Ghid turistic Bergamo

Panoramă Bergamo Panoramă Bergamo

Cocotat in varful unei coline inalte rezista orasul original medieval, tronand asupra actualei localitati Bergamo. Palatele, bisericile si fortificatiile uriase ce obisnuiau sa joace un rol defensiv pentru Venetia in fata asalturilor milanezilor, spaniolilor si austriecilor, caracterizeaza citta’ alta, la fel cum o fac si strazile inguste, pietruite, de-a lungul carora se gasesc insirate casele bine pastrate in timp. La poale se afla citta’ bassa, un peisaj urban mai modern, a carui constructie a inceput in secolul al XVI-lea, ce cuprinde astazi aproximativ 120.000 de locuitori. Intre cele doua sectiuni ale orasului se gaseste Galleria dell’Accademia Carrara, unul din cele mai apreciate muzee ale regiunii, intesat cu arta renascentista de cea mai buna calitate.

Mare parte din arhitectura orasului este un amestec interesant de stiluri: romanic, venetian renascentist si rationalist. Centrul citta bassa a fost realizat de Marcello Piacentini intre 1910 si 1920 si prezinta bulevarde marginite de siruri de arbori si o alee pietonala, Sentierone, acoperita de coronamentul copacilor si punctata, din loc in loc, de cafenele cochete. Orasul vechi Bergamo sau citta’ alta, este locul in care va puteti bucura de aspectul unei asezari vechi, medievale, cu privelisti din cele mai atragatoare si o suprafata larga pietonala.

Locuitorii din Bergamo sunt cunoscuti pentru curaj, sinceritate si un dialect distinct, poate mai dificil de inteles de ceilalti lombarzi. Reprezentantii acestui caracter, numarul mare de oameni ce s-au alaturat aventurii lui Garibaldi spre Sicilia, actiune ce s-a incheiat cu unificarea Italiei, castigandu-si supranumele de „orasul celor o mie”. Diferenta in comportament intre locuitorii Bergamo si restul populatiei lombarde sta probabil in asocierea primilor cu Venetia, ce a durat intre 1428 si 1797. Bergamo a dat numele faimosului dans popular bergamesca, inclus in opera lui Shakespeare, „Visul unei nopti de vara”. Bergamo a dat lumii si pe cunoscutul compozitor Donizetii sau pictorii renascentisti Vecchio si Moroni.

In centrul orasul vechi din Bergamo este una dintre cele mai frumoase piete antice ale Europei, Piazza Vecchia. Este inconjurata de un rand de cladiri medievale, incluzand Biblioteca Civica, un turn din secolul al XII-lea si Palazzo Ducale, datand din aceeasi perioada. O fantana atragatoare completeaza scena urbana a zonei. Frumusetea acestui peisaj a fost laudata de multi arhitecti celebri ai lumii, printre care Le Corbusier si Frank Lloyd Wright.

Cunoscut de catre romani mai mult ca un satelit al metropolei Milano, cu legaturi de tansport extrem de avantajoase si rapide, Bergamo dispune de un aeroport international, important între aeroporturile Italiei, ce opereaza curse low-cost din intreaga Europa, inclusiv din si spre Romania. Cu toate acestea, asocierea este una de context, Bergamo fiind un oras in toata puterea cuvantului, cu o cultura si o identitate proprie. Merita o vizita in special daca aveti la dispozitie cateva zile in vacanta voastra la Milano sau in Lombardia.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...