Ghid turistic Annecy

Canalele Annecy, comparația cu Veneția Canalele Annecy, comparația cu Veneția

La 60 de kilometri sud de Geneva, in capatul nordic al apelor turcoaz ale lacului d’Annecy, marginita la est de varful La Tournette si la vest de creasta impadurita a muntelui Le Semnoz, Annecy este una din cele mai frumoase localitati din Alpii Francezi. Din punct de vedere istoric s-a bucurat de o oarecare importanta in prima parte a secolului al XVI-lea, cand Geneva a trecut la Protestantism, iar episcopii catolici, in incercarea lor de a scapa de revolutia reformata, s-au retras aici impreuna cu o multime de personalitati religioase instarite si cultivate. Principalele atractii nu sunt totusi de natura istorica, ci tin de peisaj: inconjurata de munti pitoresti, localitatea Annecy seamana cu o asezare din povesti, are un castel pe culmea unei coline, chiar si o inchisoare pe o insula.

Cea mai pitoreasca sectiune din Annecy, orasul vechi, se gaseste la poalele castelului, un labirint de stradute, pasaje si case cu arcade, intre care curg bratele Canal du Thiou, prin care apa lacului ajunge in raul Fier. Casele, marginite de balustradele de pe malul canalului, impodobite cu muscate si petunii, sunt incredibil de frumoase. Din rue de l’Ile, de pe malul sudic al canalului, ingusta rampe du Chateau duce in sus spre castel, fosta resedinta a contilor de Genevois si a ducilor de Nemours, o bransa a casei de Savoia.

Aici a existat un castel inca din secolul al XI-lea, insa familia Nemours, gasind neconforma vechea fortareata, au adaugat cateva anexe locuibile in secolul al XVI-lea, ce adapostesc acum colectiile Musee Chateau si Observatoire Regional des Lacs Alpins. Principala atractie este castelul in sine, bineinteles, laolalta cu panoramele pe care le ofera lacul de mai jos. Cateva dintre elementele expuse merita si ele atentie. Afisate intr-o maniera moderna si eleganta, obiectele variaza de la descoperirile arheologice din jurul lacului, pana la arta si sculptura tipica Savoiei. Exista si un acvariu cu peste din apele lacului si o expozitie informationala despre geografia Alpilor.

La baza castelului este rue Ste Claire, principala strada a orasului vechi, de-a lungul careia stau aliniate magazine cu arcade si resedinte cochete. La numarul 18 este Hotel Favre, unde in 1606 Antoine Favre, un avocat renumit, si episcopul de Sales, au fondat Academie Florimontane „pentru ca muzele prospera in muntii Savoiei”. La capatul vestic al strazii se gaseste poarta medievala originala. Paralela cu rue Ste Claire, pe cealalta parte a canalului rue J. J. Rousseau trece pe langa palatul episcopal si catedrala in corul careia a activat odinioara Jean Jacques Rousseau. Imediat la est veti vedea frumosul Palais de l’Ile, un mic fort din secolul al XII-lea, ce a servit ca palat, monetarie, curte nobiliara si inchisoare (ultima pana in cel de-al Doilea Razboi Mondial). Una din camerele de pe primul etaj dezvaluie istoria cladirii, in timp ce altele sunt pline de prezentari audiovizuale ale dezvoltarii urbane regionale.

Ceva mai la nord, biserica din secolul al XV-lea St Maurice ascunde cateva lucrari artistice religioase din secolele XV si XVI. Peste piata, in estul bisericii, se gaseste Hotel de Ville, in spatele caruia sunt gradinile publice, locul din care se acceseaza podul peste canal spre peluzele de pe marginea lacului, de-a lungul vastei Champ de Mars. De la primarie, o plimbare inspre sud, de-a lungul rue des Marquisats si trecand de debarcader, duce spre lac, prin plage de Marquisats, in timp ce o plimbare mai lunga in cealalta directie in jurul lacului, trece pe langa cazino si ajunge pe plage d’Albigny. In ultima vreme, in perioadele mai calduroase, au fost semnalate cazuri de dermatita in randul inotatorilor. Daca auziti de asa ceva si faceti totusi baie in lac, nu uitati sa faceti un dus imediat dupa inot.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...