Ghid turistic Cantonul Zürich

Lacul Zürich la răsărit, cu Alpii la orizont Lacul Zürich la răsărit, cu Alpii la orizont

Cantonul Zurich este regiunea de poveste a Elvetiei, cea care furnizeaza locuitorilor sai cel mai ridicat nivel de viata din lume, indiferent ca este vorba despre elvetieni, emigranti sau turisti. Este de mirare felul in care contrastele reusesc sa traiasca intr-o asemenea armonie. Traditia si modernismul, viata metropolita si apropierea de partea rurala a regiunii, caracterul regional si international – toate pot fi gasite in acelasi loc. Zurich este un canton pietonal in partile cele mai importante ale oraselor. Aceasta facilitate, laolalta cu posibilitatea de a inchiria faimoasele vehicule Segway, invita la plimbari molcome, fara sa va fie teama ca veti rata vreo atractie importanta.

Istoria cantonului este destul de veche. Primele semne ale asezarilor umane dateaza din Neolitic si din Epoca Bronzului si au fost dezgropate din zona lacului Zurich, iar asezarile celtice au fost descoperite in zona colinei Lindnhof. Romanii au condus zona timp de mai multe sute de ani, pana la invazia tribului germanic de Alemani. Mai tarziu, cantonul este sub autoritatea manastirii benedictine, atunci cand Ludovic Germanul doneaza teritoriile cantoanelor Zurich, Uri si padurea Albis conducerii crestine. In 1218 localitatea Zurich devine oras liber, acest statut putand fi comparat cu acela al unui stat independent. Luand in considerare aspectul defensiv al principalei asezari urbane, au fost construite ziduri de aparare si au aparut primele case construite in intregime din piatra. Autoritatea bisericeasca creste in timpul domniei lui Frederic al II-lea, primind statutul de ducat.

Cantonul Zurich se alipeste confederatiei in 1351, unindu-si puterile cu celelalte patru cantoane deja existente in cadrul acesteia. Curand insa cantonul este exclus din alianta, din cauza unor conflicte cu celelalte patru cantoane. Din considerente strategice, Zurich este reprimit in 1450. In 1531 a fost publicata Biblia de la Zurich, un rezultat al reformarii protestante a lui Zwingli, principalul personaj al anilor 1520. Schimbarea opticii religioase aduce dupa sine schimbari majore atat in administratie, cat si in viata civila. Razboiul de 30 de ani ce a lovit partea centrala a Europei a provocat neincredere in randul populatiei cantonului si ca o consecinta, acesta se fortifica pentru a doua oara, in 1624. In 1648, Zurich renunta la statutul de oras imperial liber, optand pentru o republica independenta.Urmatorul secol si jumatate, orasul trece prin cateva conflicte interne si externe. 

Secolul al XIX-lea, cantonul trece prin cateva schimbari majore pe plan economic. Prima cale ferata de pe teritoriu elvetian, Spanisch-Brotli-Bahn, a fost finalizata in 1847 si lega Zurichul de Baden. In 1871, a fost fondata actuala cale ferata, cu sediul la Hauptbahnhof, in orasul Zurich, capitala cantonului. Industrializarea rapida a asezarii in plina expansiune economica atrage populatia din zona rurala adiacenta, Zurich devenind un oras important. Astazi, cantonul Zurich a urcat pana la 1.400.000 locuitori, din care un procent semnificativ (aproximativ 25%) sunt straini. Limba oficiala, general acceptata, este germana, dar sunt acceptate si italiana, sarbo-croata, franceza si retoromana.

Beneficiind de o economie infloritoare si de un cadru natural privilegiat, cantonul reuseste sa atraga in fiecare an sute de mii de turisti. Orasul vechi (Altstadt) este principala atractie a regiunii, inclusa in patrimoniul universal UNESCO. Zona include cateva hoteluri de clasa mondiala, restaurante, magazine pentru cumparaturi, toate dispuse de-a lungul strazile sale medievale. Arhitectura medievala, buticurile, galeriile de arta, magazinele de antichitati, hotelurile si restaurantele sunt principalele locuri de vazut.

Alte obiective turistice din Zurich

  • Gradina Zoologica – deschisa in 1929, este localizata pe Zurichbergstrasse si adaposteste aproximativ 350 de specii de animale din toate colturile lumii;
  • Muzeul de Arta sau Kunsthaus Zurich  – a fost inaugurat in 1910 ca prima galerie de arta din oras, o colectie de arta moderna si clasica, cuprinzand lucrarile lui Pablo Picasso, Marc Chagall sau Edvard Munch;
  • Muzeul Rietberg este al treilea cel mai mare muzeu al cantonului – acopera culturile non-europene, fiind singurul edificiu de acest profil din Elvetia.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...