Ghid turistic Chamonix

Panorama Văii Chamonix Panorama Văii Chamonix

Exista un numar important de excursii interesante pe care le puteti intreprinde in jurul Chamonix – ar trebui, in primul rand, sa va procurati un abonament ce acopera utilizarea telecabinelor si telescaunelor din zona (in jur de 50 de euro pentru 36 de ore sau 65 de euro pentru doua zile neconsecutive). Cea mai populara excursie, chiar daca dintre cele mai scumpe este cu telefericul spre Aiguille du Midi, unul dintre cele mai lungi trasee turistice montane ale lumii, urcand nu mai putin de 3.000 de metri deasupra vaii de mai jos, in doua etape abrupte. Sa va ganditi sa economisiti o parte din bani pentru a urca doar pana la Plan du Midi, un stop folosit in general de cataratorii ce se indreapta spre Aiguilles du Chamonix, este o risipa de bani: mergeti pana la capat sau nu mai mergeti deloc. Daca nu mergeti pana sus, faceti un efort sa fiti pe drum pana la 9 dimineata, in conditiile in care norii acopera mare parte din culmile montane inspre pranz, iar aglomeratia de mai tarziu va poate pune in situatia sa asteptati la cozi ore intregi. Luati haine groase cu voi, chiar si in timpul verii, pentru ca in varf temperaturile coboara sub zero grade, iar lotiunile de bronzat sunt si ele binevenite, pentru a va proteja impotriva luciului zapezii.

Aveti nevoie si de ceva mai mult curaj – haul cascat sub micul utilaj de otel si sticla este terifiant. Aiguille este o culme de granit, pe care sunt asezate intr-un echilibru oarecum precar atat platforma telecabinei, cat si restaurantul. Privelistea este, totusi, incredibila! La picioarele voastre este platoul inzapezit al Col du Midi, cu ghetarii din Vallee Blanche si Geant, ce se scurg spre stanga in ritmul lor milenar. Spre dreapta, un versant inzapezit duce pe traseul spre Mont Blanc si varful sau de gheata. Mai impresionant decat orice este cercul de culmi montane masive ale Aguille Verte, Triollet si Jorasses, cu Matterhorn si Monte Rosa vizibile la distanta, peste peisajul de stanca, zapada si nori de deasupra vailor – un teren de incercare al alpinistilor profesionisti.

Din Aiguille va puteti continua calatoria spre Pont Helbronner cu schiliftul de deasupra Glacier du Geant si de acolo sa coborati spre Italia, de unde un autobuz va poate duce inapoi prin tunelul Mont Blanc, pana la Chamonix. O alternativa la fel de interesanta de a reveni de pe Aiguille cu intermediul telecabinei este sa coborati in statia de la jumatatea distantei, in Plan de l’Aguille si sa va catarati  spre Lac Bleu (aproximativ 1 ora) sau sa urmati suisul de 2 ore si jumatate de-a lungul  rutei Plan de l’Aguille – Montvers pana la statia de tren Montenvers. In varf aveti posibilitatea sa coborati cu telecabina pana la pestera de gheata faurita de Mer de Glace in fiecare vara. O varianta mai ieftina de a vedea ghetarul este sa luati telescaunul din satul Les Bosson, la 2 kilometri sud de Chamonix, pana la Glacier des Bossons, unde puteti vedea cea mai adanca prapastie a Europei (un hau de 3500 de metri). 

Drumetii si escalade in valea Chamonix

Pe partea opusa de Mont Blanc, nordul vaii Chamonix este incadrat de culmile mai joase dar la fel de impresionante ale Aiguilles Rouges, cu un alt teleferic spre Le Brevent (o calatorie de 15 minute ce costa in jur de 20 de euro / persoana / sens), varful de 2526 de metri situat direct deasupra orasului. Cele mai cunoscute trasee turistice din aceasta parte a vaii includ excursia spre Lac Blanc, cu telefericul spre Flegere din Les Praz sau excursia spre varful Flegere prin intermediul La Floria pe traseul cu acelasi nume. Rutele Grand si Petit Balcon Sud traverseaza Aiguilles Rouges si pe alocuri potecile se deschide spre peisajele spectaculoase ale Mont Blanc.

O excursie de doua zile pe care o putem recomanda este etapa nordica a GR5 din Le Brevent spre satul montan Sixt, trecand pe la Lac d’Anterne si petrecand o noapte la Refuge d’Anterne. Excursia clasica de durata mai lunga este Tour de Mont Blanc (TMB), ce dureaza doua saptamani, descrisa foarte bine intr-un ghid Topo, pe care-l puteti achizitiona din Chamonix, sub semnatura lui Andrew Harvey. Faimoasa Haute Route din Chamonix spre Zermatt poate fi facuta la pas in timpul verii pe o perioada de 8 zile, iar in timpul iernii urmand traseul de schi special amenajat, in 6 zile. Traseul coboara rareori sub altitudinea de 2.500 de metri si in ciuda aglomeratiei din cabanele de pe drum, este o aventura fantastica fie doar si pentru peisaj.

Catararea pe Mont Blanc nu trebuie luata in gluma, apeland la toata experienta alpinistilor rutinati. Este o catarare semi-tehnica, iar conditiile climatice instabile fac necesara prezenta unui ghid. Exista mai multe rute de abordare, insa cea mai populara este cea prin creasta Gouter si dureaza 3 zile. Ruta Cosmique ofera o alternativa mai sigura si mai scurta (2 zile), insa necesita cunostinte tehnice deosebite.

Schi in Chamonix

In ciuda faimei sale, Chamonix nu este cel mai prietenos resort de schi, iar accesul spre partii depind de orarul microbuzelor de transfer. Pentru schiorii avansati insa, este probabil unul din cele mai bune locuri din Alpi, oferind o gama impresionanta de partii dificile si mai multe itinerarii in afara traseelor turistice populare. Nu este un resort turistic singular, ci mai degraba o salba de arii schiabile interconectate, pe ambele parti ale vaii Chamonix, la umbra marelui Mont Blanc.

Zonele insorite Brevent si Flegere de pe versantii sudice dispun de peisaje fabuloase atunci cand vremea este frumoasa si cateva locuri special amenajate pentru picnicuri, in timp ce in Argentiere Les Grands Montets si L’Aiguille du Midi, punctul de plecare spre faimoasa Vallee Blanche, ariile de schi sunt reci si recomandate schiorilor avansati. Zonele intermediare din Le Tour si Les Houches pot fi gasite la capetele de nord si de sud ale vaii, cu trei nivele de partii, spre est si spre vest. Aceste regiuni sunt potrivite si in conditii climatice mai dificile.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...