Ghid turistic Drôme

Place de la Clercs în orașul Valence, Drôme Place de la Clercs în orașul Valence, Drôme

Departamentul francez Drôme, situat în partea de sud a regiunii Ron Alpi din sud-estul Franței, include atracțiile naturale și versanții împăduriți din Parcul Regional Natural Vercors în nord și câmpurile de levănțică, livezile de maslini și satele izolate, cocoțate în vârful stâncilor, din partea provensală. Tot ce aveți de făcut este să alegeți dintre toate acestea!

Drôme poate fi, în mod normal, divizat în patru regiuni majore, fiecare cu propriile caracteristici. De la nord la sud, aceste zone sunt:

  • Drôme des Collines și Valence în nord-vest
  • Parcul Regional Natural vercors în nord-est
  • Zona centrală din jurul Crest și Die, cunoscută sub numele de regiunea Diois
  • Treimea sudică a departamentului, numită regiunea Drôme Provençale

Iată atracțiile cele mai importante, împărțite pe regiuni:

Drôme des Collines și Valence

Aceasta este cea mai puțin vizitată regiune a departamentului Drôme, o zonă largă de câmpie, concentrată în jurul orașului Valence, cu câteva coline spre partea sa nordică. Una dintre cele mai populare, dar în același timp neobișnuite, atracții din zonă este în partea de nord, la Palais Idéal din Hauterives. Palatul este, de fapt,  clădire bogat ornată, construită pe parcursul a peste 30 de ani de poștașul satului, combinând elemente de templu, statui și figuri fantastice.

Orașul Valence în sine este o opțiune interesantă, oferind câteva clădiri istorice, un foișor muzical renumit în întreaga lume pentru mitul îndrăgostiților și imaginea reprezentativă a acestora, captată în culori de pictorul Raymond Peynet, în ziua de sfântul Valentin. Astăzi, orașul este considerat „al artei și istoriei”. O localitate ceva mai mică, însă destul de captivantă, este Romans sur Isère, ce oferă vizitatorilor săi imaginea încântătoare a celor câteva clădiri medievale și renascentiste, dar și o biserică abațială importantă. Mai departe, localitatea Tain l’Hermitage este cunoscută pentru rolul său de centru al producției de vinuri numite Hermitage și Crozes Hermitage, cu numeroase locații în care se pot degusta.

Parcul Regional Natural Vercors

Parte a departamentului Drôme și a vecinului Isère, parcul se întinde pe o arie extinsă de dealuri și munți numită Massif de Vercors, între valea Diois la sud și valea Isère la nord. Aspectul montan, de joasă altitudine, îi determină pe unii specialiști să denumească zona drept pre-Alpi, datorită faptului că reprezintă limita vestică și cea mai joasă a mai marelui lanț alpin, cel mai important din Europa, Munții Alpi. Parcul Regional Natural Vercors oferă numeroase atracții naturale, cu defilee adânci, coline împădurite și creste golașe, devenind mai spectaculos pe măsură ce avansează spre est.

Regiunea a fost și un centru major al rezistenței franceze din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, o istorie povestită pe larg în memorialul și cimitirul rezistenței din localitatea Vassieux en Vercors, situată la sud de Pont en Royans. Caracterul mai izolat al regiunii a dus la slaba dezvoltare a așezărilor urbane, însă recuperează prin activități în aer liber și cele câteva sate pitorești, precum Saint Julien de Vercors.

Diois

Această zonă centrală a departamentului Drôme se remarcă prin prezența orașelor Crest și Die. Primul dintre ele este dominat de silueta impunătoare a turnului medieval, pare-se, cel mai înalt al Franței și se distinge prin centrul său istoric plăcut, întretăiat de străduțe abrupte și biserici cochete. Nu trebuie să ignorăm nici localitățile mai mici, așa cum este satul Mirmande, aflat pe un platou înalt, la vest de Crest, o așezare tradițională cu străzi pietruite și case micuțe din piatră, de unde se pot obține câteva imagini panoramice superbe ale văilor de mai jos. Mirmande se află pe faimoasa listă a „celor mai frumoase sate din Franța”.

La mică distanță nord de Mirmande aveți plăcerea să vizitați Cliousclat, o localitate răsfirată pe dealuri. De altfel, veți descoperi multe alte așezări la fel de atractive pe toată suprafața regiunii Diois, pe măsură ce traversați Drôme de la est spre vest: Pontaix, Châtillon en Diois, Saillans, Montclar, Bourdeaux și Autichamp fiind câteva din cele mai cunoscute.

Drôme Provençale

Provincia se cheamă așa pentru similitudinile pe care le prezintă vizavi de regiunea învecinată, Provența. Veți descoperi mici sate tradiționale, șosele liniștite și câmpuri de levănțică, măslini și un peisaj în general blând, ideal pentru explorarea chiar pe bicicletă, dacă vă simțiți în stare, iar dacă nu, la bordul mașinii personale. Cele mai importante localități din zonă sunt Montélimar (în partea de vest a zonei, renumit pentru nuga) și Nyons.

Pe cât de plăcute ar fi aceste două orașe, pentru marea majoritate a turiștilor cele mai mari atracții rămân localitățile rurale și peisajul. În sudul departamentului sunt trei dintre satele cele mai frumoase ale Franței: La Garde Adhémar și Le Poet Laval în sud-vest, și Montbrun les Bains în sud-est. Deși acestea pot fi considerate unele dintre cele mai frumoase ale regiunii, veți descoperi multe altele similare, localități pitorești cu străduțe pietruite, case medievale și panorame superbe pe măsură ce avansați, precum Sainte Jalle și Sainte Euphémie la sud-est, Chamaret și Clansayes la sud-vest, Sauzet și Roussas spre vest.

Între toate acestea găsim cele mai cunoscute obiective turistice ale departamentului Drôme, precum Château de Grignan, Château de Suze la Rousse și ferma de crocodili din Pierrelatte. O caracteristică mai ciudată a regiunii este statutul ariei din jurul Valréas, o zonă care, deși înconjurată din toate părțile de Drôme, face parte, din punct de vedere administrativ, din departamentul Vaucluse, regiunea Provența Alpi Coasta de Azur. Situația poate fi prezentată ca o anomalie istorică și singurul loc de acest fel din întreaga Franță.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...