Ghid turistic Dinan

Rue du Petit Fort sau Strada Micului Fort din Dinan Rue du Petit Fort sau Strada Micului Fort din Dinan

Frumoasa citadela Dinan si-a pastrat aproape intacta linia de trei kilometri de ziduri defensive, cu strazi peste strazi de case medievale in interior. La fel ca si in cazul Saint Malo, la doar 25 kilometri nord, se poate explora cel mai bine prin intermediul ambarcatiunilor de pe raul Rance, ce va permite sa vizualizati castelul si fortificatiile din cele mai bune unghiuri. In spatele caselor de pe malul stang, acolo unde acosteaza barcile, o strada abrupta si pietruita urca spre meterezele din secolul al XIII-lea, ascunsa partial de copaci.

Cu toata perfectiunea sa ireala, Dinan nu este invadat peste masura de turisti. Nu exista muzee extraordinare, monumentul fiind orasul in sine, iar timpul il petreceti cel mai bine hoinarind din creperii in cafenele, admirand casele suspendate de-a lungul drumului. Din pacate, puteti sa va plimbati de-a lungul unei portiuni mici a meterezelor, de la Jardin Anglais din spatele St Saveur pana aproape de Tour Sillon. Puteti obtine o priveliste panoramica din Tour de l’Horloge, datand de la sfarsitul secolului al XV-lea. 

Biserica St Saveur, in teorie sufletul orasului, este un mix al perioadelor pe care le-a traversat, cu un portic romanic si o clopotnita din secolul al XVIII-lea. Chiar si aspectul celor noua capele gotice ale sale urmeaza cinci tipare diferite, fara o ordine simetrica. Cenotaful ce contine inima lui Bertrand du Guesclin, razboinicul breton din secolul al XIV-lea, ce a luptat si a castigat o singura batalie impotriva cavalerului englez Thomas de Canterbury, in locul numit acum place du Guesclin, pentru a stabili rezultatul asediului Dinan din 1364.

La nord de biserica, rue du Jerzual conduce spre poarta ononima si mai jos spre incantatorul port al localitatii Dinan. Aici, raul este suficient de ingust pentru a fi traversat de un micut insa interesant pod de poatra, iar magazinele artizanilor locali si restaurantele sunt aliniate de-a lungul docului. Asa cum probabil ati realizat din amalgamul alcatuit din cele doua turnuri separate, fortificatia ce proteja partea de sud a orasului Dinan a fost construita de Estienne Le Tour, arhitectul turnului Solidor din Saint Malo. Cunoscut acum sub numele de Chateau de Duchesse Anne, ofera vizitatorilor accesul spre ambele turnuri. Donjonul in sine este dispus pe patru etaje, fiecare continand o multitudine de elemente interesante, inclusiv doua razboaie de tesut uriase si recipiente asortate de parfumuri grecesti si etrusce. La primul nivel, mult sub ziduri, exista un mic pod mobil. Langa, vechiul Tour Coetquen este gol, insa daca descindeti pe scara in spirala spre fundul imbibat de apa, veti gasi un grup de personalitati de piatra din secolul al XV-lea ce infatiseaza un fel de capsula medievala a timpului.

In a treia saptamana a lunii iulie, la fiecare doi ani (doar in anii pari), in Dinan este sarbatorita Fete des Ramparts, cu turnuri de tip medieval, bancheturi, targuri si procesiuni, culminand cu un enorm foc de artificii. Exista o piata in fiecare joi in pietele du Champ si du Guesclin (locul in care se desfasurau targurile in perioada Evului Mediu).

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...