Ghid turistic Figueira da Foz

Promenada din Figueira da Foz Promenada din Figueira da Foz

Figueira da Foz este unul din cele mai animate orase de pe coasta de vest a Portugaliei, un resort turistic major si un port pescaresc dedicat pescuitului la mare adancime. Situat la gura de varsare a Rio Mondego, orasul de 60.000 de locuitori, se gaseste la distanta egala de Lisabona si Porto si la doar 42 kilometri de Coimbra, reusind astfel sa atraga, in primul rand turisti din intreaga tara. Acestea fiind spuse, nu este unul din resorturile de plaja atat de faimoase: dinspre sud, orasul ne arata o fata mai degraba industriala, iar Fiegueira in sine este destul de modern, lunga sa promenada fiind marginita de o linie de cladiri rezidentiale comune. Insa actiunea se petrece pe stradutele din spate, departe de plaja si nisip, acolo unde umorul explodeaza in reprize sanatoase, chiar si cand orasul este aglomerat la maxim.

Plaja orasului Figueira este enorma, de 2 kilometri lungime, dar foarte larga, necesitand 5 minute de mers pe jos pentru a traversa nisipul pana sa ajungeti la mare. Daca nu purtati incaltaminte sau daca nu stati pe aleea din lemn, este foarte probabil sa suferiti teribil de la nisipul fierbinte in perioada verii. Exista si o piscina pozitionata pe malul marii, pe Avenida 25 de Abril, unde drumul si promenada sunt marginite de cladiri rezidentiale si de cafenele pana la Buarcos si la capatul nordic, pe o distanta de 25 de minute de mers pe jos. Aceasta este cea mai frumoasa zona din Figueira, cu o serie de restaurante pescaresti situate chiar pe plaja si o adunatura de case pescaresti viu-colorate ascunse in spatele vechilor ziduri de aparare. 

Inapoi in oras, strazile din centrul Figueira alcatuiesc o retea stransa ce incepe de la capatul estic al plajei. Cea mai mare parte din ele sunt pietonale, pline de magazine si cafenele pe trotuare, in timp ce in jos, spre rau, se gaseste Mercado Municipal, o sursa importanta de produse proaspate, precum si de echipamente necesare la plaja, imbracaminte pentru copii, broderii si alte artizanaturi. Pe marginea parcului urban, Parque ds Abadias, Museu Municipal Dr Santos Rocha, este o alta atractie notabila, cu o sectiune arheologica impresionanta.

Plajele mai cunoscute din afara orasului includ Praia do Cabadelo, in spatele cheilor de pe malul sudic ale gurii de varsare a raului Mondego. Chiar daca aici exista chiar si o scoala de surfing, plaja nu prezinta un atat de mare interes, decat in randul localnicilor. O plaja ceva mai buna este ceva mai la sud, la Praia da Cova, in spatele unei parcari masive. Sunt si cateva restaurante in spatele acestei plaje, locuri excelente pentru a servi fructe de mare si peste proaspat. La nord de Buarcos si promontoriul Cabo Mondego, veti descoperi o alta plaja de calitate, precum si un loc de camping, in Praia de Quaiaios, la 10 kilometri de Figueira da Foz. In timpul verii, exista autobuze directe care va pot lasa aici, insa destinatia este recomandata turistilor ce dispun de o masina si de o zi intreaga la dispozitie. Plaja este accesibila prin Serra de Boa Viagem – urmati indicatoarele rutiere dispuse la capatul Buarcos, pe soseaua de coasta.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...