Ghid turistic Ain

Castelul lui Voltaire din Ferney, Ain Castelul lui Voltaire din Ferney, Ain

Întinzându-se de la Lyon la Geneva și la granița cu Elveția, departamentul Ain dispune de o largă variată de atracții turistice, de la peisajele montane ale zonei Jura, la paradisul ornitologic de pe platoul Dombes – și multe alte lucruri de făcut între acestea.

Situat în partea de nord-vest a regiunii Ron Alpi din partea de sud-est a Franței, Ain își ia numele de la râul omonim. Există patru regiuni distincte în cadrul departamentului: Bresse, Bugey, Dombes și Payx de Gex, fiecare dintre ele cu propriile caracteristici. Chiar dacă atenția majorității turiștilor se concentrează în jurul localităților importante și a monumentelor istorice, zona rurală este la fel de interesantă, în special în Jura.

Partea vestică a departamentului este mult mai plată și include regiunea Bresse și platoul Dombes, în timp ce, călătorind spre est observăm o ascensiune în altitudine, culminând cu regiunile Bugey și Pays de Gex pentru a ajunge în Munții Jura din nord-estul Ain.

La Dombes (sud-vestul Ain)

Dombes se găsește la mică distanță nord-est de importantul oraș francez Lyon. Porțiunea de platou de la nord de Pérouges și Trévoux este preponderent plată, cu sute de lacuri artificale, cadrul natural perfect pentru dota de specii de păsări, o plăcere pentru amatorii de gen. Pérouges în sine este o localitate medievală încântătoare, aflată pe lista „celor mai frumoase sate din Franța”, iar Trévoux dispune, la rându-i, de o mulțime de atracții interesante. Dacă doriți să pășiți în afara itinerariilor cunoscute, încercați să vedeți Montluel, spre sud-vestul Pérouges.

Un alt ocol interesant ar fi prin Châtillon sur Chalaronne, pentru a vedea faimoasele Maisons à colombages și un târg important. Parc des Oiseaux, situat în inima acestei regiuni, la Villars les Dombes, este un parc extins dedicat păsărilor, ce cuprinde mii de specii de păsări din întreaga lume, reprezentând cea mai populară atracție a departamentului Ain.

Cel mai impunător monument religios din această zonă este construcția din secolul al XIX-lea a Abației Notre Dame des Dombes, din Plantay.

La Bresse (nord-vestul Ain)

Bresse este ținutul lacurilor, al râurilor și al mlaștinilor, peisajelor naturale înverzite și al agriculturii tradiționale, în mare parte plat, până la marginea regiunii Revermont, cu o mulțime de sate și cătunuri pitorești demne de a fi explorate. Localitatea Bourg en Bresse este cel mai bine cunoscută pentru centrul său istoric și mănăstirea adiacentă Brou Royal, în timp ce situl istoric cel mai vizitat este bazilica d’Ars din Ars sur Formans din vest.

Între satele cele mai atractive putem remarca spre vest Treffort Cuisiat și Meillonnas, în timp ce nordul se mândrește cu Saint Trivier de Courtes, locul în care se poate admira un ansamblu medieval de clădiri și ferme specifice. O modalitate excelentă de a învăța despre tradițiile și istoria departamentului Ain este printr-o vizită la Muzeul Revermont din Cuisiat, în vestul regiunii Bresse, ce oferă oaspeților săi expoziții menite să rememoreze trecutul regiunii, precum și câteva grădini bine îngrijite, cu multe specii de plante interesante.

Le Bugey (sud-estul Ain)

Bugey are un aspect premontan, cu dealuri acoperite de păduri, întrepătrunse de podgorii și mici localități pitorești, o zonă plăcut de explorat și descoperit. Localitatea Beley se află între recomandările noastre ale zonei, la fel cum este și Hauteville Lompnès, un alt centru important al zonei, folosit atât pentru explorarea zonei înconjurătoare, cât și ca poartă de lansare pentru pârtiile de schi în perioada iernii.

Aproape de Belley, la Izieu, puteți vizita Maison des enfants d’Izieu, un memorial dedicat coloniei de copii evrei din Languedoc Roussillon ce au găsit aici refugiul necesar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sub protecția unei familii de polonezi. După ce au reușit să stea ascunși timp de doi ani, copiii au fost, din păcate, găsiți de Gestapo și trimiși în lagărele de exterminare.

Unul din cele mai frumoase monumente religioase din departamentului Ain este abația Notre-Dame d’Ambronay, un edificiu cu o istorie ce datează încă din secolul al VIII-lea și are câteva sihăstrii remarcabile. O după amiază plăcută puteți petrece și pe lacul Glandieu, la Brégnier Cordon, în partea de sud a acestei regiuni, un lac artificial dotat cu o plajă și o ambiență plăcută. Satul Saint Sorlin en Bugey, situat ceva mai la vest, oferă ruinele unui vechi castel și poate fi o altă opțiune interesantă pentru o zi de vară.

Iubitorii ciclismului și în special ai Tour de France au parte în zonă de unul din cele mai dificile trasee din cadrul faimoasei competiții sportive – Col du Grand Colombier, accesat și pe jos sau cu mașina până la altitudinea de aproximativ 1.500 de metri, loc în care se obțin niște imagini absolut incredibile.

Le Pays de Gex (nord-estul Ain) și Munții Haut Jura

Mediul natural oferit de Pays de Gex, o zonă situată între Franța și Elveția, este cunoscut pentru peisajele superbe, însă și pentru posibilitățile de schi pe care le oferă în perioada hibernală. O parte din această zonă mai amplă se găsește în cadrul Parcului Natural Regional Haut Jura. Aici aveți șansa să vedeți cele mai pitorești lacuri și munți, din care se remarcă Lacul Nantua și facilitățile sale turistice, însă și Lacul Genin, chiar dacă acesta este ceva mai mic în dimensiuni.

Valea Valserine poate fi o bună alternativă la zonele mai înalte ale regiunii Pays de Gex. Stațiunea Divonne les Bains se găsește tot în Pays de Gex – apele termale sunt o atracție în sine, însă localitatea poate fi și o bună rampă de lansare pentru a explora restul regiunii, începând cu localitatea învecinată, Vesancy.

Castelul Fort de l’Écluse din Léaz se recomandă prin poziția sa spectaculoasă, desupra defileului cu același nume format de albia Ronului, iar Château de Voltaire din Ferney prin asocierea sa cu marele scriitor și filozof, ce și-a petrecut aici 20 de ani din viață. Chiar dacă Ain este o destinație de vară prin definiție, stațiunile din Munții Jura reușesc să atragă un număr mare de turiști și în perioada iernii, în mod special în jurul stațiunii Monts-Jura.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...