii din jur. Inghesuita in mijlocul traficului sta o statie ecvestra a lui Vercingetorix, cu sabia ridicata simbolic, in cinstea Puy de Dome.
In afara centrului
Exista cateva atractii si in afara acestor stradute centrale. Intre ele, putem mentiona, in primul rand, rue Ballainvilliers, ale carei fatade construite in secolul al XVIII-lea amintesc de eleganta sobra a urbei scotiene Edinburgh. Strada conduce spre Musee Bargoin, ce afiseaza cateva descoperiri arheologice din zona – incaltaminte romana, vesela si un mormant remarcabil gasit in Martres de Veyre, ce dateaza din secolul I d.Hr. Muzeul dispune si de o colectie de tapiserii si textile. Chiar daca nu prezinta un interes la fel de mare, Musee Lecoq, situat exact in spatele Musee Bargoin, este dedicat istoriei naturale si numit in cinstea celui ce a fondat si gradina publica de vizavi.
Cel mai impresionant muzeu din Clermont Ferrand este Musee d’Art Roger Quillot, situat la aproximativ 2,5 kilometri nord-est de centrul orasului (accesibil prin intermediul autobuzelor 1, 9 sau 16 din place de Jaude). Gazduit de cladirea renovata a unei manastiri din secolul al XVIII-lea, dedicata Sfintei Ursula, acest muzeu detine o colectia vasta de peste 2.000 de lucrari de arta, ce dateaza din perioada cuprinsa intre Evul Mediu si epoca moderna. Cele mai importante exponate sunt cateva capiteluri sculptate si un relicvariu emailat superb.
Montferrand este astazi mai mult o suburbie a mai marelui Clermont, situat pe o limba de pamant inspre nord. Daca veti iesi din centru pentru a vizita muzeul, ar trebui sa va faceti timp sa va plimbati prin jur. Construit in jurul fortificatiilor medievale, principalele sale strazi, rue de la Rodade si rue Jules Guesde (denumita dupa fondatorul partidului comunist francez, popular in randurile muncitorilor de la fabrica Michelin, ce locuiau, in numar mare, in Montferrand), sunt inca marginite de casele medievale ale comerciantilor si magistratilor.
Surse imagini
- Cover: ClaraMD - Pixabay | Licență Pixabay