Ghid turistic Ciutadella de Menorca

Portul de agrement și primăria din Ciutadella de Menorca Portul de agrement și primăria din Ciutadella de Menorca

Ciutadella, situata in partea de est a insulei Menorca, este ridicata putin deasupra portului idilic si poate fi unul dintre cele mai frumoase orase ale Balearelor, poate chiar si al Spaniei. Are in jur de 30.000 de locuitori si a fost fondat de catre cartaginezi, multe secole in urma. In 1722 a fost capitala insulei Menorca si, ca un oras episcopal venerabil, este gazda a numeroase palate si a unei frumoase catedrale, construita in stil Catalan Gotic. Catedrala in sine a fost construita pe fundatia unei foste moschei maure si merita vizitata cu prisosinta. De fapt, datorita inaltimii la care este construita, ste greu sa nu o localizam, chiar si de la o distanta considerabila.

Ciutedella de Menorca invita la relaxare. Centrul orasului adaposteste Placa del Born, a carei figura proeminenta este un obelisc, amintind turistilor de intalnirile cu piratii de la sfarsitul secolului al XVI-lea. Structura de 22 de metri inaltime are inscriptii latine, vizibile pana in ziua de astazi si comemoreaza bataliile teribile din 1558. Astazi, piata este spatiul de desfasurare a numeroaselor festivitati si targuri. Construita initial pentru a servi ca palat pentru guvernatorii arabi, primaria atrage atentia multor turisti. O platforma de observare furnizeaza panorame uluitoare ale portului. Acesta poate fi accesat coborand o scara impresionanta de la primaria pana pe malul marii. Aici puteti gasi cateva restaurante si baruri, menite sa satisfaca orice gusturi, cu bauturi si feluri de mancare preparate in mod traditional.

Intr-una din laturile Placa del Born gasim un adevarat cartier al palatelor, situat de-a lungul Carrer Major del Born. Dintre acestia, va putem recomanda sa vizitati Palacio Salort, precum si Palacio Torresaura. Palatul episcopal din secolul al XVIII-lea poate fi gasit in apropierea catedralei. In partea opusa, putem vedea unul dintre cele mai vechi palate de pe teritoriul insulei Minorca, Palacio Olivar. Plecand din zona catedralei spre Placa Vella, putem vizita doua biserici notabile: Iglesia del Sant Crist si Iglesia del Socorro. Prima gazduieste una din minunile Bisericii Crestine, o statuie a lui Iisus Hristos, care poate fi admirata in zona altarului. Biserica este micuta, dar bogata in ornamente. In ciuda prezentei acestor cladiri de insemnatate spirituala, strazile inguste din jurul orasului Ciutadella de Menorca se pot aglomera destul de des, in special in zona comerciala principala, de-a lungul strazii Calle de Ses Voltes.

Muzeul orasului, Museu Municipal de Ciutadella, se gaseste aici din anul 1995. Muzeul contine colectii istorice, arme de bronz, bijuterii si obiecte ceramice din vremea romanilor si a maurilor. O prezenta cel putin bizara in Ciutadella de Menorca este o statuie reprezentand o oaie purtand steagul protectorului spiritual al orasului, Sant Joan. La sfarsitul lunii iunie, festivalul dedicat sfantului Joan, va da ocazia sa vedeti cel mai mare eveniment de muzica folk din Insulele Baleare. Acest festival a ajuns celebru in toata Europa.

Orasul si portul Ciutadella de Menorca poate fi usor comparat cu Mahon, capitala insulei. Exista un fel de competitie intre aceste doua mari municipalitati ale insulei Minorca. Fara doar si poate, Ciutadella este parte integranta a imaginii turistice de ansamblu si merita vizitat chiar doar si pentru a vedea portul natural. De-a lungul acestuia, nenumaratele restaurante si baruri isi asteapta oaspetii pe toata durata anului. La capatul docului, exista chiar si o statie de feriboturi, care transporta pasageri catre Mallorca. Si daca doriti sa calatoriti cu vaporul doar pentru o scurta perioada de timp, puteti incerca unul din vaporasele cu podea de sticla, de-a lungul coastei Minorcai.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...