Inghesuit intre stancile promontoriilor inalte, Dieppe este un port placut de mici dimensiuni, ce obisnuita sa servesca pe timpuri ca resort turistic. In timpul secolului al XIX-lea, parizienii soseau aici in numar mare pentru a beneficia de aerul proaspat din zona, plimbandu-se de-a lungul coastei, in timp ce britanicii veneau aici pentru a inota. In perioada contemporana insa, nu mai este locul pe care turistii sa-l caute cu ardoare, dar este unul dintre rampele de lansare a feriboturilor din partea de nord a Frantei si destul de potrivit pentru a petrece aici o zi sau chiar sa stati peste noapte, pana la traversarea canalului. Daca aveti copiii cu voi, atunci acvariile din Cite de la Mer constituie cea mai evidenta atractie. Daca calatoriti fara copii, atunci puteti stabili o vizita la castel pentru a admira structura acestuia si stancile spectaculoase din jur, pe masura ce va plimbati de-a lungul falezei.
Afacerile din port se desfasoara si acum la fel ca si altadata, docurile comerciale ale Dieppe fiind locul prin care ajung in Europa jumatate din bananele importate din Antile, precum si 40% din cantitatea totala de crustacee servita de francezi. Pestele se vinde aici direct in barcile pescarilor, prezentate in stilul unic francez, iar calcanii si scoicile gasite din abundenta in restaurantele din zona va vor tenta, cu siguranta, sa zaboviti putin mai mult.
Dieppe cel modern este dispus de-a lungul a trei axe, stabilite de planurile urbane din secolul al XVIII-lea, strazile din partea centrala fiind putin degradate. Boulevard de Verdun ruleaza pe o distanta de un kilometru de-a lungul falezei, de la castelul din secolul al XV-lea din partea de vest, la intrarea in port, trecand pe langa cazinoul deschis recent si a hotelurilor cele mai vechi. O arie larga de langa cazino fost reamenajata de curand, pentru a cuprinde un complex masiv de piscine outdoor si indoor. La mica distanta inspre interior, paralel cu faleza, se afla rue de la Barre si prelungirea ei pietonala, Grande Rue. La marginea portului, o extensie a Grande Rue, quai Henri IV dispune de cateva cafenele, restaurante si braserii cochete.
Place du Puits Sale, in centrul orasului vechi, este dominata de silueta uriasei Cafe des Tribuneaux, construita in secolul al XVII-lea ca un han si restaurata recent. Doua sute de ani mai tarziu, era favorita pictorilor si scriitorilor precum Renoir, Monet, Sickert, Whistler sau Pissarro. Pentru vizitatorii englezi, cea mai evocatoare asociere este cu exilatul Oscar Wilde, ce obisnuia sa vina aici frecvent pentru a servi cateva bauturi. Astazi este o cafenea cavernoasa, populara in randul studentilor si deschisa pana dupa miezul noptii.
Din punct de vedere al monumentelor, cel mai bun loc de plecare pentru a le vizita este castelul medieval situat pe faleza, gazda Musee de Dieppe si a doua colectii de arta. Prima colectie este un grup de sculpturi in fildes, trimise in localitate de exploratorii din vechime. Cealalta expozitie permanenta este alcatuita din cateva sute de schite ale unuia din fondatorii cubismului, Georges Braque, ce a urmat scoala in Le Havre, isi petrecea verile in Dieppe si e inmormantat in apropiere, la Varangeville sur Mer. Celelalte galerii, aflate la etaj, contin picturi ce infatiseaza peisaje locale, realizate de Pissarro, Renoir, Dufy, Sickert si Boudin, in timp ce o aripa separata, mai noua a castelului, prezinta expozitii temporare.
O iesire din partea vestica a castelului va conduce spre o poteca ce urca spre stancile de pe coasta. De partea cealalta se coboara spre piata Canada, numita asa in amintirea soldatilor canadieni ce au murit intr-un raid sinucigas in 1942, o proba vremelnica a atacului suprem din vara lui 1994, dat in Normandia.
Surse imagini
- Cover: Mimilat34 - Pixabay | Licență Pixabay