Ghid turistic Chýnov

Iazul Podhradský și biserica pe fundal Iazul Podhradský și biserica pe fundal

Micuța localitate Chýnov, la trei stații de tren în estul orașului Tábor, este locul de naștere al sculptorului ceh František Bílek, a cărui fostă reședință, Bílkův dům de pe strada Údolní nr. 133, este stopul obligatoriu dacă sunteți în zonă. Departe de a fi o simplă casă memorială, clădirea este o remarcabilă capodoperă arhitectonică, proiectată de Bílek însuși în 1897. Construită din cărămidă roșie, cu un acoperiș și balcon în consolă, se evidențiază prin reliefurile biblice ale fațadei sudice și capela miniaturală, de lemn, din partea de nord a casei.

O mare parte a interiorului este ocupată de studioul artistic al lui Bílek, inundat de lumină naturală și înțesat de studii ale lucrărilor sale majore, însă nu a existat nicio încercare de a recrea reședința de odinioară. În schimb, clădirea servește acum ca o galerie a lucrărilor sale. Instruit la Paris, Bílek a fost influențat în mod evident de Art Nouveau, chiar dacă expresiile subiecților săi derivă mai mult din fervoarea religioasă ce a dominat opera sa de o viață, pe care el însuși a denumit-o „un sacrificiu făcut pentru recuperarea fraților” (frate în sensul religios, de membru al unui grup religios).

Bílkův dům se află în partea sudică a râului, în spatele principalei aglomerații rezidențiale a localității, la aproximativ 1,5 kilometri de stația de tren din Chýnov. Pe drum, vă puteți opri la micul oficiu de informații, amplasat în piața principală, la nr. 7.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...