Ghid turistic Pavia

Podul acoperit din Pavia Podul acoperit din Pavia

Situat pe o campie, pe malurile raului Ticino, la aproximativ 40 de kilometri la sud de metropola Milano, Pavia este un oras prosper, universitar, cu 75.000 de locuitori. A trait apogeul economic si cultural o perioada de circa un mileniu, jucand rolul de capitala petnru regii lombarzi si este astazi capitala provinciala a zonei agricole si de afaceri, cu o universitatea renumita. Este gazda unei opere artistice importante, incluzand faimoasa Certosa di Pavia si cateva biserici in stil roman, bine conservate. A pastrat mare parte din planul stradal antic din perioada romana, un centru urban pietonal si usor de parcurs pe jos. 

Fondat de romani sub numele de Ticino, a cunoscut varful importantei regionale dupa caderea Imperiului, in timpul celor cateva secole de pana in anul 1.000. Pavia a fost capitala Regatului Italiei, cuprinzand mare parte din nordul, centrul si sudul interior. Charlemagne a fost incoronat ca rege al Italiei in Pavia in 774, dupa ce a inlaturat regele lombard, la fel s-a intamplat si cu Berenguer in 888 si Imparatului Frederic Barbarossa in 1155. Orasul a devenit o comuna independenta aliata cu imparatul si un rival al orasului Milano pentru o luna perioada de timp. Inainte de a se supune orasului Milano in 1359, a devenit cunoscut sub denumirea de „orasul celor 100 de turnuri”.

Dupa ce Milano a pierdut razboiul cu francezii, Carol al V-lea al Spaniei reuseste sa invinga francezii in batalia de la Pavia in 1525 si incorporeaza regiunea. In jurul anului 1.000 este infiintata precursoarea universitatii de astazi, sub numele de Studio. A fost transformata in universitate in mod oficial in 1361. Reformatul Carol Borromeo a studiat aici si a fondat un colegiu, sustunut de familia Borromeo. Papa Pius al V-lea a fondat un alt colegiu in 1569. In timpul secolului al XVIII-lea, Maria Tereza, conducatoarea regiunii, a ajutat la reconstructia universitatii dupa ce aceasta a suferit distrugeri serioase si este responsabila de constructia principalelor cladiri ale universitatii de astazi.

Universitatea adauga micului oras un plus de vitalitate. Are aproape 27.000 de studenti, o parte semnificativa din totalul populatiei locale, chiar daca un numar important provin din zona orasului Milano. Pavia dispune si de un teatru superb, construit in 1700 si consolidat in timpul ultimulor ani, ce gazduieste spectacole de opera, balet si muzica clasica.

La noua kilometri distanta de oras, Certosa de Pavia este o manastire cartuziana frumos decorata si cea mai spectaculoasa realizare a renasterii lombarde. Interiorul este realizat in stil gotic, dar exteriorul cuprinde preponderent element renascentiste, cu cateva decoruri in stil baroc. Este inca in functiune, sub ingrijirea calugarilor cistercieni. In aceeasi linie religioasa, de mentionat ar mai fi Basilica di San Michele Maggiore, o biserica fondata in anul 661, dar reconstruita in acelasi stil renascentist in secolul al XII-lea. Este locul de incoronare al imparatului Frederic Barbarossa. O alta biserica din secolul XII este San Pietro in c’Oro, mentionata in lucrarea lui Dante, Divina Comedie.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...