Ghid turistic Valle d’Aosta

Cel mai vechi parc național al Italiei, Gran Paradiso Cel mai vechi parc național al Italiei, Gran Paradiso

Varfurile semete Mont Blanc, Monte Rosa, Matterhorn si Gran Paradiso inconjoara una dintre cele mai frumoase regiuni ale Alpilor, Valle d’Aosta. Este o regiune in care privelistile naturale incredibile se intalnesc cu monumentele romane si medievale bine pastrate, cu bisericile, castelele si traditiile locale, precum si cu o gastronomie delicioasa. Influentele franceze sunt inca prezente, mai ales in limba vorbita – de multe ori, puteti auzi limba franceza sau alte dialecte, folosite in locul limbii italiene. Este o zona dedicata miscarii in aer liber, cu oportunitati infinite de drumetii, catarari, schi si alte activitati similare, precum si al explorarii culturale, in asezarile antice, precum Aosta, principalul oras al regiunii.

In Valle d’Aosta, siturile arheologice au fost descoperite peste tot, de la necropole la sculpturile in piatra sau la movilele funerare. In acest moment, multe dintre aceste situri sunt sub excavatii intense, sub supravegherea autoritatilor culturale italiene. Doua dintre aceste locuri sunt adancite in atmosfera preistorica alpina: mica trecatoarea St. Bernard si monumentele megalitice din epoca bronzului si zona sacra din Saint martin de Corleans in orasul Aosta. Cele cinci secole de influenta romana au lasat urme impresionante in Valle d’Aosta: proiecte curajoase precum podurile, drumurile galice si orasul imperial Aosta, situata la poarta de acces in Muntii Alpi. Intre secolele al IV-lea si al V-lea, Aosta a devenit o dioceza. Deseori bisericile crestine au fost ridicate aici pe fundatiile fostelor temple pagane, precum vechea parohie Santa Maria, cu baptisteriul sau antic sau catedrala orasului.

In timpul Evului Mediu majoritatea familiilor importante au trecut la conducere si au fortificat bastioanele romane, iar in multe parti ale orasului au intarit turnurile si fortaretele sau au construit altele noi, ca masuri de aparare si control. Inca vizibile astazi sunt turnurile Neuve, cel de la Porta s. Orso de langa Porta Pretoria, turnul alaturat „Tour Fromage” (un nume ciudat, care in romana se traduce prin „turnul branzei”) sau Balivi, rezidenta guvernatorului casei de Savoia. Mai tarziu, nobilimea din Valle d’Aosta a inceput sa migreze din oras spre zonele adiacente, in cautare de noi teritorii si mijloace de extindere, construind castele. Dintre aceste cladiri impresionante putem vedea inca Castelul Graines in Brusson si Castelul Cly in Saint Denis. Partea a doua a Evului mediu a lasat cele mai importante marturii in Valle d’Aosta. Superbul castel Fenis, un exemplu impresionant al acestei perioade, conserva aproape perfect o eleganta gradinta terasata si fresce gotice realizate de scoala Giacomo Jacquerio. In timpul Renasterii si al perioadei Baroce, edificiile religioase au fost ornamentate cu decoratii, statui si fresce. Fortaretele medievale nu au mai fost folosite cu scop defensiv si au fost trandformate in rezidente palatiale. Valea Aosta, traversata de Via Franchigena, traseul de pelerinaj spre Roma, adaposteste multe sanctuare sfinte si manastiri.

Val d’Aosta este un real paradis pentru sporturile de iarna. Cele 28 de resorturi de schi, dintre care putem mentiona Ayas, Breuil Cervinia, Courmayeur sau La Thuile, ofera facilitati de schi moderne si rapide, precum si kilometri intregi de partii minunati. Va puteti bucura de schi, snowboarding, schi fond sau helischi, cu ajutorul ghizilor alpini bine pregatiti si puteti beneficia de primiri calduroase in incita adaposturilor si refugiilor montane. Nu trebuie sa omitem minunatele trasee de drumetie, cursele de sanii trase de caini sau escaladarile pe ghetari. Aceasta regiune minunata este perfecta pentru miscarea in aer liber, in mijlocul naturii salbatice, mai ales in interiorul Parcului National Gran Paradisio, ce include vaile Cogne, Rhemes sau Valsavarenche sau masivul omonim. De-a lungul celor 450 de kilometri de trasee alpine, ce conduc spre cele 11 refugii montane, puteti vedea cele mai nobile specii de flora si fauna alpina: floarea de colt, rododendroni alpini, marmote, caprioare salbatice, vulturi aurii sau ibecsi.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...