Ghid turistic Zürich

Opera din Zürich Opera din Zürich

La fel ca si in alte state puternice ale lumii, capitala tarii nu este neaparat cel mai mare oras: Washington pentru Statele Unite, Canberra pentru Australia, Ottawa pentru Canada. In Elvetia avem de-a face cu un asemenea oras, ce detine, laolalta cu statutul de cel mai mare centru urban al tarii si privilegiul de a se afla in randul celor mai frumoase destinatii europene. Localitatea Zurich este cea mai importanta din Elvetia, considerata tototdata capitala culturala a tarii, indeosebi datorita sarmului de secol al XIX-lea.

Zurich a rasarit pe harta Europei ca un avanpost de granita al Imperiului Roman, inca din anul 15 i.Hr., pe locul care acum se cheama Lindenhof. Si-a capatat statutul de oras liber in 1218, insa orasul si zona adiacenta (aflata acum in cantonul omonim) s-a alaturat Confederatiei Elvetiene in 1351. A crescut constant in importanta, iar in jurul anului 1519 a reprezentat scena de desfasurare a reformelor protestante, sub conducerea lui Ulrich Zwingli. Secolul al XIX-lea a insemnat obtinerea statutului de centru comercial, important pentru industria textila, a masinilor grele, a companiilor de asigurari si a bancilor. Bursa din Zurich s-a deschis in 1877, iar orasul si-a pastrat reputatia de centru financiar in tot acest timp, pana in contemporaneitate.

Situat in partea de nord a lacului cu acelasi nume, in inima Elvetiei, Zurich este suficient de mare pentru a oferi toate facilitatile de care au nevoie turistii, dar destul de mic pentru ca acestia sa nu se simta coplesiti atunci cand il exploreaza. Intr-un clasament mai bizar, al celor mai scumpe orase din lume, Zurich se gaseste pe locul al saselea – dupa Hong Kong, de exemplu, dar inaintea capitalei Danemarcei, Copenhaga. Totusi, poate ca o consecinta a bunastarii elvetiene, se gaseste si intre orasele cu cea mai buna calitate a vietii. Majoritatea populatiei vorbeste un dialect al limbii germane, cunoscut sub numele de „Schweizerdeutsch” sau germana elvetiana. Localitatea a fost, de-a lungul timpului, un centru al bisericii protestante si al puritanismului european.

Spre deosebire de trecutul in care obisnuia sa reprezinte un hub industrial, Zurich isi schimba acum perspectivele spre o economie bazata pe servicii si mai putin spre una orientata spre industria grea. Inalta tehnologie joaca un rol important in cel mai mare oras al Elvetiei, la fel cum se intampla cu asigurarile, diplomatia si industria bancara. Sediile centrale ale nu mai putin de cinci banci importante se gasesc pe Bahnhofstrasse, in centrul orasului. Nu demult, cel putin inainte 2008, an ce a marcat inceputul crizei economice mondiale, bancherii erau supranumiti „gnomi”, datorita rezervelor uriase de aur si alte valori de care dispuneau, la fel cum se intampla cu celebrele personaje mitologice. Orasul a fost considerat pentru mult timp cel mai important centru de comercializare a aurului din intreaga lume.

Un contribuabil important al prosperitatii generale elvetiene, Zurich este si o destinatie turistica cu un numar important de atractii. Timp indelungat un bastion al gandirii liberale, a fost gazda unor personalitati precum Thomas Mann, James Joyce, Carl Gustav Jung sau chiar Vladimir Ilici Lenin. Precursoarea curentului suparealist din secolul XX, scoala dadaista a fost fondata in Zurich in 1915-1916, la initiativa poetului de origine romana, Samuel Rosenstock, cunoscut sub pseudonimul de Tristan Tzara. Avantul turistic din regiune a favorizat si alte laturi de divertisment pe scena repertoriului local, la fel cum s-a intamplat si cu viata de noapte.

Zurich a fost construit pe versantii Zurichberg si Uetliberg si este divizat de raul Limmat. O experienta deosebita este plimbarea pe jos pe malurile raului sau cu vaporul, traversand lacul Zurich. Orasul Vechi sau Altstadt este unul din cele mai interesante din Elvetia. Cuprinde doua mari catedrale nenumarate stradute inguste, demne de explorat. Orasul este intesat de spatii verzi, parcuri si gradini botanice, dintre cele mai apreciate. Daca mergeti in vacanta in Elvetia si folositi Zurichul ca rampa de plecare pentru a vizita celelalte localitati din Tara Cantoanelor, este usor sa efectuati excursii de o zi si sa obtineti, pe drum, cele mai uimitoare vederi panoramice ale tarii, incluzand Uetliberg si faima sa locala in randul amatorilor de picnic.

Sunt multe de vazut si de facut in cel mai important centru elvetian, dar incercam sa realizam o lista cu cele mai importante atractii din Zurich, ce ar cuprinde, in ordine absolut aleatoare, Bahnhofstrasse, Gradina Botanica, Fraumunster, Grossmunster, Muzeul de Arta, Opera, Sprungli (o brutarie faimoasa faiumoasa pentru „dunkel truffen du jour”), Muzeul National al Elvetiei, Gradina Zoologica si cea mai intinsa cadere de apa a Europei, Cascada Rinului, situata in apropiere. Daca sunteti amatori de shopping, cel mai important centru se afla in vecinatatea Hauptbahnhof, principala statie de tansport din oras. Daca doriti si putina miscare, in timp ce cautati suveniruri sau articole de imbracaminte de firma, faceti o plimbare de-a lungul Bahnhofstrasse, una din cele mai frumoase strazi de shopping din lume, in directia lacului Zurich. Pe toata intinderea strazii veti gasi magazine si buticuri intesate cu produse de calitate. Totusi, pentru ca in acest ghid turistic Zurich incercam sa va oferim cele mai importante detalii, trebuie sa va avertizam ca va aflati intr-un oras scump si ca trebuie sa profitati de eventualele oferte de preturi pentru a iesi in avantaj. In acelasi district va puteti bucura de o alta atractie faimoasa: un tur cu vaporasul de-a lungul raului. In acest mod, veti putea obtine cateva dintre cele mai frumoase privelisti ale liniei orasului Zurich.

Pe partea cealalta a raului Limmat, puteti sa va relaxati putin, fara a va gandi atat de mult la cartea de credit. Niederhof este mult mai ieftin, atat ca shopping, cat si ca posibilitati de a lua masa. Este mai potrivit pentru turisti decat zona Bahnhofstrasse si daca va abateti putin de la traseele obisnuite veti putea descoperi cateva exemple de arhitectura medievala, multe dintre cladiri datand din secolul al XIV-lea.

Zurich ramane locul perfect de vacanta pe plaiuri elvetiene. Este plin de situri istorice, stradute antice si peisaje elegante, suficient pentru a fi explorat si o perioada ceva mai lunga de timp, intr-un concediu prelungit.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...