Ghid turistic Bourges

Catedrala din Bourges Catedrala din Bourges

Resedinta provinciei Berry, Bourges este ceva mai la distanta de valea propriu-zisa a Loarei, insa este legata de aceasta din punct de vedere istoric. Regele Carol al VII-lea, supranumit de englezi King of Bourges, s-a retras aici dupa infrangerea suferita in fata lui Henrick al V-lea al Angliei de la Agincourt, eveniment in urma caruia intreaga parte de nord a Frantei a ajuns sub dominatie engleza. Prezenta uneia dintre cele mai rafinate catedrale catolice din tara, ridicandu-se semeata in cartierul superb medieval, furnizeaza motive suficiente pentru a face un ocol, insa orasul ofera si un conac impresionant, ce a apartinut consilierului financiar al Le Dauphin, Jacques Coeur. Din pacate, locuitorii din Bourges nu sunt numiti „Bourgeois”, ci „Berruyer”.

Programul de evenimente din Bourges este excelent. Les Printemps de Bourges prezinta sute de performante muzicale contemporane, de la rock la rap, si dureaza timp de o saptamana in timpul sarbatorilor din preajma Pastelui. Ceva mai special este Festival Synthese, o petrecere muzicala pe teme electronice, in timpul primei saptamani din iunie si Un Ete a Bourges (de la sfarsitul lui iunie pana la sfarsitul lui septembrie), o gama variata de spectacole in aer liber, de la muzica locala la jazz chinezesc. Lumina ambientala transforma atmosfera de pe strazile orasului vechi in fiecare seara de iulie si august.

Centrul Bourges se intinde pe o colina ce se inalta din preajma mlastinilor raului Yevre, la umbra principalei sale atractii, magnifica catedrala gotica. Dupa ce au vazut catedrala, multi dintre vizitatori isi incheie vizita in oras, chiar daca acesta merita inca cel putin doua ore de plimbari, oferind un numar importante de hoteluri si case specifice zonei, ce afiseaza bogatia unui loc construit pentru a rivaliza provincia invecinata, Dijon.

Muzeele din Bourges poate ca sunt modeste, insa sunt gazduite in cateva cladiri medievale extraordinare, cele mai rafinate dintre ele fiind situate la mica distanta de capatul nordic al rue Moyenne. Rue Bourbonoux, paralela cu rue Moyenne in partea de est a catedralei, merita o vizita scurta pentru a vedea structura renascentista a Hotel Lallemant, bogat decorat, in stil italian. Adaposeste Musee des Arts Decoratifs, un muzeu diversificat, ce prezinta un numar de picturi, tapiserii, mobila si obiecte de arta, inclusiv lucrari semnate de artistul Jean Boucher. La jumatatea strazii puteti sa urmati pasajul ingust care duce la ramasitele meterezelor fostei asezari galico-romane, marginite acum de case vechi si copaci. Pe rue Edouard Branly, veti gasi Hotel des Enchevins, o cladire construita in secolul al XV-lea, gazda Musee de Maurice Esteve, dedicat picturilor si tapiseriilor viu-colorate ale artistului local, mort in 2001.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...