Ghid turistic Aveiro

Bărcile „moliceiro” în Aveiro Bărcile „moliceiro” în Aveiro

Mica si fermecatoarea localitate Aveiro este mai bine cunoscuta pentru plajele locale, chiar daca este un loc antic, ce prezinta si un oarecare interes istoric. Era un port infloritor pe Rio Vouga pana in anii 1570, cand gura de varsare a raului s-a colmatat, inchizand portul si nascand suprafete vaste mlastinoase. Recuperarea a inceput doar in 1808, cand a fost realizat un canal care sa ajunga pana la mare; doar lagunele putin adanci au mai ramas astazi. Aceasta au fost folosite ca saline si chiar daca sarea era inca extrasa in acest mod, nu a mai reprezentat motorul economic de pe vremuri. In locul sarii, turismul devine din ce in ce mai important, amplificat de o serie de plaje din partea de sud si de nord a orasului, de atractiile variate din rezervatia naturala Sao Jacinto si din fabricarea portelanului Vista Alegre.

Aveiro in sine dispune de un centru compact, de cladiri proaspat restaurate, piete deschise, canale si poduri pietonale. Pentru prima data, autoritatile locale nu au incercat o asemanare cu Venetia, iar Aveiro a crescut o data cu numarul de vizitatori si nu viceversa. Merita vizitat in jur de doua zile si daca nu exista un plan al explorarii orasului, ati mai putea zabovi inca o zi sau doua. Sejurul va beneficia de cateva restaurante si baruri atractive, multumita populatiei studentesti de aici, elevi ai Universidade de Aveiro. Cel mai important eveniment anual este Festa da Ria, desfasurat in ultimele doua saptamani ale lunii august – festivitati ce cuprind curse nautice, cele mai frumos decorate barcos moliceiros, ambarcatiunile folosite pentru a culege algele din lagune. Celalalt eveniment major se leaga de Sao Goncalinho si este tinut in a doua saptamana a lunii ianuarie, in onoarea protectorului pescarilor si a femeilor singure. 

Podul ce traverseaza principalul canal al orasului se situeaza la cateva minute de mers pe jos din centrul Aveiro. Industriile traditionale de aici sunt evocate de statuile impozante ale lucratorilor locali prezente pe pod, de mentionat fiind salineira cu traiasta ei de sare. Casele frumoase, viu colorate, sunt aliniate de-a lungul Rua Joao Mendonca, din partea de nord, laolalta cu strazile vechi si Mercado do Peixe din spate. Alte brate ale canalului se desprind pe alocuri, casele fiind dispuse pe ambele maluri. Localnicii isi ancoreaza ambarcatiunile cu motor in fata pietei de peste, in timp ce traficul de pe canalul principal este constituit, in general, de barcos moliceiros, ambarcatiunile traditionale, cu fundul plat si prova inaltata. Pe vremuri folosite doar la colectarea algelor din lagune, astazi sunt utilizate doar pentru a plimba turistii.

Aveiro beneficiaza de un numar mare de cladiri Art Nouveau – oficiul turistic este gazduit de una din aceste exemple rafinate ale stilului, o mostenire a emigrantilor bogati reintorsi in Portugalia la inceputul secolului XX. Cu toate acestea, sunt putine lucruri notabile de vazut in partea centrala a orasului, insa promenadele de-a lungul canalului si stradutele vechi sunt foarte atractive. In partea de sud a podului, langa canal, uriasul centru comercial Forum Aveiro are un aspect destul de simpatic, in timp ce traseul pietonal oferit de Rua Coimbra conduce spre Praca da Republica, marginita de fatada acoperita cu placi in forma de fulgi de nea a Igreja da Misericordia din secolul al XVII-lea si de Camara Municipal, cu un secol mai veche. Ambele cladiri sunt cu fata spre statuia celui mai faimos erou al orasului Aveiro, politicianul din secolul XIX, Jose Estevao Coelho da Magalhaes.

In afara de acestea, singura atractie notabila, cladirea din secolul al XV-lea a Convento de Jesus, se afla la doar cateva minute de mers pe jos de-a lungul Avenida Santa Joana si gazduieste acum muzeul orasului. Exponatele se refera, in primul rand, la Santa Joana, fiica lui Afonso al V-lea, ce a trait in manastire din 1475 pana la moartea sa, in 1489. Fiindu-i interzis sa se calugareasca, din cauza statutului sau regal si a opozitiei acerbe a tatalui, Joana a fost mai tarziu sfintita, pentru determinarea de a scapa de lumea materiala. Mormantul si capela sunt izbitor de frumoase, la fel cum este si manastirea in sine. Ea adaposteste o colectie de arta si sculptura, din care putem mentiona cateva lucrari naive din secolul al XVII-lea, infatisand viata sfintei.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...