Ghid turistic Andorra

Mirador en Ordino Mirador en Ordino

Andorra are o suprafață totală de 468 kmp și este situată în inima Munților Pirinei, la granița dintre Spania și Franța. Capitala statului, Andorra la Vella, este poziționată în centru, la confluența celor doi afluenți ai râului Valira. Prima referință despre Andorra aparține istoricului grec Polybius (cca 200 – 118 î.Hr.) care povestește despre lupta dintre andorrani și trupele cartagineze ale lui Hannibal în încercarea lui de a trece prin Pirinei și a ajunge la Roma. Din punct de vedere istoric, Andorra a fost un stat rural cu 4.000 – 6.000 de locuitori. În a doua jumătate a secolului XX, pe măsură ce se devine într-un centru comercial internațional, Andorra a primit un număr mare de emigranți, transformându-se, în scurt timp, într-o societate mulținatională.

Potrivit estimărilor din iulie 2011, Andorra are 84.825 de locuitori, din care doar aproximativ 20% au cetățenie andorrană. Restul sunt spanioli, portughezi, francezi și alte naționalități. Potrivit legislației în vigoare, străinii pot obține cetățenia după 20 de ani de rezidență.

Urbanismul țării reflectă atât trecutul rural cât și prezentul urban, comercial. În timp ce municipalități ca Ordino sau Canillo afișează un urbanism tipic tuturor localităților din înălțimile munților Pirinei sau Alpi, centrul urban format de Andorra la Vella și Escaldes Engordany are fața și structura unui centru comercial urban vestic. Alte așezări, precum Sant Julià de Lòria și Encamp ne înfățișează un stil hibrid, între urban și rural. O lege urbană prevede tradiția de „stil de munte”. Aceasta prevede ca 30% din fațada oricărei clădiri să fie construită din zidărie de piatră. Prin urmare, mari clădiri comerciale și majoritatea clădirilor publice arată un amalgam de tradiție și modernism, combinând piatra cu fierul și suprafețe mari de sticlă. Cu toate acestea, clădirea guvernului național are un design modern, fiind construită din beton și sticlă. Spre deosebire, sediul Parlamentului Andorrei este un edificiu remarcabil al secolului al XVI-lea, un fel de palat-cetate, construit în totalitate din piatră.

Andorra a devenit extrem de populară de-a lungul anilor, nu doar pentru destinațiile sale turistice uimitoare ci și datorită statulului său de paradis fiscal, fapt care nu a rămas neobservat de către turiștii bogați, precum și antreprenori. Țara este un paradis și pentru iubitorii de schi sau de shopping, cu peste 2.000 de magazine. Cafenelele cochete, restaurantele cu stil sau hotelurile găsite la tot pasul, vă pot determina să nu puteți sta departe de lux pentru foarte multe timp, indiferent de sezonul ales pentru a vizita Andorra.

Turismul este principala sursă de venit pentru această țară mică, cu o valoare estimată de 9 milioane de vizitatori anuali. Statutul de duty-free este un considerent major, mai ales în aceste vremuri grele din punct de vedere economic, când toată lumea calculează fiecare cent cheltuit. Sectorul bancar atrage, de asemeni, foarte mulți turiști pe segmentul business, datorită paradisului fiscal. Există o varietate de resorturi de vara și de iarnă din care puteți alege. Vă puteți bucura de o vacanță de vară cu multe drumeții – pe jos, pe bicicletă sau cu mașina printre munți -, sau de iarnă dacă doriți să v-o petreceți pe pârtiile de schi. Locul a fost cunoscut de-a lungul timpului ca fiind unul frumos și retras dar, această teorie este pe cale să se schimbe. Există o serie de proiecte de dezvoltare, unele necontrolate, vinovate de construcția de resorturi sau vile de vacanță pe toată suprafața văilor adiacente, în așteptare de capitalizare a pieții turistice locale. Cu toate că dispune de zone relativ neatinse, Andorra devine o țară puternic industrializată, prinsă între stațiuni turistice și teleschiuri cât putem vedea cu ochii, lucru demn de luat în seamă atunci când planificăm o vacanță acolo.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...