Ghid turistic Tábor

Centrul orașului Tábor Centrul orașului Tábor

Fondat în 1420 de exilați religioși sosiți din Praga, la 88 de kilometri nord de capitală, Tábor – numit așa după muntele pe care a avut loc Schimbarea la Față a lui Hristos -, a fost centrul spiritual și strategic al revoluției sociale și religioase ce a cuprins Boemia în prima parte a secolului al XV-lea. A dat numele aripii radicale a mișcării husite, Taboriții, a căror filozofie (toți oamenii sunt egali pe pământ, așa cum sunt în ceruri) a găsit adepți în rândurile clericilor și al nobililor pioși ai momentului, husiți sau catolici. Sub amenințarea constantă de atac, au dezvoltat o forță militară fără precedent, declarând război bisericii și au reușit să rămână neînvinși până în 1452, când orașul a fost cucerit de armata numeroasă a regelui Jiří Poděbrady, un husit mai moderat.

Mișcarea anti-autotarism a persistat aici și în ciuda eforturilor iezuiților și a altora de-a lungul timpului, Tábor pretinde că are cel mai mic procent de catolici din întreaga țară. Luând în considerare istoria sa zbuciumată și în ciuda faptului ca este un nod rutier și feroviar important, Tábor este o localitate liniștită în ziua de astăzi, în special pe suprafața cartierului său vechi, bine conservat, o zonă preponderent pietonală ce a reușit să-și păstreze rețeaua labirintină a străzilor medievale. De-a lungul străzilor lăturalnice din Staré Město, multe dintre case și-au păstrat ornamentele sgraffito și frontoanele renascentiste, în timp ce muzeul dedicat husiților, cel mai important din Cehia, ocupă un loc de cinste în atractiva piață principală a orașului.

Aspectul general al Staré Město, cu rețeaua sa complicată de străzi medievale, proiectate astfel pentru a deruta atacatorii, s-a schimbat foarte puțin de la fondarea sa în secolul al XV-lea. Nu mai puțin de 12 străduțe conduc spre piața centrală, Žižkovo náměstí, cu reședințele sale colorate și varietatea surprinzătoare de frontoane și garguie, toate restaurate sau reconstruite de la zero după incendiile din secolele XV și XVI. Piața este dominată de silueta Děkanský kostel, cu frontonul său neobișnuit, triplu; pentru o panoramă a întregii rețele de străzi din Tábor, urcați cele 199 de trepte ale înaltei clopotnițe ce aparține bisericii – încercați totuși să vă potriviți vizita în clopotniță astfel încât să evitați orele la care bat clopotele pentru că veți trece pe lângă fiecare dintre acestea.

În ton cu frontonul triplu din partea de vest a pieței sunt cele trei frontoane neo-gotice ale stará radnice (primăria), ce găzduiește impresionantul Husitské Muzeum. În interior, între lăncile cu aspect fioros, se găsește un model la scală al vechiului Tábor medieval și câteva versiuni ale statuii lui Jan Žižka, mintea luminată a taboriților, opera lui Josef Václav Myslbek de la sfârșitul secolului al XIX-lea, ce se află în piața din fața bisericii. Puteți să aruncați o privire și în interiorul salonului gotic, cu boltele sale în formă de diamant și consolele sale îndrăznețe. Muzeul oferă în fiecare oră un tur al câtorva secțiuni din rețeaua uriașă de pasaje subterane (podzemí) – folosite inițial pentru a stoca butoaiele de bere, au servit ulterior ca refugiu în fața asediilor, precum și ca închisoare a orașului.

Cât despre restul orașului și miriada sa de străduțe, animate de ornamentele sgraffito, merită o plimbare la întâmplare. Din nou, există posibilitatea obținerii unor panorame frumoase a zonei rurale înconjurătoare de pe zidurile sudice ale orașului, ce se derulează de-a lungul Na parkánech. Îndreptați-vă spre Bechyňská brána, urmând Klokotská, ultima poartă de acces a orașului medieval. Turnul Kotnov adiacent, adăpostind acum muzeul dedicat vieții și muncii în epoca medievală, dispune de vechi unelte agricole și diorame din construcții, oferind și un scurt film în limba engleză despre viața medievală a Boemiei. Se poate escalada, la prețul de 20 de coroane, pentru a obține o altă panoramă a orașului.

Una din cele mai grațioase și mai puțin pompoase mănăstiri contra-reformate din Boemia, biserica și mănăstirea de pelerinaj Klokoty se află la aproximativ 1 kilometru de orașul vechi. Un ansamblu de 9 cupole răsar deasupra zidurilor decojite, formând turnurile mărginașe ale unei serii de sihăstrii, cu o frumoasă grădină de trandafiri în mijloc. Biserica, în mod surprinzător, are un tavan plat și fără decorații, însă amvonul și altarul principal nu vor dezamăgi. Pentru tururi organizate, trebuie să sunați cu câteva zile înainte.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...