Ghid turistic Ardèche

Cheile Ardèche Cheile Ardèche

Un ținut colinar acoperit de păduri și punctat de rovine și mici ferme agricole, Ardèche oferă nenumărate localități pitorești și una din cele mai spectaculoase atracții ale Franței – Gorges de l’Ardèche. Situat în partea de centru a Franței, în colțul sud-vestic al regiunii Ron Alpi, departamentul formează sud-estul Masivului Central Francez. Sudul și vestul Ardèche sunt cele mai apreciate de turiști și locul în care veți descoperi și cele mai multe atracții, inclusiv faimoasele chei ale Ardèche și zona montană a Parcului Natural Regional Monts d’Ardèche.

Aveți de descoperit și explorat câteva localități mai mici, faimoasele „Les villages de caractère”, laolaltă cu localitățile mai mari, orecum Privas la est, centrul istoric Largentière și satul din apropiere, Tauriers sau localitatea de baștină a lui Charlemagne, Joyeuse. Alte locuri notabile sunt Viviers și stațiunea balneo Vals les Bains, ultima oferind câteva exemple superbe de arhitectură Belle Époque.

Gorges de l’Ardèche

Cei mai mulți dintre vizitatorii departamentului se îndreaptă, în primă instanță, spre cheile Ardèche, ce urmează linia de graniță din sud și oferă cele mai spectaculoase priveliști din zonă. Chiar și o călătorie cu mașina de-a lungul marginii defileului sau la bordul unor ambarcațiuni pe râul Ardèche pot fi experiențe extraordinare. Punctul de plecare pentru explorarea defileului este în mod normal localitatea Vallon Pont d’Arc, în timp ce, la câțiva kilometri mai la est, la intrarea în defileu, aveți parte de o plajă amenajată.

Les villages de caractère din Ardèche

Răspândite de-a lungul departamentului descoperim câteva sate atrăgătoare, pe care le puteți vedea chiar și în tranzit. Pentru a vă ușura vizita, oficiul turistic din Ardèche a realizat o listă cu cele mai importante dintre acestea, numindu-le „villages de caractère”. Se evidențiază prin conservarea trecutului istoric și prin peisajul natural în care sunt poziționate, multe dintre ele fiind incluse și pe lista „celor mai frumoase sate din Franța”. 

În număr de 19, localitățile pot fi explorate pur și simplu hoinărind în lung și-n lat ținutul, însă un loc bun de plecare pentru a le vedea mai organizat este localitatea Aubenas. Cele 19 sate sunt, în ordine alfabetică, următoarele: Ailhon, Alba la Romaine, Antraigues sur Volane, Balazuc, Banne, Beauchastel, Boucieu le Roi, Chalencon, Chassiers, Désaignes, Jaujac, Lebeaume, Meyras, Naves, Rochemaure, Saint Vincent de Barrès, Thuyets, Vinezac și Vogüé.

Peșterile din Ardèche și alte atracții naturale

Deși cheile reușesc să atragă cei mai mulți turiști, vă recomandăm să acordați ceva timp și explorării altor atracții naturale ale departamentului. Aproape de Pont d’Arc se găsesc trei dintre cele mai interesante sisteme de peșteri din Franța:

  • Aven d’Orgnac, aflat pe lista „Grands sites de France” – 3 caverne largi deschise vizitelor publicului
  • Grotte de la Madeleine, cu formațiuni stâncoase impresionante
  • Peșterile Chauvet, ce cuprinde câteva din cele mai vechi picturi rupestre ale Europei, însă închise publicului pentru a proteja picturile

În sud-vest sunteți introduși în universul Parcului Regional Natural. Cea mai bună modalitate de a explora zona este prin intermediul șoselei naționale N102 dintre Pradelles și Aubenas, însă aveți în vedere faptul că, deși drumul străbate un peisaj superb, nu există foarte multe puncte de oprire. În sud-est, lângă Naves, aveți posibilitatea să admirați peisajul oferit de Bois de Paiolive, o adunătură de formațiuni stâncoase ciudate răspândite printre copaci.

Gorges du Chassezac de lângă Aubenas sunt defilee încântătoare, facilitate cu câteva plaje riverane, cu plusul istoric adăugat de ruinele satului Cornilhon, așezare abandonată încă din Evul Mediu. O altă atracție naturală spectaculoasă se găsește la Péreyres, în nord-vestul Thueyts, sub forma Cascade du Ray Pic. Ceva mai spre vestul Ardèche descoperim Mont Gerbier de Jonc, un vulcan stins cu un aspect dramatic. Se pot obține panorame incredibile din vârf și vizita izvoarele fluviului Loara, cel mai lung curs de apă al Franței. Muntele este al doilea cel mai vizitat obiectiv din departament, după Gorges de l’Ardèche.

Nordul Ardèche

Spre nord-estul departamentului vă veți delecta cu localitatea Tournon sur Rhône și satele Lamastre sau Nozières, ultimele două fiind construite în jurul unor castele remarcabile, astăzi în ruine. Aproape de Tournon, cei mici se vor distra în interiorul grădinii zoologice din Annonay – Safari de Peaugres -, o colecție de zebre, elefanți, lupi și alte specii de animale, mai mari sau mai mici. Din Tournon puteți lua trenul cu aburi pentru a vizita defileul Gorges du Doux.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...