Ghid turistic Vercelli

Bazilica Sant'Andrea Bazilica Sant'Andrea

Situat in regiunea Piemont din partea de nord a Italiei, Vercelli este un important centru comercial pentru produsele agricole. Este important in special pentru productia de orez, industria producatoare de masini pentru procesarea alimentelor si in industria textila. La inceput, Vercelli a fost o localitate romana si mai tarziu a devenit o comuna libera. Vercelli se mandreste cu un numar de cladiri de importanta artistica, iar multe dintre bisericile din zona contin picturi istorice valoroase.

Pe vremuri un oras roman cunoscut sub numele de Vercellae, a fost o asezare intemeiata de liguri si a devenit un municipiu important de-a lungul istoriei sale. Intrat in patrimoniul Ducatului de Ivrea, a intrat apoi sub jurisdictia episcopului ce indeplinea si roul de cont al imperiului, iar in final cedat casei de Savoia, in 1427.

Vercelli este gazda numeroaselor relicve din perioada romana: un amfiteatru, un hipodrom, sarcofaguri si cateva inscriptii, dintre care unele sunt de origine crestina. Arhivele metropolitane contin manuscripturi valoroase, inclusiv o evanghelie din secolul al IV-lea, „nuvelele” lui Iustinian, Leges Langobardorum (Legile Lombarzilor). Arhivele civile contint si ele informatii nu mai putin importante si documente incepand cu anul 882.

Poate ca cea mai uimitoare cladire din Vercelli este Basilica di Sant’Andre, un exemplu superb de arhitectura romanica. Chiar daca nimeni nu stie cine este, de fapt, responsabil pentru constructia acesteia, se crede ca planificarea constructiei este asociata cu scoala Benedetto Antelami. Se pare ca a fost comandata de cardinalul Guala Bicchieri si a fost vizitata in 1998 de papa Ioan Paul al II-lea, cand s-a adresat populatiei micutului oras din Piemonte.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...