Ghid turistic Haute Savoie

Ghețarul Mer de Glace din Haute Savoie Ghețarul Mer de Glace din Haute Savoie

Peisajele montane spectaculoase ale Alpilor, frumosul oraș Annecy și satele pitorești din jurul Lacului Geneva pun toate umărul la alcătuirea super departamentului Haute Savoie, unul din cele mai frumoase ale Franței, atât în perioada verii, cât și în sezonul hibernal. Situat în regiunea Ron Alpi, în partea de est a țării, cu vecini precum Elveția în nord și Italia în est, Haute Savoie oferă o cultură incredibilă, ce se poate remarca, poate cel mai bine, în capitala sa, orașul istoric Annecy.

Notați că Alpii Savoiei sunt împărțiți în două departamente: Haute Savoie, pentru care am realizat acest ghid turistic, și Savoie, imediat la sud de aici, în jurul Chambery. Pentru o mai bună structurare, am împărțit departamentul în trei regiuni distincte, cu câteva caracteristici comune, dar și câteva diferențe:

  • malul sudic al Lacului Geneva (Lac Léman) la nord;
  • Annecy și zona din jurul lacului cu același nume spre sud-vest;
  • regiunea montană din est și sud-est.

Sud-vestul Haute Savoie – Annecy și regiunea adiacentă

În sud-vestul departamentului, fără îndoială că una din cele mai importante atracții este frumoasa localitate Annecy, ce oferă un număr mare de obiective turistice, plasate într-un decor pitoresc, pe malurile Lacului Annecy. Tot aproape de Annecy, o călătorie de-a lungul malurilor lacului vă conduce prin câteva sate încântătoare, precum Talloires, Menthon Saint Bernard sau Veyrier du Lac, localități de pe litoralul Annecy.

La câțiva kilometri vest de Annecy, Gorges du Fier par să reprezinte o atracție pe care n-o puteți rata, cu un traseu marcat ce urcă printre stânci, deasupra apei, permițându-vă să penetrați adânc, cu aparatele foto, colțurile îndepărtate ale fabulosului defileu. Pe de altă parte, sudul Lacului Annecy și versanții împăduriți se găsesc în cadrul Parcului Natural Regional al Massif des Bauges. Chiar dacă nu este la fel de spectaculos, peisajul descoperit puțin mai la est, merită și el explorat.

Combinația dintre Annecy în sine, lacul și satele ce-l înconjoară, este una din principalele favorite la cea mai frumoasă zonă a Franței. La nord de aici, localitatea La Roche sur Foron este una din cele mai apreciate destinații cu iz medieval din regiune, iar spre vest de Annecy, Alby sur Chéran dispune și el, la rându-i, de un centru istoric plăcut.

Nordul Haute Savoie – Lacul Geneva și regiunea înconjurătoare

Sper nordul Haute Savoie, principala atracție este reprezentată de salba de localități pitorești de pe malul sudic al Lacului Geneva, cunoscut sub numele de Lac Léman. Geneva în sine poate fi o destinație potrivită pentru o vizită de o zi, chiar dacă nu face parte din departament, fiind parte integrantă a țării vecine, Elveția.

Între orașele și satele de lângă Lacul Geneva, merită menționate Évian les Bains, faimos pentru apa minerală îmbuteliată aici, Thonon les Bains și satul Yvoire, o localitatea extraordinar de frumoasă, de pe lista „celor mai frumoase sate din Franța”. Dacă vă aflați în preajma Lacului Geneva pentru ceva mai mult timp, vă sugerăm să mergeți într-o excursie și la sud-est de Évian, pentru a vedea localitatea alpină Abondance, atât pentru satul în sine, cu o biserică ce datează din secolul al XII-lea, dar și pentru peisajul spectaculos de pe drum.

Estul și sudul Haute Savoie – zona montană

Centrul, sudul și estul departamentului sunt preponderent montane, culminând cu Masivul Mont Blanc. Cu câteva dintre cele mai frumoase priveliști alpine din întreaga Franță, nu este deloc de mirare faptul că sud-estul Haute Savoie atrage cel mai mare număr de turiști pe toată durata anului, atât pentru schiul din perioada iernii, dar și pentru drumeții, ciclism sau alte sporturi din sezonul estival.

Atracțiile naturale includ însuși Mont Blanc, priveliștile uluitoare de pe Aiguille du Midi (atracția majoră dacă vizitați Mont Blanc) și ghețarul Mer de Glace (Marea de Gheață). Regiune include și câteva resorturi de schi faimoase, precum Chamonix, aproape de Mont Blanc și de granița cu Italia. Alte stațiune de iarnă remarcabile sunt Avoriaz, Megève, Saint Gervais și La Clusaz. Localitatea Sallanches dispune și ea de o poziție privilegiată în mijlocul munților, pentru a vă bucura de peisaje fabuloase sau a pleca în drumeții printre lacurile montane și piscurile semețe.

O altă atracție reputată este satul Sixt Fer à Cheval, la est de Cluses, aflat și el pe lista celor mai frumoase sate din Franța. În apropiere, pe o altă listă de această dată, a Grand Sites de France, se găsește unul dintre cele mai spectaculoase locuri ale regiunii, Cirque de Fer à Cheval. Chiar dacă este mai cunoscut pentru peisajele spectaculoase decât pentru monumentele istorice, departamentul Haute Savoie oferă câteva surprize, precum mănăstirea Chartreuse du Reposoir, situată într-o frumoasă vale împădurită, castelele Bonneville, Montrottier și structura impozantă a castelului antic ce străjuiește Menthon Saint Bernard.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...