Ghid turistic Alba

Școala de Oenologie Școala de Oenologie

Alba a fost de multe ori denumit „orasul celor 100 de turnuri”. A servit ca poarta de acces spre muntii Langhe si a fost intemeiat initial de romani, centrul sau istoric fiind si acum inconjurat de vechile ziduri defensive din perioada romana. Zona este gazda unei serii intregi de biserici si case medievale, ce formeaza un triunghi intre raurile Tanaro si Cherasca. Alba este renumita pentru vinurile sale de calitate si trufele exotice. Pretioasele trufe ce se gasesc in aceasta regiune au fost comparate cu aurul, datorita costului ridicat si al rafinamentului.

Descoperirile arheologice atesta prezenta asezarilor umane in aceasta regiune intre mileniile III si VI i.Hr. Celtii au invadat regiunea si i-a dat un nume ce se traduce prin „Capitala” si a devenit ulterior Alba Pompeia. Inca din anul 89 i.Hr. a devenit un puternic municipiu roman, inconjurat de ziduri impresionante, pe ale caror fundatii au fost construite manastiri, biserici, turnuri si palate. In 1631 familia Savoia trece la controlul localitatii Alba, urmand o perioada de prosperitate.

In fiecare an, Alba gazduieste turneul celor 100 de turnuri, ce prezinta, de-a lungul competitiei, costume traditionale si istorice. Evenimentul este organizat simultan cu cel dedicat trufelor, ambele fiind centrate pe pretioasele ciuperci comestibile. Alba este un oras sofisticat, cunoscut pentru mancarea sa rafinata si pentru posibilitatile de shopping, in special de-a lungul Via Maestra. Producatorul de ciocolata Ferrero este principalul angajator al regiunii, angrenand nu mai putin de jumatate din populatia totala in productia de delicii dulci, incluzand Nutella si bomboanele Ferrero Rocher. Festivalul muzical Alba este organizat in timpul verii, iar cele dedicate trufelor sunt sustinute pana in toamna.

Catedrala Sfantul Laurentiu este simbolul arhitecturii orasului. Este dedicata episcopului martir al Romei, ars pe carbune incins. Se spune ca in timpul executiei, martirul le-a sugerat calailor sa fie intors si pe partea cealalta. Acest gest a adus numirea sa ca sfant protector al localitatii si un candidat ideal pentru hramul catedralei. Construita intial in secolul al XII-lea, cladirea a trecut printr-un proces intensiv de renovari de-a lungul timpului.

O alta atractie importanta a orasului este Muzeul Municipal de Arheologie si Stiinte Naturale F. Eusebio. Fascinantul muzeu este dedicat, in principal, descoperirilor arheologice din zona, incluzand cele 2.000 de exponate din perioada neolitica si romana. Are si o sectiune dedicata faunei si florei regiunii, cu fosile si esantioane minerale. Palazzo Comunale (primaria) gazduieste doua comori artistice superbe: un portret al Sfintei Maria din secolul al XVI-lea, realizat de Macrino d’Alba si Concertino, opera lui Mattia Preti.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...