Ghid turistic Alaior

Panoramă Alaior Panoramă Alaior

Alaior, cu putin peste 8000 de locuitori si 12 kilometri distanta de capitala insulei Menorca, orasul Mao, este al treia cea mai importanta localitate a insulei.

Daca ne gandim la Spania si la Menorca, ne gandim la o vacanta cu mult soare si apa. Daca luam in considerare Alaior, o municipalitate interioara a insulei Menorca, ne gandim la branza! Da, nu este o gluma. Branza a fost aici de secole intregi, inca de cand localitatea a fost fondata , in secolul al XIV-lea. Coinga, principala cooperativa agricola, are peste 10.000 de capete de bovine, producand minunata branza Mahon (sau Queso Mahon) – numita asa dupa Mao, capitala insulei. Fermierii de aici nu sunt renumiti doar pentru branza. Trebuie sa luam in considerare si La Menorquina, un brand de inghetata, binecunoscuta pe tot teritoriul Insulelor Baleare precum si delicioasele produse de panificatie sau renumitele produse traditionale din carne. Un paradis pentru turisti, am putea sa spunem, multe dintre produse fiind gasite in inima Alaiorului, vandute in magazine retail, unde vizitatorii pentru prima data a insulei pot gusta felurile de mancare gatite in mod traditional.

Lasand toate plajele in spate si urcand mai departe pe dealuri si coline, gasim acest mic oras, cu strazile sale inguste si casele albe aliniate de-a lungul lor. Adaugam aceasta la gradinile de legume si fructe si nenumaratele mori de vant si avem o atmosfera romantica minunata.

Alaior nu este doar despre branza, are de oferit multe altele. Centrul orasului este dominat de frumoasa biserica Santa Eulalia, a carei silueta poate fi vazuta de la o distanta destul de mare. Principalele atractii turistice aici sunt fatada in stil Baroc si altarul impresionant. Mai departe, manastirea Pati de sa Lluna (Curtea Lunii pe romaneste) atrage in mod regulat iubitorii de muzica. Fosta manastire franciscana Sant Didac a fost construita in secolul al XVII-lea si ofera un decor unic pentru diferite concerte muzicale. Cel mai important eveniment al regiunii este celebrarea patronlui spiritual a localitatii Alaior, Sfantul Laurentiu, tinut aici in timpul celui de-al doilea week-end al lunii august.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...