Ghid turistic Cagliari

Panoramă Cagliari din Bastionul Santa Croce Panoramă Cagliari din Bastionul Santa Croce

Cagliari, capitala Sardiniei, este un oras fondat de fenicieni situat in sudul extrem al insulei. Supranumit frecvent „orasul soarelui”, Cagliari are cateva elemente de arhitectura medievala si minuni arheologice lasate mostenire de diferitele culturi prezente aici de-a lungul timpului. Fenicienii au fondat vechiul port Cagliari, cunoscut si sub numele de Korales, insa ulterior un numar mare de alte civilizatii au dominat si influentat cultura localitatii.

In afara de apa cristalina si unele dintre cele mai incantatoare si mai vaste plaje din bazinul Marii Mediterane, Cagliari ofera un mediu natural nestirbit de turismul in masa sau dezvoltarea industriala excesiva, constand in lagune, sanctuare pentru pasari si rezervatii de viata salbatica, unice in Europa. Il Poetto, ce mai populara intindere de nisip din Cagliari, se intinde de la „Saua Diavolului” pana la Margine Rosso. In spatele Il Poetto, zona mlastinoasa Stagno di Molentargius furnizeaza habitatul pasarilor flamingo. 

Centrul istoric al orasului are un caracter nord-african atractiv. In districtul Castello, romanii, si mai tarziu pisanii, au construit structuri defensive. Puteti sa zaboviti prin siturile arheologice numeroase prezente in zona sau sa vizitati Cittadella dei Musei (fostul depozit regal de armament). Gazduieste mai multe muzee, inclusiv Museo Nazionale Archaeologico. Muzeul dispune de o colectie extinsa de artefacte sarde, din era Nuraghi pana in epoca bizantina, ornamente din perioada punico-feniciana si lucrari impresionante in sticla si mozaicuri lasate de romani. Tot in Cittadella dei Musei se gaseste Pinacoteca, o galerie de arta ce afiseaza cateva picturi religioase medievale si baroce. 

O alternativa pe linie religioasa este Cattedrale di Santa Maria, sau Duomo, asa cum il numesc locuitorii Cagliari. Construita de pisani in a doua jumatate a secolului al XIII-lea, aceasta masiva catedrala gotica a fost dedicata sfintelor Maria si Cecilia si realizata dupa forma unei alte catedrale din orasul Pisa. Amvoanele situate de-o parte si de alta a usii principale de acces au fost sculptate in 1162 de Gugliemo, iar cei patru lei care se lupta de la baza catapeteasmei sunt lucrarea lui Pisano. In Piazza San Cosimo, biserica din secolul al VI-lea cu hramul San Saturnino este un monument rar, atribuit ocupatiei bizantine. Nu ratati Bastione San Remy din Piazza Constituzione, ce ofera privelisti fabuloase ale orasului si a zonei rurale inconjuratoare.

Astazi, Cagliari inglobeaza energia tipica unui oras european modern, cu magazine cochete si cea mai mare universitate de pe insula Sardinia. Amfiteatrul Roman continua sa-si delecteze vizitatorii cu piese de teatru, spectacole muzicale, de balet sau dansuri, arta, opera si concerte in aer liber in lunile iulie si august. Cagliari a pastrat un numar important de festivaluri traditionale, inclusiv cel dedicat lui Sant’Efisio (inca din 1656), cea mai mare si mai colorata ceremonie religioasa din lume. Doar procesiunea in sine dureaza patru zile, incepand cu prima zi a lunii mai. Inainte de 1656, ziua de 1 mai a reprezentat Ziua Recunostintei pentru sarzi, momentul in care populatia multumeste divinitatii pentru recolta primaverii.

Cagliari are multe de oferit vizitatorilor ce doresc sa se bucure de soare si oportunitatea de a experimenta o cultura unica, deosebit de bogata. In afara de numarul mare de muzee, biserici, minuni arhitecturale, situri arheologice si monumente, exista multe festivaluri unice orasului Cagliari, ce se organizeaza pe toata durata anului si bineinteles, sa nu uitam plaja, o atractie in sine, ce a transformat orasul modern al ultimilor ani in destinatia turistica superba pe care o cunoastem cu totii.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...