Ghid turistic Seine Maritime

Abația Valasse, Seine Maritime Abația Valasse, Seine Maritime

Un amestec fascinant de splendori peisagistice, precum stâncile din jurul Étretat, resorturi litorale și localități istorice, precum Rouen, departamentul Seine Maritime este foarte ușor accesibil și gazdă a numeroase monumente istorice și grădini superbe. Cel mai nordic dintre departamentele Normandiei de Sus, Seine Maritime atrage turiști atât în zona de coastă, de la Le Havre spre sud-vest, traversând resorturile Coastei de Alabastru pe măsură ce călătorim spre nord-est, dar și în regiunea interioară, pentru localitățile și monumentele medievale.

Zona de coastă din Seine Maritime

Urmând linia de coastă a Canalului Mânecii, de la sud-vest la nord-est, principalele resorturi și orașe litorale de aici sunt Le Havre, Fécamp, Dieppe și Le Tréport. Această zonă din Seine Maritime, ce include coasta și jumătatea occidentală a departamentului, este numită Pays de Caux, după tribul celtic ce ocupa aceste ținuturi acum peste 2.000 de ani. Cea mai vizitată secțiune de coastă este în jurul Étretat și Fécamp – Côte d’Albâtre. Priveliștile aici sunt senzaționale, cu câteva formațiuni stâncoase dramatice, dar și localitățile merită să aruncați o privire.

O localitate mai liniștită de coastă, cu un port de agrement, poate fi văzută în Saint Valery en Caux, la nord-est de Fécamp, în timp ce Varengeville sur Mer se găsește pe litoral în apropiere de Dieppe, cu acces facil spre plajele mărginite de stâncile albe, caracteristice zonei. Dacă ajungeți în Varengeville sur Mer și vă plac florile, mergeți să vedeți grădinile Bois des Moutiers, un parc mixt ce acoperă peste 12 hectare, aflat pe lista „grădinilor remarcabile”.

Există și alte resorturi de coastă de-a lungul departamentului Seine Maritime, multe oferind plaje de calitate. Cele mai vizitate dintre acestea sunt Criel sur Mer, poziționat în decorul spectaculos oferit de stâncile albicioase ce înconjoară plaja, Les Petites Dalles și Les Grandes Dalles, Saint Valery en Caux, Veulettes sur Mer și Yport. Vă sugerăm să vă faceți puțin timp să vizitați și mica stațiuna Veules les Roses, din preajma Saint Valery en Caux, pentru a vedea morile de apă și casele aliniate pe malurile râului ce traversează orașul. Aglomeratul port pescăresc Le Tréport are, de asemenea, o plajă, dar este și aproape de localitatea Eu și castelul aferent.

Le Havre și Dieppe

Cele două localități de la Pas de Calais, Le Havre și Dieppe, sunt considerate puncte principale de acces în Franța. Deși ignorate ca destinații turistice de cele mai multe ori, vă sugerăm să vă faceți ceva timp pentru a le explora, pentru că dispun de câteva obiective interesante. Cinci dintre localitățile din Seine Maritime sunt pe lista „localități de artă și istorie”, incluzând atât Le Havre, cât și Dieppe. Celelalte trei sunt Elbeuf, Fécamp și Rouen.

Le Havre a fost reconstruit aproape în totalitate după cel de-al Doilea Război Mondial și este alcătuit, în mare măsură, din blocuri de beton. Chiar această caracteristică neobișnuită pentru un centru urban al Franței a propulsat orașul pe lista destinațiilor protejate de UNESCO. Aveți privilegiul să vedeți și un muzeu de artă de cea mai bună calitate, cu multe opere impresioniste. La est de Le Havre, Gommerville se mândrește cu un castel din secolul al XVIII-lea – Château de Filières -, iar portul Dieppe dispune de o plajă și de câteva clădiri medievale atractive, printre care un castel.

Aproape de Dieppe puteți vedea ruinele impozante ale castelului medieval din Arques la Bataille, dar și construcția din secolul al XVI-lea a Château de Miromesnil, înconjurat de grădini impresionante, printre „grădinile remarcabile” ale Franței (în Tourville sur Arques spre sud-estul Dieppe).

Abații și monumente istorice în Seine Maritime

Există câteva abații importante în partea de sud-vest a departamentului, alcătuind laolaltă punctele de oprire a unei rute turistice cunoscute sub numele de „Route des abbayes”, ce conectează zona de coastă și orașul Le Havre cu centrul istoric Rouen.

Cele mai importante sunt:

  • Abația Graville și  Abația Montivilliers (la est de Le Havre, cu câteva anexe încântătoare și galerii boltite de piatră)
  • Abația Valasse (la Gruchet la Valasse)
  • Abația Jumièges
  • Abația din Saint Wandrille (la jumătatea drumului dintre Fécamp și Rouen)
  • Biserica Abației din Saint Martin de Boscherville (la vest de Rouen)
  • Biserica Saint Ouen din Rouen

Zona interioară a Seine Maritime

Nu doar zona de coastă reușește să atragă vizitatori, ci și alte regiuni ale departamentului, precum orașul Rouen și câteva alte localități istorice, dar și grădinile faimoase ce împânzesc întregul departament. În ciuda distrugerilor provocate de război, eforturile ce s-au făcut pentru a restaura Rouen au dus la impunerea acestuia, încă o dată, pe scena destinațiilor turistice populare din nordul Franței. Cele mai importante atracții sunt astăzi catedrala și numărul mare de case medievale, construite pe jumătate din lemn.

Tot în partea de sud a departamentului, de-a lungul văii fluviului Sena, vă sugerăm să vizitați La Bouille, situat într-un decor natural superb, pe malurile apei, și Jumièges, cunoscut, în primul rând, pentru biserica locală. Grădinile dispuse de-a lungul Senei în Caudebec en Caux, o localitate ce dispune și ea de o biserică impresionantă, sunt o surpriză plăcută mai ales spre sfârșitul primăverii.

La nord-est de Rouen descoperim două localități de mici dimensiuni, ambele cu centre istorice tradiționale – Ry și Clères, în timp ce, mai departe spre est, întâlnim Paus de Bray, în nordul Saint Saëns, o zonă liniștită, de coline șerpuitoare și ținuturi împădurite pe care iubitorii naturii le adoră. La granița estică a departamentului principala atracție este localitatea Aumale, ce oferă biserica Sfinții Petru și Pavel, ruinele unei mai vechi abații locale și câteva case medievale interesante.

Parc Naturel régional des Boucles de la Seine Normande

Iubitorii de natură au parte de o această bijuterie în partea de sud a departamentului, între Rouen și Le Havre – parcul, numit inițial Parcul Regional Natural Brotonne, cuprinde peisaje variate, largi arii acoperite de pădure, mici izvoare și torente și o mulțime de trasee turistice marcate, cu scopul de a da posibilitatea turiștilor să se bucure pe deplin de întreaga suprafață protejată.

În inima parcului, la Saint Maurice d’Ételan, avem plăcerea de a vizita chiar și un castel. Construcția din secolul al XV-lea, realizată într-un stil gotic mai bombastic, prezintă rânduri alternative de cărămidă roșie și piatră albă, cu ferestre bogat ornate.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...