Ghid turistic Loir et Cher

Castelul Chambord Castelul Chambord

Cu edificii precum castelele Chambord sau Blois, laolaltă cu alte aproximativ 25 de construcții asemănătoare, parte a zonei protejate de UNESCO de pe Valea Loarei, dar și numeroase alte atracții, departamentul Loir et Cher din Franța este o destinație importantă pentru iubitorii acestei regiuni. Situat în centrul Val de Loire și concentrat în jurul Blois, între Tours și Orléans, Loir et Cher nu se rezumă doar la capitala departamentală, orașul Blois, ci prezintă multe alte atracții fermecătoare, în linia regiunii în care ne aflăm.

Centrul Loir et Cher – castele faimoase și fluviul Loara

Cele mai populare atracții din inima departamentului sunt, bineînțeles, superbele castele precum Château de Blois, Château de Chambord (cel mai vizitat dintre acestea), Château de Chaumont sur Loire și Château de Cheverny. Chiar dacă acestea sunt între cele mai impresionante și mai vizitate dintre castelele de pe Valea Loarei, există multe altele care v-ar putea trezi atenția, deschise vizitelor publicului larg, așa cum sunt:

 • Château de Talcy – un castel aflat pe lista monumentelor naționale franceze, la nord-est de Blois;
 • Château de Fougères – construcție medievală, renascentistă, spre sud-vestul Cheverny;
 • Château de Beauregard, un castel mult subestimat, situat în sudul Blois, cu câteva grădini actractive în împrejurimi;
 • Château de Villesavin – ceva mai mic în comparație cu alte castele din zonă, însă compensează prin fațada în stil renascentist.

Zona rurală pitorească și râurile ce traversează regiunea transformă departamentul într-o destinație extrem de apreciată și pentru iubitorii de mișcare în aer liber, pentru drumeți și cicliști. Vă sugerăm să încercați să includeți în itinerariul vostru mica localitate Saint Dyé sur Loire, la nord-est de Blois, ce dispune încă de câteva secțiuni ale fostelor fortificații medievale, precum și de câteva case cochete, la fel de vechi, în centru.

Valea Loir și nordul

Valea Loir nu trebui să fie confundată cu valea fluviului ce traversează departamentul ceva mai la sud – Fluviul Loara. Este o rută turistică populară, ce urmează un curs de la est la vest prin partea nordică a departamentului Loir et Cher. Între atracțiile cele mai importante de aici, putem menționa:

 • Vendôme‎ – cu mănăstirea gotică și castelul în ruine, este pe lista localităților de artă și istorie;
 • mica, însă pitoreasca localitate Lavardin, din vestul Vendôme‎, este o destinație populară pentru majoritatea vizitatorilor din Loir et Cher
 • traseele naturale din valea Saint Ouen, la nord de Vendôme‎
 • conacul Bonaventure și Le Moulin d’Echoiseau în Mazange
 • satul Montoire sur le Loire dispune de o capelă veche, cu câteva fresce de referință
 • locuințele troglodiților din Les Roches l’Évêque și satul Trôo, ambele la mică distanță nord de Lavardin
 • grădinile Manoir de la Possonnière din Couture sur Loir

Veți descoperi și alte mici localități și multe activități legate de cursurile de apă, pe măsură ce urmați râul Loir spre aval, prin Eure et Loire

Sologne, râul Cher și sudul Loir et Cher

În partea de sud a departamentului, cea mai vizitată localitate este Saint Aignan. Comuna este dominată de silueta unui castel renascentist impozant – din păcate închis publicului, însă puteți face o plimbare pe terasele și în curtea castelului. Montrichard, la mică distanță nord-vest de Saint Aignan, are un centru medieval interesant, iar Château du Moulin este un castel din cărămidă roșie construit în secolul al XV-lea, înconjurat de un șanț defensiv, lângă Lassay sur Croisne.

Grădina Zoologică Beauval

Tot la Saint Aignan descoperim ZooParc de Beauval, una dintre cele mai vizitate atracții ale departamentului și clasificat de Forbes drept una din primele 15 grădini zoologice ale lumii.

Sologne

Zona mixtă, de mlaștini și păduri, din regiunea Sologne, se găsește, în mare parte, în sud-estul departamentului, fiind una din favoritele iubitorilor de mișcare în mijlocul naturii. Sologne oferă câteva lacuri și iazuri mai mici, dar și șansa de a descoperi câteva dintre cele mai pitorești localități ale regiunii, precum Romorantin Lanthenay, o localitate apreciată pentru zona sa riverană de-a lungul râului Cher, dar și principalul centru de informare pentru Sologne.

Locurile pe care le putem recomanda sunt Mennetour sur Cher și centrul său istoric, Chaumont sur Tharonne dominat de biserica din cărămidă roșie și Souvigny en Sologne în partea de sud-est a departamentului.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...